eur:
394.33
usd:
370.58
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

KSH: kevesebb születés és halálozás január és szeptember között

Az év első kilenc hónapjának előzetes adatai szerint kevesebb gyermek született, de a halálozások száma is mérséklődött az előző év azonos időszakához képest. Kismértékben csökkent a természetes fogyás, nőtt a házasságkötések száma - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hétfőn az MTI-vel.

A közlemény szerint 2013 szeptember végéig 66 028 gyerek született, 2027-tel, három százalékkal kevesebb, mint 2012 azonos időszakában. A születésszám a kilencből hat hónapban elmaradt az előző évitől, júniusban és júliusban valamivel több gyermek született, majd szeptemberben ismét kismértékű, 0,5 százalékos emelkedés volt tapasztalható az egy évvel korábbi adatokhoz képest.

A halálozások száma az év első kilenc hónapjában 3,4 százalékkal, 3275-tel csökkent az előző évihez képest. Az elhunytak száma hét hónapban csökkent, két hónapban, júniusban és szeptemberben viszont enyhén emelkedett az előző év azonos hónapjaihoz képest. Különösen a február-márciusi (átlagosan 7,2 százalékos) és a júliusi (6,5 százalékos) visszaesés volt számottevő - írták.

Mivel a halálozások száma nagyobb mértékben csökkent, mint a születéseké, a természetes fogyás üteme 4,0 ezrelékről 3,8 ezrelékre mérséklődött, ami a 2012. január-szeptemberi 29 485-tel szemben 2013. első kilenc hónapjában 28 237 embert jelentett.

Szeptember végéig 30 630 házasságot anyakönyveztek, 225-tel, 0,7 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A házasságkötések havonkénti száma változóan alakult: négy hónapban több, öt hónapban viszont kevesebb frigyet regisztráltak, mint egy évvel azelőtt. A legjelentősebb emelkedés augusztusban történt, amikor csaknem 11 százalékkal több házasságot kötöttek, majd szeptemberben 10 százalékot meghaladó csökkenés volt tapasztalható az előző év azonos időszakához képest.

Ezer lakosra 8,9 élve születés és 12,7 halálozás jutott, előbbi 0,3, utóbbi 0,4 ezrelékponttal volt alacsonyabb, mint 2012 hasonló időszakában. Az év első kilenc hónapjában ezer élve születésre 5,1 csecsemőhalálozás jutott, 0,2 ezrelékponttal több az egy évvel korábbinál. Az ezer lakosra jutó házasságkötések 4,1 ezrelékes értéke nem változott az előző év azonos időszakához képest.

A születések és a halálozások száma régiónként különböző mértékben csökkent. A legjelentősebb születésszám-csökkenés Közép-Dunántúlon és Közép-Magyarországon következett be (4,9 és 4,7 százalék), a legkisebb pedig Észak-Alföldön és Dél-Alföldön (0,9 és 0,3 százalék). A halálozások száma a legnagyobb mértékben Dél-Alföldön, a legkevésbé pedig Közép-Dunántúlon mérséklődött (6,2, és 0,5 százalék).

A házasságkötések száma négy régióban emelkedett - a legnagyobb mértékben Dél-Dunántúlon (4,5 százalék) - három régióban pedig visszaesett. A legjelentősebb csökkenés Észak-Magyarországon volt (2,9 százalék).

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Izrael megtámadta Iránt - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Izrael megtámadta Iránt - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Péntekre virradóra megtörtént Izrael válaszcsapása Irán ellen, ennek hatására komoly esést láthattunk az Ázsiai piacokon, és kilőttek a nemesfémek, valamint az olaj is. Ezt követően az európai és amerikai tőzsdéken ugyan a kezdeti aggodalmakat követően nagyobb esés volt várható, a nyitásra azonban jelentősen javult a hangulat. Alapvetően az egész héten rossz hangulat uralkodik a világ tőzsdéin, az izraeli válaszcsapást már beárazták egy bizonyos mértékig a piacok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×