eur:
392.87
usd:
366.53
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk

Varga: Nem lesz kolbászból a kerítés

Egybecseng Magyarország és az Európai Bizottság előrejelzése a magyar gazdaság középtávú növekedési kilátásairól - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a nemzetgazdasági miniszter.

Varga Mihály egyre erőteljesebb növekedési pályát vár 2015-ig a magyar gazdaságban. Számításai szerint, 2015-ben már 2,5 százalék vagy efölötti lehet a bővülés. Emellett az államadósság szintje mérsékelten csökkeni fog, az államháztartási hiányunk pedig stabilan 3 százalék alatt tud maradni - tette hozzá.

A tárcavezető a járműipartól, a mezőgazdaságtól, az exporttól és a belső fogyasztás bővülésétől várja, hogy jövőre is megmarad a gazdasági fejlődés üteme. A növekedési pályát csak egy hirtelen világpiaci változás, az árfolyamok kilengése vagy a kötvénypiac kedvezőtlen fordulata boríthatja fel - tette hozzá.

Varga Mihály úgy fogalmazott: 2015-ig a mostani helyezet fokozatos, de egyre inkább érezhető stabilizációja fog megtörténni. "Nem lesz kolbászból a kerítés jövőre sem, de az kétségtelen tény, hogy egy picit mindenki azt fogja majd érezni, hogy a 13-as évhez képest 14-ben már jobb a helyzete."

A nemzetgazdasági miniszter az InfoRádió Aréna című műsorában azt is elmondta: a rezsicsökkentés, a jövőre már teljes évre kiható pedagógus béremelés és a családi adókedvezmények kiterjesztése miatt több elkölthető pénz marad a családoknál 2014-ben.

A jövő évi adótörvény-módosítások legfontosabb eredményének a vállalkozók adminisztrációs terheinek mérséklését és a kiskeresetűek adóterheinek csökkentését nevezte Varga Mihály. Hozzátette: célzottan, egyes csoportok helyzetének javítását igyekeztek elérni a változtatásokkal. A családi adókedvezmények kiterjesztése 260 ezer háztartást érinthet.

Az egyéb változásokról szólva a nemzetgazdasági miniszter kiemelte, hogy a társasági adókedvezményt 40-ről 60 százalékra emelték, a kisadózóknak pedig nem kell nyilvántartást vezetniük az elszámolt költségekről, elég lesz megőrizniük a számlákat.

Az Aréna teljes műsorát ,eghallgathatja, ha ide kattint!

Hanganyag: Hlavay Richárd

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

A Liverpool – különösen fájó ez a Vörösök híveinek – éppen a városi rivális Everton elleni vereséggel, szerdán szinte minden esélyét elveszítette a győzelemre az Arsenallal és a Manchester Cityvel vívott hármas harcban. Az Ágyúsok előnye három pont négy fordulóval a zárás előtt, ami a jobb gólkülönbség miatt valójában négy. A City két mérkőzéssel kevesebbet játszott náluk, de a vesztett pontokat tekintve az előnye öt pont Szoboszlai Dominik csapatával szemben.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Vér tapadhat az Apple termékeihez?

Vér tapadhat az Apple termékeihez?

A Kongói Demokratikus Köztársaság kormánya felszólította az Apple-t: tisztázza, tudatában van-e annak, hogy termékei előállításához felhasznált ásványi anyagok között lehetnek olyanok is, amelyek a konfliktusok sújtotta területekről származnak. A kormány által megbízott nemzetközi jogászcsoport levelet küldött Tim Cooknak és az Apple francia leányvállalatának, amelyben aggodalmukat fejezték ki és válaszokat követeltek arra, hogyan biztosítja az Apple ellátási láncának átláthatóságát egy olyan régióban, ahol több mint 100 fegyveres csoport tevékenykedik - közölte az ABC News.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×