eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Pintér: Ha kell, megduplázzuk a hajléktalanszállók befogadóképességét

A Belügyminisztérium szükség esetén meg tudja duplázni a jelenlegi mintegy 10 ezer hajléktalanszállói helyet, aluljárót azonban télen sem nyitnak meg erre a célra - mondta Pintér Sándor belügyminiszter az MTI-nek adott interjújában, amelyben egyebek mellett a közfoglalkoztatást érintő változásokról, a rendvédelmi szervek téli felkészüléséről és az önkormányzati adósságátvállalás második köréről is beszélt.

A tárcavezető leszögezte: van lehetőség arra, hogy mindenki megfelelő ellátásban részesüljön, és senki ne fagyhasson meg. Jelezte: az előző év leghidegebb hetében az országban összesen mintegy 10 ezer embert kellett elhelyezni, ugyanakkor a hajléktalanok nem igazodnak a szálláshelyekhez. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság ezért feladatul kapta, hogy mérje fel a további lehetőségeket, és ennek eredményeként megállapítható, hogy szükség esetén további 10-11 ezer hajléktalannak tudnak szállást adni.

A belügyminiszter szavai szerint a civil szervezeteknek nem érdemes "számháborúba kezdeniük" arról, hogy 10 ezer vagy 11 ezer 300 hajléktalan van-e az országban, annyi hely lesz, amennyi az igény. Megjegyezte ugyanakkor, hogy télen sem fognak egyetlen aluljárót sem kijelölni a hajléktalanoknak. Hozzátette: rövidesen akciócsoport alakul, amelyben szociális munkások, rendőrök és mentők közösen dolgoznak az érintettek elhelyezésén.

Kitért arra is, hogy a hajléktalanokat is be lehet vonni a közfoglalkoztatás rendszerébe - erre a három új fővárosi szálló építésekor volt is már példa -, viszont vannak olyanok, akik ebben nem akarnak vagy nem tudnak részt venni.

Pintér Sándor beszámolt arról, hogy télen némiképp megváltozik a közfoglalkoztatás: mintegy 100 ezren iskolapadba ülnek, befejezik megszakított tanulmányaikat vagy mezőgazdasági oktatásban vesznek részt. További 104 ezren a megszokott keretek között folytatják a munkát, erdőgazdaságoknál, a vízügyi igazgatóságoknál dolgoznak, a MÁV-nál és határ menti területeken végeznek karbantartást. A közfoglalkoztatásban - ami eleinte 10 ezer emberrel kezdte meg működését - idén októberben egyidejűleg már 127 ezren dolgoztak, az egész évet tekintve pedig számuk eléri a 300 ezret. A tárca célja, hogy jövőre folyamatosan 200 ezer embert foglalkoztassanak egyidejűleg.

A tárcavezető szólt arról, hogy a közfoglalkoztatási programokat nemcsak helyben ellenőrzik, a tárca is nyomon követi, hogy az önkormányzatok szabályosan használták-e fel a támogatásokat, és pontosan könyvelték-e el. Jelezte: több önkormányzati vezető ellen indult hűtlen kezelés miatt büntetőeljárás ezzel összefüggésben, egy esetben pedig már elsőfokú ítélet is született. Ugyancsak elítélték első fokon azt az önkormányzati vezetőt, aki tavaly a saját jegenyesorát használta fel a rászorulók támogatására, és nem az erdőgazdaságtól vásárolt fát a meghatározott feltételek szerint. Pintér Sándor kiemelte: idén a tavalyi forrás duplája, 2 milliárd forint jut a szociálisan rászorulók tűzifa-támogatására, ebből 120 ezer család kaphat fát az önkormányzatoktól.

A belügyi tárca vezetője elmondta: a tél közeledtével szeretne gyakorlatot tartani, amelyben a közlekedési hatóságok, a rendőrség és a katasztrófavédelem együttműködésével modelleznék a határ lezárását és nyitását, továbbá más, nagy havazás esetén szükséges intézkedéseket.

A miniszter új lehetőségnek nevezte az önkormányzati adósságátvállalás második körét, jelezve, hogy sok önkormányzat azért került nehéz helyzetbe, mert a megkapott állami feladatok ellátásához nem volt megfelelő forrásuk. A feladatelosztást az önkormányzati törvény rendezte, az adósságátvállalás első köre lezárult, a második kör az előzetes felmérések szerint 222 települést érint majd. A több ezer háromoldalú szerződést még vizsgálja a Magyar Államkincstár. Pintér Sándor jelezte: a 3200 önkormányzatból azóta mindössze 20-30-nak adott engedélyt a kormány arra, hogy hitelt vegyen fel.

Tavaly december végére szinte száz százalékig feltöltötték a körzeti megbízotti irodákat, ennek eredményeként megnőtt a szubjektív biztonságérzet - mondta Pintér Sándor. Kiemelte: a jövő évi költségvetési javaslatban is jelentős összegek szerepelnek a folyamatos rendőri jelenlét biztosítására, a rendőrség úgynevezett gördülő akcióira, az iskolák környékén szolgálatot teljesítő közlekedési rendőrök munkájára. Kitért arra, hogy a szeptember óta iskolákban szolgáló mintegy 100 rendőr munkájáról az első beszámolók pozitívak.

A volt titkosszolgálati vezetők perével összefüggő titkos dokumentumok nyilvánosságra hozhatóságával kapcsolatos vizsgálatra a belügyminiszter azt mondta: ez folyamatban van, ugyanakkor az ügyben több titokgazda is van, az eljárás pedig még nem zárult le.

A romagyilkosságokkal kapcsolatos titkosszolgálati vizsgálatokról szólva kijelentette: a nyomozás során nem volt mindenre kielégítő válasz, de nem tudni, hogy azért, mert például egy szál vizsgálata során falba ütköztek, és elhagyták azt a szálat, amit nem tudtak kibogozni vagy pedig azért, mert más eljárási cselekmények elterelték a figyelmet. Az ügyben ügyészi felügyelettel nyomozás zajlik, amely még nem zárult le - tette hozzá.

A nemzetközi lehallgatási botránnyal kapcsolatban azt mondta: a kormány kijelölése alapján ez a kérdéskör a Külügyminisztériumhoz tartozik, ugyanakkor annyit elmondott, hogy a titkosszolgálatok a társszervekkel "jelentős együttműködést folytattak", amelynek során a magyar hatóságok "feltették a megfelelő kérdéseket, és várják rá a választ".

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×