eur:
394.33
usd:
370.17
bux:
0
2024. április 23. kedd Béla

Honnan tiltják ki a hajléktalanokat? - készül a fővárosi rendelet

Az úgynevezett hajléktalanrendeletet tárgyalja a Fővárosi Közgyűlés csütörtökön. A 23-ból tíz kerület külön is szabályozná a hajléktalanok életvitelszerű felbukkanását.

A Fővárosi Önkormányzat már készített egy tiltó zónatérképet, amely a világörökségi területet és annak védőzónáját mutatja.

A döntés indokát és a tiltott területeket Tarlós István főpolgármester korábban így ismertette: "Van 29 bekamerázott, kiemelt aluljáró, amelyek közforgalmú közlekedést bonyolítanak le. Ezt egyszerűen ellehetetleníti az életvitel-szerű tartózkodás. Másodsorban a játszótereken, gyermekjóléti, gyermekvédelmi, köznevelési feladatokkal összefüggő területeken, valamint a hidakon, felüljárókon és ezek megközelítésére szolgáló lépcsőkön nem tartózkodhatnának a hajléktalanok" - tudatta Tarlós István.

Jelezte: ehhez a szabályozáshoz csatlakozhattak a kerületek is, amelyek külön kijelölhették hajléktalanmentes övezeteiket.

Végül a 23 városrészből tíz tartotta fontosnak a külön tiltást. A legtöbb közterületet a II. kerület jelölte ki, de Csepel is nagy zónát határozott meg, a XIII. kerület pedig nemes egyszerűséggel az összes közterületét tiltólistára tette. A Ferencvárosban nem voltak ennyire szigorúak, de távol tartják a hajléktalanokat a padoktól, a zöldterületek körüli támfalaktól, illetve azok környékétől.

Óbuda és a II. kerület azt indítványozta, hogy a szabályozás vonatkozzon minden játszóterére, ám kiderült, hogy ez szükségtelen igény, hiszen a játszótereket a rendelet a főváros teljes területén védelemben részesíti.

Ennyi tiltás után lássuk akkor hajléktalan-szemmel, hogy a sok regulát figyelembe véve hol lehet továbbra is életvitelszerűen tengődni Budapesten. Már csak azért is érdekes ezt megnézni, mert a festői szépségű budai kerületek közül az I. és a XII. szükségtelennek tartotta a helyi szabályozást.

Nos, hajléktalanbarát területnek mondható Budán például a Tabán, a Vérmező, sőt, a budai Hegyvidék is. A Margitszigetet a főváros által meghatározott védőzóna biztosítja, Pesten azonban a Népligetben életvitelszerűen is felbukkanhatnak a fedél nélkül élők.

Úgy tűnik tehát, hogy a hajléktalanok a jövőben leginkább a lakott területeket és embertársaik közelségét lesznek kénytelenek nélkülözni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Amerikai katonák mehetnek Ukrajnába, Oroszország atomháborúval fenyegetőzik - Híreink az ukrajnai frontvonalakról kedden

Amerikai katonák mehetnek Ukrajnába, Oroszország atomháborúval fenyegetőzik - Híreink az ukrajnai frontvonalakról kedden

Telefonon egyeztetett Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Joe Biden amerikai elnök a készülő, 61 milliárd dolláros amerikai fegyvertámogatási csomagról. Az amerikai kormány mérlegeli annak lehetőségét, hogy katonákat küldjenek Ukrajnába, tanácsadói szerepkörben. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter egy konferencián azt mondta: megugrott a közvetlen összecsapás lehetősége Oroszország és a Nyugat közt, amely atomháborúhoz is vezethet. Közben az orosz haderő növeli a nyomást Csasziv Jaron, illetve az Avgyijivkától keletra található védvonalakon. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×