Inforádió

Meghallgatom Élő adás

"Az életösztön mindent legyőz" - hazajöttek az önkéntesek a Fülöp-szigetekről

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Több mint ezer túlélőnek biztosított egészségügyi ellátást a tájfun sújtotta Fülöp-szigeteken a Református Szeretetszolgálat orvoscsoportja. Munkatársaik 11 nap után tértek haza, de tervezik, hogy visszamennek.

A segélyszervezet vészhelyzet-kezelési igazgatója az InfoRádiónak elmondta: megérkezésükkor egyetlen működő kórház volt Tacloban városában. Az intézmény ottani vezetésével abban egyeztek meg, hogy inkább egy másik, üresen álló, kifosztott épületet indítanak be, végül abban rendezkedtek be alapellátásra. Osgyán Dániel arról számolt be: sokféle egészségügyi problémával fordultak hozzájuk. Eleinte természetesen a katasztrófában szerzett sérülésekkel keresték őket a helyiek, később már elfertőződött sebeket is kellett kezelniük, és voltak olyan krónikus betegek is, akik korábban nem kapták meg a megfelelő ellátást. A Református Szeretetszolgálat munkatársa azt is elmondta: időközben újabb és újabb sérüléseket is szereztek az emberek, akik a romokon élik a mindennapjaikat. Például több gyereknek a lábát kellett összevarrni és még lőtt sérülést is el kellett látniuk.

A közegészségügyi állapotok valóban rosszak - emlékeztetett Osgyán Dániel. Amikor kiérkeztek még temetetlenül hevertek az utcán a halottak, de ami nagyobb gondot okozott, hogy nem volt ivóvíz. A segélyszervezet vészhelyzet-kezelési igazgatója azt tapasztalta, hogy a helyiek összegyűjtött esővizet és mindenféle ismeretlen eredetű vizeket fogyasztottak, vagyis sem tisztálkodási, sem tiszta ivóvízhez jutási lehetőségük nem volt.

Osgyán Dániel a Fülöp-szigeteken azt tapasztalta, hogy "a helyiek életének sokkal inkább része az elmúlás, a halál. Sokkal intenzívebben élik meg ezeket a dolgokat." Ahogy fogalmazott: "az életösztön mindent legyőz". Azt látták, hogy a hatalmas veszteségek ellenére egyáltalán nem kiborult, jajveszékelő állapotban keresték meg őket az emberek, hanem fegyelmezettek, hálásak voltak.

Osgyán Dániel azt mondta: az ivóvíz és - élelmiszersegélyezés világméretekben megmozdult, most az egyik legnagyobb feladat, hogy az ottani kórházakat, intézményeket újra fel kell szerelni és működőképessé kell tenni.

A Református Szeretetszolgálat azt tervezi, hogy visszatérnek a Fülöp-szigetekre és abban a kórházban, amelyet újraindítottak, megpróbálják a csecsemő-osztályt felszerelni az összegyűjtött adományokból.

Hanganyag: Gál Ildikó