eur:
393.26
usd:
368.03
bux:
66083.45
2024. április 24. szerda György

Székely: Nem alaptörvény-ellenes tiltani a közterületeken az életvitelszerű tartózkodást

Várhatóan a szociális temetés ügyében élni fog jogszabálymódosítás-ajánlási jogával az alapvető jogok biztosa - mondta el az Inforádió Aréna című műsorában Székely László ombudsman, aki szerint önmagában az a tény, hogy a Fővárosi Közgyűlés bizonyos közterületeken megtiltja az életvitelszerű tartózkodást, nem alaptörvény-ellenes. Hozzátette: kialakulhat olyan helyzet, amikor a tiltás már nem felel meg az alapjogi követelményeknek.

Önmagában az a tény, hogy a Fővárosi Közgyűlés bizonyos közterületeken megtiltja az életvitelszerű tartózkodást, nem alaptörvény-ellenes - mondta Székely László az alapvető jogok biztosa az InfoRádió Aréna című műsorában. Hozzátette azonban, hogy kialakulhat olyan helyzet, amikor a tiltás már nem felel meg az alapjogi követelményeknek.

Amennyiben ilyen helyzet alakul ki, a hivatal ismét bírósághoz, jelen esetben a Kúriához fordul, hiszen egy közgyűlési rendelet esetében ez a testület illetékes. Egy éve, még Szabó Máté hivatali ideje alatt fordult az ombudsman az Alkotmánybírósághoz a szabálysértési törvény miatt, amely szabálysértéssé minősítette a közterület életvitelszerű lakhatásra való használatát. Az Alkotmánybíróság határozatában tavaly alkotmányellenesnek nyilvánította és megsemmisítette a törvény ezen rendelkezését, azonban később a parlament az alaptörvényben rendezte a kérdést. Ezt követően született meg a fővárosi közgyűlés határozata.

Székely László obmudsman kiemelte, mint az elmúlt öt esztendőben minden télen, így idén is munkatársai a helyszínen: az utcákon és az aluljárókban mérik fel a hajléktalan-ellátás gyakorlati megvalósulását, amiről ebben az évben is átfogó jelentést készítenek.

Az alapvető jogok biztosa beszélt arról is, hogy heteken belül kialakítja álláspontját a Demokratikus Koalíció beadványáról. Székely László az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta, ugyan nincs határidő szabva hivatala vizsgálataira, de még időben eldönti, hogy az ellenzéki tömörülés kérésének megfelelően az Alkotmánybírósághoz fordul-e, amiért a külföldön élő, de magyarországi lakcímmel rendelkezők csak a konzulátusokon adhatják le voksukat a parlamenti választásokon.

Bejelentésekből, kollégáitól kapott információk alapján és a sajtóból tudomására jutott ügyekből egyaránt indított vizsgálatot a kinevezése óta eltelt 1,5 hónapban Székely László. Az alapvető jogok biztosa az InfoRádió Aréna című műsorában emlékeztetett rá, hogy az utóbbi 6 évben nőtt az ügyek száma, jelenleg évi 8-9 ezer.

Az ombudsman arról is beszélt, hogy hivatalában 130-an dolgoznak, köztük 100 jogász, és úgy látja, ennyi elméleti és gyakorlati szakemberrel megbízhatóan tud működni a szervezet. Olyan kérdéseket is vizsgálnak most, mint például a szociális.

A teljes Arénát meghallgathatja, ha ide kattint.

Hanganyag: Exterde Tibor

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor a Szakma Sztár fesztiválon: "ha csinálsz valamit, csináld világszínvonalon, ez rám is vonatkozik"

Nehéz ugyan szerinte kisilabizálni, hogy mit hoz a jövőt, de a kormány segít abban az MKIK-val összefogásban, hogy megfelelő, korszerű, időt álló képzésben részesülhessenek a fiatalok egy veszélyes világban is - mondta a miniszterelnök egy fiatalok szakmaválasztását segítő fesztivál szónokaként.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 14:11
×
×
×
×