Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Az OTP bíróságra megy a kartell-bírság miatt

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az OTP Bank visszautasítja a GVH megállapításait. Közleményükben azt írják: a pénzintézet nem követte el a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) Versenytanácsa által terhére rótt cselekményeket, a határozatban megfogalmazott megállapítások megalapozatlanok. Az OTP Bank a GVH döntésével szemben bírósághoz fordul.

Az OTP Bank továbbra is fenntartja, hogy semmilyen módon nem hangolta össze stratégiáját más pénzintézetekkel a fix árfolyamú végtörlesztések korlátozása érdekében. A végtörlesztés kapcsán az OTP Bank döntései piaci racionalitáson alapultak. Nyilvánosan hozzáférhető információkat és belső üzleti számításokat mérlegelve születtek az üzletileg ésszerű lépések. A bank nem követett el versenyjogsértést a vizsgálatban érintett forinthitelek üzleti paramétereinek meghatározásakor, ezért a GVH döntése miatt a határozat felülvizsgálatát kezdeményezi a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróságnál.

A pénzintézet közleményében többek között azt írja: az OTP Bank jogkövető magatartást tanúsított, a vonatkozó törvényi előírásokat maradéktalanul betartotta. A végtörlesztéshez kapcsolódóan új hitelkiváltó terméket vezetett be, és mindent megtett annak érdekében, hogy a lehető leghosszabb ideig elérhetőek legyenek a forinthitelek a rögzített árfolyamon történő végtörlesztéshez. Nem maradt olyan megalapozott hiteligény, amit az OTP nem elégített ki. A hitelkiváltó konstrukciónak is köszönhetően az OTP Bank forinthitel állománya a vizsgált időszakban lényegesen megnövekedett, ez önmagában is cáfolja a GVH által vélelmezett versenykorlátozó tevékenységet.

Az OTP Bank a kiszabott bírságot a törvényi előírásoknak megfelelően befizeti, ugyanakkor a bírság összegét is aránytalanul magasnak és diszkriminatívnak tartja, ugyanis a GVH a bankokra kiszabott bírság több mint 40%-át rótta ki rá, miközben a bank részesedése a devizaalapú hitelezésből nem éri el a 20%-ot.

Az UniCredit Bank is azt közölte az InfoRádióval, hogy befizeti a bírságot. Hiszen az attól független kötelezettség, hogy az indoklás tanulmányozását követően a fellebbezés mellett döntenek - e vagy sem. Jelenleg annyit tudtak megállapítani, hogy a kiszabott összbírságból az UniCredit Bankra a piaci részesedésénél jelentősen kisebb rész esik. Meggyőződésük és legjobb jogi tudásuk szerint, nem követtek el kartellvétséget - áll a pénzintézet közleményében.

Az Erste Bank egyelőre vizsgálja a Gazdasági Versenyhivatal döntésével kapcsolatos, közel 100 oldalas határozatot, az esetleges jogi lépésekről később születik döntés. A bank az InfoRádiónak eljuttatott közleményében azt írja: továbbra is fenntartja az eljárás során végig képviselt álláspontját, amely szerint az Erste a végtörlesztés kapcsán nem hangolta össze a stratégiáját a többi érintett bankkal, nem osztott meg üzleti titkokat és semmilyen átfogó tervben nem állapodott meg a többi bankkal.