eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

A nemzetgazdasági miniszter szerint jövőre több pénz marad a családoknál - a nap hírei

A kormányfő szerint az önkormányzatoknak is hozzá kell járulniuk a nagyobb gazdasági növekedéshez. Letöltendő börtönbüntetést kért az egy évvel ezelőtt az M3-as autópályán halálos balesetet okozó szlovák asszonyra az ügyész.

A járműipartól, a mezőgazdaságtól, az exporttól és a belső fogyasztás bővülésétől várja a nemzetgazdasági miniszter, hogy jövőre is megmarad a gazdasági fejlődés üteme. Varga Mihály az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: a rezsicsökkentés, a jövőre már teljes évre kiható pedagógus béremelés és a családi adókedvezmények kiterjesztése miatt több elkölthető pénz marad a háztartásoknál 2014-ben. A gazdasági fejlődés külső kockázatai közé sorolta a világgazdaság teljesítményét, a nagyobb piacok jegybanki élénkítő programjainak fenntartását, és a német koalíciós egyeztetések alakulását, míg a bővülést belülről az államadósság magas aránya és a kamattörlesztések veszélyeztetik.

A következő európai uniós költségvetési ciklus egyik fő nyertesének nevezte Magyarországot a Külügyminisztérium. Az Európai Parlament megszavazta a 2014 és 2020 közötti időszakra szóló uniós büdzsét, amely összesen 908 milliárd eurós kifizetést és 960 milliárd eurós kötelezettség vállalást tesz lehetővé. Ebből a külügyi tárca szerint 35 milliárd euró fejlesztési és mezőgazdasági támogatás érkezik az országba.

Az önkormányzatoknak is hozzá kell járulniuk a nagyobb gazdasági növekedéshez - ezzel indokolta a kormányfő, hogy miért kötik fejlesztési tervek készítéséhez a nagyvárosok teljes adósságának állami átvállalását. Orbán Viktor a Magyar Cukor Zrt. új, kaposvári cukorsilójának átadásakor azt mondta, a magyar lehet Közép-Európa leggyorsabban növekvő gazdasága ez év végére, ha a negyedik negyedévben is folytatni tudja azt a munkát, amit a harmadikban végzett.

A nemzetgazdasági tárca szerint eddig betartotta a foglalkoztatás érdekében tett vállalásait a Jabil Circuit Magyarország kft. A tárca azután nyilatkozott erről, hogy a cég csaknem 670 dolgozót érintő leépítést jelentett be, alig pár hónappal azután, hogy a kormánnyal stratégiai partnerségi megállapodást kötött. A szaktárca szerint 2010 óta 1 milliárd 200 millió forintos uniós támogatást kapott a társaság, és a cserében tett foglalkoztatási vállalásait betartotta eddig.

Megerősítette a Raiffeisen Bank osztrák szóvivője, hogy az anyabank ajánlatot kapott a magyarországi üzletág megvételére. A szóvivő a korábbi, ellentmondásos nyilatkozatok után most úgy fogalmazott, hogy nem akarnak kivonulni Magyarországról, de a kapott ajánlatokat ellenőrzik. Hozzátette, a szabályozási és az adózási környezet nagyon nehéz Magyarországon minden bank számára.

A felülvizsgálati eljárás szabályainak módosítását javasolja a Kúria a devizahiteles szerződésekkel összefüggésben. Ennek értelmében kivételes esetben azokban az értékhatár alatti perekben is lehetne felülvizsgálati eljárást kezdeményezni, amelyekben jelentős elvi kérdés merül fel. Eddig erre csak a jogerős ítéletek esetében volt lehetőség. -- A Kúria a közleményét az igazságügyi miniszter és a jogalkalmazók kerekasztal beszélgetése után adta ki. Navracsics Tibor az egyeztetést követően bejelentette, hogy a jövő hétre konzultációt kért Darák Pétertől, a Kúria elnökétől. -- Korábban törvénymódosítást javasolt az Országos Bírósági Hivatal is, hogy a devizahiteles perek ne terheljék túl az egyes bíróságokat. A Magyar Ügyvédi Kamara elnöke, Bánáti János is arra figyelmeztetett, hogy a devizahiteles perek maguk alá temethetik az igazságszolgáltatást.

Beterjesztette a kormány az új büntetés-végrehajtási kódex tervezetét. A beterjesztő igazságügyi miniszter szerint a társadalmi változások és az elmúlt évek tapasztalatai is indokolják, hogy a törvénykönyvben nagyobb szerepet kap az elítéltek hatékonyabb oktatása és foglalkoztatása, a visszaesők számának csökkentése. A kormány kiemelt célja, hogy a fogvatartottak munkájával börtönök önellátóvá és részben önfenntartóvá váljanak.

Letöltendő börtönbüntetést kért az egy évvel ezelőtt az M3-as autópályán halálos balesetet okozó szlovák asszonyra az ügyész, a védő a vádlott felmentését kezdeményezte. A perbeszédek előtt a bírónő ismertette a szlovák nő legfrissebb beadványát, melyben a sztráda két oldalát elválasztó sövény hiányosságát okolja, amiért közvetlenül a baleset előtt megzavarta a szembejövő autó fénye. A tavaly augusztusi baleset négy ember halálát okozta, az elsőfokú ítéletet várhatóan pénteken meghozza a Gödöllői Járásbíróság.

Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×