Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Varga: Nem lesz kolbászból a kerítés

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Egybecseng Magyarország és az Európai Bizottság előrejelzése a magyar gazdaság középtávú növekedési kilátásairól - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a nemzetgazdasági miniszter.

Varga Mihály egyre erőteljesebb növekedési pályát vár 2015-ig a magyar gazdaságban. Számításai szerint, 2015-ben már 2,5 százalék vagy efölötti lehet a bővülés. Emellett az államadósság szintje mérsékelten csökkeni fog, az államháztartási hiányunk pedig stabilan 3 százalék alatt tud maradni - tette hozzá.

A tárcavezető a járműipartól, a mezőgazdaságtól, az exporttól és a belső fogyasztás bővülésétől várja, hogy jövőre is megmarad a gazdasági fejlődés üteme. A növekedési pályát csak egy hirtelen világpiaci változás, az árfolyamok kilengése vagy a kötvénypiac kedvezőtlen fordulata boríthatja fel - tette hozzá.

Varga Mihály úgy fogalmazott: 2015-ig a mostani helyezet fokozatos, de egyre inkább érezhető stabilizációja fog megtörténni. "Nem lesz kolbászból a kerítés jövőre sem, de az kétségtelen tény, hogy egy picit mindenki azt fogja majd érezni, hogy a 13-as évhez képest 14-ben már jobb a helyzete."

A nemzetgazdasági miniszter az InfoRádió Aréna című műsorában azt is elmondta: a rezsicsökkentés, a jövőre már teljes évre kiható pedagógus béremelés és a családi adókedvezmények kiterjesztése miatt több elkölthető pénz marad a családoknál 2014-ben.

A jövő évi adótörvény-módosítások legfontosabb eredményének a vállalkozók adminisztrációs terheinek mérséklését és a kiskeresetűek adóterheinek csökkentését nevezte Varga Mihály. Hozzátette: célzottan, egyes csoportok helyzetének javítását igyekeztek elérni a változtatásokkal. A családi adókedvezmények kiterjesztése 260 ezer háztartást érinthet.

Az egyéb változásokról szólva a nemzetgazdasági miniszter kiemelte, hogy a társasági adókedvezményt 40-ről 60 százalékra emelték, a kisadózóknak pedig nem kell nyilvántartást vezetniük az elszámolt költségekről, elég lesz megőrizniük a számlákat.

Az Aréna teljes műsorát ,eghallgathatja, ha ide kattint!

Hanganyag: Hlavay Richárd