eur:
393.5
usd:
364.48
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Lesz nyugdíjuk a mai fiataloknak?

Számos eszközzel lehet enyhíteni a nyugdíjrendszerre nehezedő demográfiai nyomást - mondta az InfoRádiónak Simonovits András kutató. A Magyar Tudományos Akadémia budapesti konferenciáján elhangzott: még ezek alkalmazása esetén is egyre szűkülő lehetőségekkel számolhatnak az egyes korcsoportok.

Simonovits András kijelentette, nem igaz, hogy a mai fiataloknak már nem lesz nyugdíjuk. Azonban a nyugdíjrendszeren mindenképpen változtatni kell - tette hozzá. A szakértő több lehetőséget is feIsorolt, ami segíthetné a helyezet javítását. Megítélése szerint, meg kellene szüntetni a nők 40 év munkaviszony utáni nyugdíjba-vonulását, nem lenne szabad a nyugdíjrendszert évről évre kaotikusan változtatni, ahogyan azt minden eddigi kormány tette. Simonovits András hangsúlyozta: helyre kellene állítani a bizalmat.

A Népességtudományi Kutatóintézet Igazgatója szerint, a következő 50 évben a 65 év felettiek aránya folyamatosan nő majd és ezt a nyugdíjrendszer is jelentősen megérzi. Ezért is lenne fontos a demográfiai folyamatokon változtatni. Spéder Zsolt szerint két dolog segíthet az elöregedés kezelésében. Az egyik, hogy minél jobb körülmények között töltsék idős éveiket azok, akik javuló életkilátásokkal tovább élnek. Így az egészségben eltöltött évek száma is nő.

A szakértő szerint az öregedés gyógyírja a gyerekszám növekedése is. Ha több gyerek születik, az némileg ellensúlyozhatja az időskorúak számának a növekedését.

Spéder Zsolt hozzátette: a változtatás nehéz, és csak hosszú idő múlva lesznek hatásai.

Hanganyag: Gál Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×