eur:
394.11
usd:
370.15
bux:
65589.86
2024. április 19. péntek Emma

Módosul az országos területrendezési terv

Kis mértékben módosul az országos területrendezési terv az elmúlt évek változásainak köszönhetően - hangzott el az egyes törvények területrendezéssel összefüggő módosításáról szóló törvényjavaslat általános vitájában szerdán, az Országgyűlésben.

Tállai András önkormányzati államtitkár expozéjában emlékeztetett rá: a vonatkozó törvények szerint az országos területrendezési tervet öt évente felül kell vizsgálni. A mostani módosításokkal a térségi övezet tekintetében jelentős változásokat javasol a kormány. Új országos övezetként határoznák meg a földvédelmet szolgáló jó termőhelyi adottságú szántóterületeket, valamint a nagyvízi meder és a Vásárhelyi-terv továbbfejlesztése keretében megvalósuló vízkárelhárítási célú szükségtározók területét is. További újdonság, hogy a kiemelt térségi és megyei szintről országos szintre emelkedik a világörökségi és világörökségi várományos terület övezete.

Az államtitkár szavai szerint országos területrendezési terv módosításai kiegyensúlyozott rendszert alkotnak és a "ma elérhető konszenzuson alapulnak", hiszen a javaslatot civil és szakmai szervezetek mellett a környező országoknak is megküldték egyeztetésre.

Emellett a törvényjavaslat módosítja a tervező- és szakértő mérnökök, valamint építészek szakmai kamaráiról szóló törvényt, megengedve a kamaráknak a gazdasági tevékenység végzését.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×