Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Lesz nyugdíjuk a mai fiataloknak?

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Számos eszközzel lehet enyhíteni a nyugdíjrendszerre nehezedő demográfiai nyomást - mondta az InfoRádiónak Simonovits András kutató. A Magyar Tudományos Akadémia budapesti konferenciáján elhangzott: még ezek alkalmazása esetén is egyre szűkülő lehetőségekkel számolhatnak az egyes korcsoportok.

Simonovits András kijelentette, nem igaz, hogy a mai fiataloknak már nem lesz nyugdíjuk. Azonban a nyugdíjrendszeren mindenképpen változtatni kell - tette hozzá. A szakértő több lehetőséget is feIsorolt, ami segíthetné a helyezet javítását. Megítélése szerint, meg kellene szüntetni a nők 40 év munkaviszony utáni nyugdíjba-vonulását, nem lenne szabad a nyugdíjrendszert évről évre kaotikusan változtatni, ahogyan azt minden eddigi kormány tette. Simonovits András hangsúlyozta: helyre kellene állítani a bizalmat.

A Népességtudományi Kutatóintézet Igazgatója szerint, a következő 50 évben a 65 év felettiek aránya folyamatosan nő majd és ezt a nyugdíjrendszer is jelentősen megérzi. Ezért is lenne fontos a demográfiai folyamatokon változtatni. Spéder Zsolt szerint két dolog segíthet az elöregedés kezelésében. Az egyik, hogy minél jobb körülmények között töltsék idős éveiket azok, akik javuló életkilátásokkal tovább élnek. Így az egészségben eltöltött évek száma is nő.

A szakértő szerint az öregedés gyógyírja a gyerekszám növekedése is. Ha több gyerek születik, az némileg ellensúlyozhatja az időskorúak számának a növekedését.

Spéder Zsolt hozzátette: a változtatás nehéz, és csak hosszú idő múlva lesznek hatásai.

Hanganyag: Gál Ildikó