eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Bombák és rakéták a Hortobágyon

A Hortobágyi Nemzeti Parkban (HNP) az egykori bombázólőtéren folyó tűzszerészi munkálatok második hetében is több világháborús robbanótestet találtak - tájékoztatta a Magyar Honvédség tűzszerész ezredének kommunikációs tisztje az MTI-t.

Németh-Zsohár Agnieszka elmondta: ezen a héten három százhúsz kilogrammos, egy száz kilogrammos, hat ötven kilogrammos, nyolc hetvenöt kilogrammos orosz bombát, valamint három SZ-5 típusú rakétát találtak a honvédség tűzszerészei. Ezek mind éles állapotúak voltak.

Mindezen felül további egy tonna, robbanóanyagot nem tartalmazó robbanótestet szedtek össze. Valamennyi eszközt a honvédség központi gyűjtőhelyére szállítják és később semmisítik meg.

A tűzszerészek a jövő hétfőn is folytatják a helyszínen a munkát. A Hortobágyi Nemzeti Park tűzszerészi mentesítése addig tart, amíg az időjárási viszonyok engedik - mondta Németh-Zsohár Agnieszka.

A park területén múlt kedden kezdődtek meg a tűzszerészi munkálatok. A két ütemben megvalósuló fejlesztés csaknem kétmilliárd forintból, az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg. Szilágyi Gábor, a HNP igazgatója kedden, a projektindító rendezvényen elmondta: a Nádudvar, Nagyiván, Kunmadaras, Karcag és Hortobágy közelében található egykori bombázólőtér területe máig magán viseli a több évtizedes katonai tevékenység nyomait. A HNP feladata a tájsebekkel tarkított terület helyreállítása, a bombalőtér használatából maradt hulladékok összegyűjtése és elszállítása, valamint a terület teljes tűzszerészeti mentesítése - részletezte Szilágyi Gábor.

A honvédség tűzszerészei már az első héten is több mint húsz bombát és nagyjából egytonnányi lőszerhüvelyt, illetve robbanótestet találtak.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×