eur:
394.51
usd:
369.94
bux:
65173.41
2024. április 19. péntek Emma

A jövő évi adótörvényekről dönt az Országgyűlés

Az Országgyűlés az előző héthez hasonlóan jövő héten is háromnapos ülést tart. A képviselők hétfőn elfogadhatják a jövő évi adóváltozásokat, amivel már az egyéni járulékok terhére is igénybe vehető lesz az eddigi családi adókedvezmény, továbbá 27 százalékról 5 százalékra csökken a sertéshús áfája.

A házelnök napirendi javaslata alapján a parlament ülése hétfőn 13 órakor napirend előtti felszólalásokkal kezdődik, amit a szokásos interpellációs blokk követ azonnali kérdésekkel és kérdésekkel.

A határozathozatalok során a köztársasági elnök politikai vétójára reagálva módosíthatják a zsebszerződések elleni hatékonyabb fellépés érdekében október 28-án hozott törvényt. Áder János azért küldte vissza megfontolásra a már megszavazott javaslatot, mert szerinte az államnak az alkotmányos alapokon nyugvó jogszabályokkal kell fellépnie a törvények kijátszásával született szerződésekkel szemben.

A Ház elfogadhatja a kormány 2014-re vonatkozó adóváltoztatási javaslatait is. Ezáltal jövőre már a 7 százalékos egészségbiztosítási és a 10 százalékos nyugdíjjárulék terhére is igénybe vehető lesz az eddigi családi adókedvezmény. A törvényváltozások között szerepel a sertéshús áfájának 27 százalékról 5 százalékra csökkentése is.

A szavazások végén három kormánypárti képviselő mentelmi ügyéről is dönthet az Országgyűlés. A mentelmi bizottság a fideszes Budai Gyula és Simonka György mentelmi jogának fenntartását kérte, Meggyes Tamás volt esztergomi polgármester esetében ugyanakkor felfüggesztené ezt Polt Péter legfőbb ügyész kezdeményezésére. A kormánypárti politikussal szemben jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanúja merült fel egy hivatali időszakában kötött életbiztosítással összefüggésben.

Az első ülésnap végén több, korábban tárgyalni kezdett javaslat részletes vitájára kerülhet sor, így egyebek mellett ismét terítékre kerül az alkotmánybírák nyugdíjkorhatárának eltörlése, valamint a parlamenti bizottság előtti kötelező megjelenés bevezetése a nemzetbiztonsági ügyekben.

Kedden a magyarországi nemzetiségek helyzetét tárgyalja a parlament, szerdán pedig a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) jelentéseiről nyílik vita.

Címlapról ajánljuk
Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt.
VIDEÓ
Példátlan, történelmi lépésre készül Donald Trump: jogászok ezreit fogja mozgósítani

Példátlan, történelmi lépésre készül Donald Trump: jogászok ezreit fogja mozgósítani

Ahogy a Politico beszámol róla, Donald Trump volt amerikai elnök kampánya saját tájékoztatása szerint több mint százezer jogászt és ügyvédet fog hadba állítani, hogy felügyelje a 2024-es választások tisztaságát. A kezdeményezés, amelyet a Trump-kampány és a Republikánus Nemzeti Bizottság "az ország történetének legkiterjedtebb és legmonumentálisabb választási integritási programjaként" jellemzett, magában foglalja a jelentkezők képzését is.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×