eur:
393.74
usd:
364.99
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Egyedül Magyarország teljesítette az uniós előírásokat - Szabálysértési dugó

Egyedül Magyarország teljesítette eddig az uniós irányelvben előírt technikai fejlesztéseket a járműnyilvántartásban, ezért pillanatnyilag egyetlen más tagállammal sem tudunk adatokat cserélni a más országban elkövetett jogsértésekkel kapcsolatban. A rendőrök így egyelőre nem tudnak eljárni a külföldi szabálysértővel szemben, csak akkor, ha a helyszínen megállítják a szabályszegőt - mondta el az InfoRádiónak az Országos Rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti főosztályának vezetője. Óberling József hozzátette: ha magyar autós külföldön követ el szabálysértést, akkor az adatokat át tudják adni más ország számára.

Óberling József emlékeztetett arra, hogy 2011 októberében fogadták el a közlekedési szabályszegésekkel összefüggő uniós irányelvet, amelynek átültetési határideje idén november 7-én járt le a tagállamok számára. Az irányelv azt a célt szolgálja, hogy a tagállamokban elkövetett egyes közlekedési jogsértések esetén a tagállamok kötelesek egymásnak a jármű üzemben tartójának adatait átadni, annak érdekében, hogy a részes tagállam a szabály megszegőjével szemben eljárást tudjon kezdeményezni.

Minden tagállamnak, így hazánknak is két feladata volt az irányelvből fakadóan. Az egyik, hogy át kellett ültetni a hazai jogrendbe az irányelvet, hazánkban ez megtörtént - ismertette a főosztályvezető. Másfelől egy technikai fejlesztést kellett végrehajtani, hiszen az irányelv alapján a tagállamoknak az előírt adatcserét elektronikusan kell végrehajtaniuk. Ez azt jelenti, hogy az adott ország jármű-nyilvántartását kellett nagyon leegyszerűsített módon megnyitni a többi tagállam számára.

Például egy Németországban magyar járművel elkövetett jogsértés esetén a német rendőrség a magyar jármű-nyilvántartásban keresheti és megkaphatja a magyar jármű üzemben tartói adatait - magyarázta Óberling József.

Jelenleg ugyanakkor nagyon kevés olyan uniós tagállam van, amely minden tekintetben végrehajtotta az irányelvből fakadó kötelezettségeit - mutatott rá Óberling József, hozzátéve: Magyarország minden technikai és jogszabályi feltételt megteremtett . Ám pillanatnyilag egyetlen másik tagállammal sem tudunk adatcserét végezni, mert a többi tagállam nem volt ilyen fegyelmezett az irányelv végrehajtását illetően.

Tehát ma még nem tudjuk elérni más ország járműadatait és ilyenformán más tagállam sem tudja elérni a magyarországi járműnyilvántartást - közölte a főosztályvezető.

Jelezte: azon országok ellen, ahol ez a fejlesztés, illetve jogszabály-átültetés nem történt meg, kötelezettségszegési eljárások indulhatnak. Mint mondta nagyon bízik abban a hazai rendőrség, hogy az unió a többi tagállamból is ki fogja kényszeríteni az irányelv működését, mivel egyértelműen az volt az uniós politika célja, hogy egyik tagállamban se maradhasson egy másik tagállamban regisztrált járművel elkövetett jogsértés megtorlatlanul.

Márpedig Magyarországon is tapasztalható, hogy míg a hazai autósok többsége ma már megtartja a közlekedési szabályokat, sok külföldi esetében ezt nem mondhatjuk el. Tehát jellemzően nem magyar rendszámú járművek azok, amelyek nagy sebességgel előzgetnek az autópályákon és a főútvonalakon - mutatott rá a főosztályvezető.

Egyelőre az az egyetlen eszköze van a rendőrségnek a külföldi jogsértőkkel szemben, ha tetten éri őket, vagyis az utakon rögtön megállítja a szabálytalankodókat és a helyszínen bírságot szab ki rájuk - hangsúlyozta Óberling József. Közölte, Magyarországon már megvannak annak a jogi feltételei, hogy ne lehessen elhagyni az országot a bírság megfizetése nélkül.

Hanganyag: Kálló Izabella

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×