eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

A közös költség mérséklése lesz a rezsicsökkentés következő lépése - a nap hírei

A minisztérium szerint nem történt újabb zárolás a felsőoktatási intézményeknél. A pártelnök szerint kampány-üzemmódra kapcsolt az MSZP.

Több törvény módosítását kezdeményezi a rezsicsökkentés végrehajtásához a Fidesz munkacsoportjának vezetője. Németh Szilárd elmondta: a változtatások lényege, hogy a lakószövetkezeti és a társasházi lakásokban, valamint az önkormányzati bérlakásokban élőknek is 20 százalékkal mérséklődjenek a közös költségei. Az ezekről szóló értesítőkben is ki kell majd mutatni a rezsicsökkentés hatását. A módosítások része az is, hogy az országos hálózattal rendelkező cégeknek fogyasztóvédelmi referenseket kell majd alkalmazniuk.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma szerint nem zárolás történt most a felsőoktatási intézményeknél, hanem a túlzott-deficit eljárás miatti májusi kormánydöntés végrehajtása. A tárca felsőoktatásért felelős államtitkársága a Népszabadság értesülésére válaszolt azzal, hogy a tavalyi elszámolásból járó maradványpénzeknek köszönhetően az intézkedések nem vezethetnek működési zavarokhoz. Emlékeztetnek, hogy más ágazatokban már végrehajtották a májusi kormánydöntést, de ezt a felsőoktatási intézményeknél az akkori gazdálkodási nehézségekre tekintettel elhalasztották. -- A kormány egyébként csökkentette a májusban elrendelt zárolások mértékét. A Magyar Közlönyben kedden megjelent határozat alapján az Emberi Erőforrások Minisztériumánál például az eredetinél 6 milliárddal kevesebb, összesen 11 milliárd forintot kell megtakarítani.

Sztrájkot szervezhet jövőre a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, ha meglesz ehhez a megfelelő támogatottság. Egyebek mellett erről is határozatot fogadott el az érdekképviselet kongresszusa. Mendrey László, a tömörülés elnöke szerint ugyanakkor a tárcával kezdett sztrájktárgyalások eredményes befejezésére szólították fel az országos választmányt. Hozzátette, január végéig felmérik, hogy a tagságban mennyien támogatnának egy esetleges munkabeszüntetést. Mendrey László megismételte, továbbra is követelik, hogy a törvénynek megfelelően hajtsák végre a béremelést és a kormányzat készítsen reprezentatív felmérést a pedagógusok munkaterheléséről.

Meglepőnek tartják a kereskedelmi érdekképviseletek vezetői a Kúria döntését a plázákban dolgozók vasárnapi pótlékáról. A Magyar Nemzetben jelent meg, hogy a legfőbb bírói testület szerint a megváltozott vásárlói szokások miatt nem minden esetben jár a vasárnapi 50 százalékos bérpótlék. Az új munka törvénykönyve alapján eddig is kivételek voltak a vendéglátóhelyek, a benzinkutak, egyes élelmiszerboltok, és ide sorolta most a Kúria a legutóbbi döntésével a plázák üzleteit is. -- Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára úgy látja, a Kúria a vasárnapi munkavégzésre vonatkozó eddigi jogértelmezést változtatta meg, holott a munkaügyi ellenőrzések és a bíróságok korábban a vasárnapi nyitva tartást nem tartották rendeltetésszerűnek. Sálinger József, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének elnöke szerint a Kúria döntéséből nem következik az, hogy átalakul az eddigi gyakorlat, és mostantól nem kell bérpótlékot fizetni.

Az infláció mértékénél némileg magasabb minimálbéremelést is elképzelhetőnek tart jövőre a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára. Dávid Ferenc az InfoRádiónak elmondta: körvonalazódik a megállapodás a kormányzat, a szakszervezetek és a munkáltatók között. Úgy vélte: egy-két héten belül megegyezhetnek a szociális partnerek. A VOSZ álláspontja szerint a minimálbért az infláció ellentételezéseként 2,4 százalékkal lehetne emelni, ami már meghaladja a 100 ezer forintot, az esetleges nagyobb emelésről pedig még tárgyalni kell. Dávid Ferenc közölte: a munkáltatók egyenlő mértékű minimálbér, illetve a garantált bérminimum emelést támogatnak.

A pártelnök szerint kampány-üzemmódra kapcsolt az MSZP. Mesterházy Attila a szocialisták választmányi ülése után azt mondta, a testület csak az ellenzéket támogatók számának növelését célzó stratégiát tart elfogadhatónak, a már meglévő tábor újraosztását nem. Az ülésen felszólaló Bajnai Gordon szerint az általa vezetett Együtt-PM szövetség elkötelezett a szocialistákkal kötött együttműködés fenntartása és megerősítése mellett, a megállapodás újranyitásának nem látja értelmét. Az MSZP választmánya az ülésen hat taggal bővítette a pártot irányító országos választási bizottságot a kampány időszakára.

Sikerült áttörni a hallgatás falát - fogalmazott Menczer Erzsébet fideszes országgyűlési képviselő, a Szovjetunióba hurcolt magyar politikai rabok és kényszermunkások emléknapja alkalmából tartott budapesti rendezvényen. A politikus emlékeztetett, a túlélőket arra kényszerítették, hogy egymás között, és még családi körben se beszéljenek a történtekről. L. Simon László, az Országgyűlés Kulturális és sajtóbizottságának elnöke azt mondta, békeidőben ártatlan emberek tízmillióit küldték halálba és tízmilliók életét tették tönkre, köztük 1944 őszétől nyolcszázezer magyart hurcoltak el a Szovjetunióba. Hozzátette, a megemlékezéssel küzdeni kell a kettős mérce ellen.

Címlapról ajánljuk
Oeconomus kiszámolta, mi az olimpikonná válás ára

Oeconomus kiszámolta, mi az olimpikonná válás ára

A nagy nemzetközi sportesemények kapcsán általában a közvetlenül látható eredményeket értékeljük, vagyis a kimagasló sportteljesítményt, ugyanakkor sokan felhívják a figyelmet arra a hosszú évekig tartó munkára és a kitartásra is, amely egy-egy teljesítmény mögött áll – ez áll az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzésében, amely az olimpikonná válás árát vizsgálta.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×