eur:
394.62
usd:
369.51
bux:
65597
2024. április 23. kedd Béla

Nem lesznek várólisták a rákgyógyításban?

Az InfoRádió úgy értesült: hónapokon belül megszűnhet az onkológiai ellátásban a várólista. Az orvosok ezt évek óta kérik a kormányzattól. Az Országos Onkológiai Intézet vezetője az InfoRádiónak azt mondta: a rákos betegek a várakozás miatt sok esetben elveszítik a gyógyulás esélyét, ezért is lenne sürgető a lista eltörlése.

Kásler Miklós szavai szerint, ha a betegnek várnia kell, akkor ezalatt a rákos folyamat előrehalad, áttétek alakulhatnak ki. "Azt lehet mondani, hogy minél koraibb fázisban kezdődik el a rák gyógyítása, annál eredményesebb"- tette hozzá. Magyarországon magasak a rákhalálozási mutatók, egyrészt azért, mert a betegek jelentős része későn fordul orvoshoz, de a várakozási lista is hozzájárul ehhez.

Az Országos Onkológiai Intézet vezetője szerint, a városlistákat az onkológiában - legalábbis a csúcsintézményekben - meg kellene szüntetni. Úgy fogalmazott: "a várólista nem szelektál". Rákerül az is, aki egy rák-megelőző állapotban fordulna orvoshoz, de az is, aki még gyógyítható állapotban van, viszont néhány hónap alatt ezt az esélyét elveszíti. "Ha ragaszkodunk a várólistához, akkor sokszor megoperáljuk a rákmegelőző állapotban lévőt és közben a másik beteg, aki hátrébb van a listán, kicsúszik az időből" - hangsúlyozta az Országos Onkológiai Intézet vezetője.

Hozzátette: most, hogy a regionális centrumokat megerősítik és az Országos Onkológiai Intézet is ugyanolyan adottságokkal rendelkezik, mint bármelyik hasonló intézmény a világban, eljött az ideje, hogy a várólistákat fel kelljen számolni! Kásler Miklós arról is beszélt: az intézmények tudnának várólista nélkül is dolgozni. Ráadásul minél később kezdik meg a beteg kezelését, annál összetettebb a diagnosztika, a terápia és többe is kerül, az eredmények viszont jóval szerényebbek.

A kórházvezető elárulta: régóta beszélgetnek erről a kérdésről az egészségügyi kormányzattal, nagy "jószándékot" tapasztalt, úgy gondolja, egy-két hónapon belül meg fog történni a várólisták felszámolása.

Az InfoRádió által megkérdezett egészségügyi közgazdász szerint viszont, ha nem lenne mennyiségi korlátja az onkológiai ellátásoknak, azt nem bírná ki a finanszírozás. Kaló Zoltán úgy véli: az egész várólista-rendszer ártámogatását újra kellene szabályozni.

Azt mondta: valamilyen módon kezelni kell azt a helyzetet, hogy szűkösek a rendelkezése álló erőforrások. Ugyanakkor úgy látja, teljesen indokolatlan, hogy ezt a várólistákkal oldják meg. Az onkológiai ellátásban éppen az a cél, hogy akinek terápiára van szüksége, az azt minél hamarabb megkapja. A szakértő szerint a probléma ott van, hogy egy-egy részmegoldással borzasztó nehéz a helyzetet kezelni, hiszen azok lavinaszerűen további következményeket okoznak. A teljes támogatás-politikai rendszert újra kellene gondolni - tette hozzá Kaló Zoltán.

Szerinte közpénzen ez a finanszírozási csomag, mindenki számra elérhető módon, nem fenntartható. "Finanszírozás-technikai okokból rontjuk a kezelés eredményességét, költséghatékonyságát!" Úgy véli: átmenetileg fel kellene oldani a várólistákat, de úgy, hogy közben új támogatáspolitikai rendszert dolgoznának ki. Felhívta a figyelmet arra is, hogy ha erre a területre többletforrásokat csoportosítanak át, akkor máshonnak el kell vonni.

Az InfoRádió kereste az egészségügyi államtitkárság sajtóosztályát is a témában, de megkeresésünkre nem érkezett reagálás.

Hanganyag: Gál Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Patthelyzet: erősödik az idegengyűlölet, de az orosz gazdaságnak nagy szüksége lenne a vendégmunkásokra

Patthelyzet: erősödik az idegengyűlölet, de az orosz gazdaságnak nagy szüksége lenne a vendégmunkásokra

A közép-ázsiai vendégmunkások kulcsszerepet játszanak az orosz gazdaságban, a márciusi, moszkvai terrortámadás azonban jókora zavart okozott a bevándorláspolitikában. Gönczi Róbert, a Migrációkutató Intézet elemzője az InfoRádióban elmondta: „társadalmi trendforduló” érzékelhető a bevándorlókkal szemben, amit egy idő után már az orosz kormányzat sem hagyhat figyelmen kívül. A helyzet nem könnyű, ugyanis az állam eddig vendégmunkások alkalmazásával próbálta mérsékelni a munkaerőhiányt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×