Inforádió

Meghallgatom Élő adás

LMP: az Európai Zöld Párt is kiáll Kishantos mellett

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Lehet Más a Politika (LMP) szerint az Európai Zöld Párt is kiáll a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ mellett.

Ezt Szél Bernadett, az LMP társelnöke, Lengyel Szilvia, a párt országgyűlési képviselője és Csiba Katalin, az LMP országos választmányának tagja közölte szombaton az MTI-vel.

A közlemény szerint a Kishantosért folytatott hazai tiltakozás európai szintre lépett, az Európai Zöld Párt, amelynek pártcsaládjába az LMP is tartozik, állást foglalt Kishantos mellett az LMP kezdeményezésére, és kiáll a tüntetők, az ellenzéki pártok és civil szervezetek ellenállása mellett.

Hozzátették: az Európai Zöld Párt szerint sajnálatos, hogy a kormány földbérlet-pályázata során a bérleti jog az eddigi kishantosi gazdálkodók helyett egy új, "titokzatos érdekkörhöz" került. "Ennek következtében a sikeres és példaadó ökológiai termesztést felválthatja a nagyléptékű agrobiznisz, hiszen a nyertesektől nem követelik meg az eddigi gazdálkodás fenntartását" - fogalmaztak a politikusok.

Véleményük szerint Kishantos nemzetközileg is elismert képzőközpont, amely már több száz gazdálkodónak adott át ismereteket a fenntartható és vegyszermentes mezőgazdaságról. Kishantos a legjobb példája a jó gyakorlatokat őrző és terjesztő központoknak, és mindent meg kell tenni a védelme érdekében - érveltek.

A kishantosi gazdaság 452 hektár állami földterületen tevékenykedett 1998 óta, biovetőmag előállítása és a biogazdaság üzemeltetése mellett egy népfőiskolát is létrehoztak. A föld bérleti joga 2013. októberben lejárt. A Nemzeti Földalapkezelő már tavaly meghirdette a területeket, de a pályázaton nem a kishantosi központ nyert. A pályázat eredménye miatt az ellenzéki pártok mellett civil szervezetek is tiltakoztak.