Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Miskolcon épít gyárat egy japán járműipari beszállító - a nap hírei

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Közép-Európa egyik legjelentősebb tudáscentrumaként átadták a Tudományos Akadémia új kutatóközpontját Budapesten. Két magyart keresnek a tájfun sújtotta Fülöp-szigeteken.

Miskolcon épít gyárat a japán Takata, amivel ezer új munkahelyet hoz létre. Ezt miniszterelnök és a japán székhelyű járműipari beszállító vállalat elnöke jelentette be a Parlamentben. Orbán Viktor hangsúlyozta: a Mercedesé óta ez a legnagyobb zöldmezős beruházás Magyarországon. Stefan Stocker, a Takata elnöke közölte: komplett légzsákokat fognak gyártani az új üzemben. Kiemelte, hogy a magasan képzett munkaerő miatt választották Magyarországot.

A válság ellenére minden évben növeli a kormány a tudományra fordított költségvetési forrásokat. Erről Orbán Viktor miniszterelnök beszélt, amikor átadták a Magyar Tudományos Akadémia Természettudományi Kutatóközpontjának új épületét a budapesti Infoparkban. Pálinkás József, az Akadémia elnöke elmondta: a beruházásra a kabinet 9 és fél milliárd forint vissza nem térítendő támogatást biztosított. Keserű György Miklós, a kutatóközpont főigazgatója hangsúlyozta: Közép-Európa egyik legjelentősebb tudáscentruma jött létre, amely világszínvonalú.

A növekedési hitelprogramhoz hasonló segítséget is elképzelhetőnek tart az új lakásépítésekhez a nemzetgazdasági miniszter. Varga Mihály a Kossuth Rádióban emlékeztetett: az építőipar növekedését leginkább az állami megrendelések ösztönözték, ezért megfontolandónak tartja, hogy a magánberuházásokat is támogassa az állam valamilyen hitelkonstrukcióval. A miniszter szerint ha erősödik a növekedés, pótolni lehet az elmaradt fejlesztéseket.

A kormány célja, hogy Magyarország legyen a kelet-nyugati irányú áruforgalom fő közép-európai tranzitországa - jelentette ki a külügyi és külgazdasági államtitkár. Szijjártó Péter hangsúlyozta: növelni kell a magyar aktivitás a nemzetközi árufuvarozásban.

Két magyart keresnek a tájfun sújtotta Fülöp-szigeteken. Wintermantel Péter külügyi helyettes államtitkár közölte: egy magyar-svájci és egy magyar-kanadai kettős állampolgárral nem sikerült felvenni a kapcsolatot. A konzuli szolgálat azt javasolja a magyaroknak, hogy halasszák el tervezett utazásukat a Fülöp-szigetek középső részére, de a többi országrészt, így a fővárost és környékét egyáltalán nem érintette a katasztrófa.

Még az idén 13-ra bővül a nemzeti emlékhelyek száma. A Fiumei úti sírkert és a Pannonhalmi bencés apátság kerül fel a listára - jelentette be az emberi erőforrások minisztere. Balog Zoltán arról is szólt, hogy tervezik a történelmi emlékhelyek számának bővítését is. A Honvédelmi Minisztérium emlékhely kialakítását javasolja az első világháború centenáriumára - közölte Vargha Tamás parlamenti államtitkár.

Elismeréseket adtak át a Főváros Napja alkalmából. A Fővárosi Közgyűlés ünnepi ülésén Tarlós István főpolgármester a főváros egyesítésének 140. évfordulóján arról beszélt, hogy azok az értékek, amelyek régen meghatározták a város arculatát, ma is ugyanolyan fontosak, óvásuk és gondozásuk közös cél. Mint mondta, a kitüntetettek munkája Budapest jó hírét, szellemi rangját gyarapította.

A tűzifaprogram azonnali felülvizsgálatát követeli a kormánytól az MSZP a putnoki tragédia miatt. Nyakó István szocialista képviselő a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei településen tett látogatása után közölte: a szegénység növekedésével egyre több családnak nem telik tüzelőre. A Putnok határában lévő használaton kívüli meddőhányóban csütörtök ön két férfira szénszedés közben omlott rá az ott kivájt több méteres gödör.

Egy török cég vásárolta meg a NABI kaposvári autóbuszgyárát. A Telateks elsősorban kompozit anyagból készülő szélkerék lapátokat és motorházakat gyárt majd, ehhez több mint 20 millió eurós fejlesztést tervez és mintegy 200 embernek adna munkát a következő években. Az egykori buszgyár szakembereit foglalkoztatnák tovább, mert ők tudnak kompozit műanyaggal dolgozni, amire a világon nem sokan képesek.

Magyarországon először lézerkéssel végeztek tüdőműtétet. Az Országos Onkológiai Intézetben egy tízéves kislány tüdejéből több mint húsz áttéti daganatot távolítottak el a múlt héten. Erre a beavatkozásra eddig Bécsben volt lehetőség.

Jogerősen elítélték a Cozma-gyilkosság ügyében garázdasággal és más bűncselekményekkel vádolt férfiakat. A Szombathelyi Törvényszék az elsőrendű vádlott esetében változatlanul hagyta a három és féléves börtönbüntetést. A másodrendű vádlottra két év tíz hónap, a harmadrendű vádlottra pedig két és fél év börtönbüntetést szabtak ki. Marian Cozmát, a Veszprém kézilabdacsapatának román játékosát 2009. februárjában gyilkolták meg egy veszprémi éjszakai szórakozóhelyen, két csapattársát pedig életveszélyesen megsebesítették. Az emberölési ügyben a Kúria korábban 18-18, illetve 13 év börtönt szabott ki a vádlottakra.