eur:
395.67
usd:
371.93
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Külföldi magyarok szavazása: így döntött az ombudsman

Székely László ombudsman szerint nem indokolt kezdeményezni, hogy az Alkotmánybíróság (Ab) vizsgálja felül a választási eljárásról szóló törvény azon rendelkezését, amely szerint a magyarországi lakóhellyel rendelkező, de a választás napján külföldön tartózkodó választópolgárok nem szavazhatnak levélben. Az alapvető jogok biztosa erről Molnár Csaba független országgyűlési képviselőnek küldött válaszlevelében írt.

Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében felidézte: a Demokratikus Koalíció ügyvezető alelnökének beadványa szerint a választási eljárási törvény indokolatlanul tesz különbséget a választópolgárok között azáltal, hogy míg a külföldi lakóhelyű választópolgárok levélben szavazhatnak, addig a választás napján külföldön tartózkodó magyarországi lakhelyűeknek több száz kilométert kell utazniuk a legközelebbi magyar külképviseletig, ha szavazni akarnak.

Utaltak arra, hogy Szabó Máté korábbi ombudsman szeptember elején - egy másik országgyűlési képviselő beadványa alapján - már foglalkozott a kérdéssel. Az akkor kialakított ombudsmani álláspont óta nem történt lényeges változás a választójogi szabályozásban, így a korábbi álláspont megváltoztatására Székely László nem lát okot.

Az alapvető jogok biztosa válaszlevelében hangsúlyozta, hogy a szavazat leadásának módszerei közötti választás nem alkotmányossági kérdés mindaddig, amíg biztosítottak a megfelelő garanciák. Kiemelte továbbá, hogy az alkotmánybírósági gyakorlat szerint igazolható a magyarországi lakóhellyel nem rendelkező választópolgárok és a magyarországi lakóhelyű, de a választás napján nem Magyarországon tartózkodó választópolgárok közötti különbségtétel. Az Alkotmánybíróság ugyanis idén januárban egy határozatában megállapította, hogy a választópolgárok összessége a lakóhelyük tekintetében nem tekinthető homogén csoportnak, ezért a kifogásolt rendelkezés diszkriminatív jellege sem vizsgálható.

Székely László vizsgálata során megállapította: nem jelent hátrányos megkülönböztetést a választási eljárási törvény azon rendelkezése, amely szerint a magyarországi lakóhellyel rendelkező választópolgárok nem szavazhatnak levélben - olvasható az ombudsmani közleményben.

A határon túli magyarok és a külföldön dolgozó választópolgárok szavazásának szabályozását több ellenzéki párt is bírálta korábban.

November 4-én Molnár Csaba, a DK ügyvezető alelnöke jelentette be, pártja módosító javaslatot nyújt be a választási eljárási törvényhez annak érdekében, hogy a 2014-es választáson az állandó magyarországi lakhellyel rendelkező, de külföldön tartózkodó magyar állampolgárok is levélben szavazhassanak, és felkérik az ombudsmant, forduljon az Alkotmánybírósághoz - tette hozzá.

Címlapról ajánljuk

Újabb részletek az idősek jogosítványáról

A Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont (KAV) tájékoztatása szerint 2021-ben 93 680 fő tett sikeres B kategóriás vizsgát, 2022-ben pedig 99 174-en, közöttük igen magas korú jelentkezők is.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×