eur:
394.25
usd:
365
bux:
65619.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Svédország nem indít pert az ejtőernyős plüssmackók miatt

A svéd igazságszolgáltatás pénteken közölte, hogy nem indít pert az ellen a két svéd állampolgár ellen, akik demokrácia párti üzeneteket hordozó plüssmackókat eresztettek szélnek Fehéroroszország fölött.

2012 júliusában egy svéd reklámügynökség kisrepülője mintegy száz ejtőernyős mackót szórt le Minszk környékén, amelyeken a szólásszabadságot és az emberi jogok tiszteletben tartását követelő feliratok voltak.

Svédország már az elejétől kezdve nem volt hajlandó együttműködni Fehéroroszországgal az ügyben, a két svéd állampolgár pedig következetesen visszautasította a belorusz titkosszolgálat megkereséseit.

Stockholm ezzel szemben beleegyezett abba, hogy Litvánia a területe feletti illegális átrepülés miatt vizsgálatot indítson a társaság ellen. A márciusban kezdődött nyomozás végül jogi következmények nélkül zárult.

Az incidens után a volt szovjet köztársaságot 1994 óta vaskézzel irányító Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök bezáratta állama stockholmi nagykövetségét, minden svéd diplomatát kiutasított Fehéroroszországból, és nyomozásra szólította fel litván szomszédját.

Az Európai Unió szankciókat vezetett be Fehéroroszországgal szemben az ellenzékiekkel szembeni megtorló intézkedések miatt, amelyek Lukasenka 2010-es újraválasztása óta tovább szigorodtak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Hatalmas logisztikai csarnokot épít Debrecen mellett egy belga-magyar fejlesztő

Hatalmas logisztikai csarnokot épít Debrecen mellett egy belga-magyar fejlesztő

A belga-magyar tulajdonosi háttérrel rendelkező Weerts Logistics Park (WLP) HUR One Kft. közel 55 000 négyzetméter alapterületű logisztikai csarnokot épít Debrecen szomszédságában, Ebesen. A WLP az első külföldi érdekeltséggel is rendelkező beruházó, amelyik előre, megrendelésállománnyal még nem rendelkező, spekulatív módon fejleszt a Hajdú-Bihar vármegyei székhely térségében.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×