Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Honnan tiltják ki a hajléktalanokat? - készül a fővárosi rendelet

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az úgynevezett hajléktalanrendeletet tárgyalja a Fővárosi Közgyűlés csütörtökön. A 23-ból tíz kerület külön is szabályozná a hajléktalanok életvitelszerű felbukkanását.

A Fővárosi Önkormányzat már készített egy tiltó zónatérképet, amely a világörökségi területet és annak védőzónáját mutatja.

A döntés indokát és a tiltott területeket Tarlós István főpolgármester korábban így ismertette: "Van 29 bekamerázott, kiemelt aluljáró, amelyek közforgalmú közlekedést bonyolítanak le. Ezt egyszerűen ellehetetleníti az életvitel-szerű tartózkodás. Másodsorban a játszótereken, gyermekjóléti, gyermekvédelmi, köznevelési feladatokkal összefüggő területeken, valamint a hidakon, felüljárókon és ezek megközelítésére szolgáló lépcsőkön nem tartózkodhatnának a hajléktalanok" - tudatta Tarlós István.

Jelezte: ehhez a szabályozáshoz csatlakozhattak a kerületek is, amelyek külön kijelölhették hajléktalanmentes övezeteiket.

Végül a 23 városrészből tíz tartotta fontosnak a külön tiltást. A legtöbb közterületet a II. kerület jelölte ki, de Csepel is nagy zónát határozott meg, a XIII. kerület pedig nemes egyszerűséggel az összes közterületét tiltólistára tette. A Ferencvárosban nem voltak ennyire szigorúak, de távol tartják a hajléktalanokat a padoktól, a zöldterületek körüli támfalaktól, illetve azok környékétől.

Óbuda és a II. kerület azt indítványozta, hogy a szabályozás vonatkozzon minden játszóterére, ám kiderült, hogy ez szükségtelen igény, hiszen a játszótereket a rendelet a főváros teljes területén védelemben részesíti.

Ennyi tiltás után lássuk akkor hajléktalan-szemmel, hogy a sok regulát figyelembe véve hol lehet továbbra is életvitelszerűen tengődni Budapesten. Már csak azért is érdekes ezt megnézni, mert a festői szépségű budai kerületek közül az I. és a XII. szükségtelennek tartotta a helyi szabályozást.

Nos, hajléktalanbarát területnek mondható Budán például a Tabán, a Vérmező, sőt, a budai Hegyvidék is. A Margitszigetet a főváros által meghatározott védőzóna biztosítja, Pesten azonban a Népligetben életvitelszerűen is felbukkanhatnak a fedél nélkül élők.

Úgy tűnik tehát, hogy a hajléktalanok a jövőben leginkább a lakott területeket és embertársaik közelségét lesznek kénytelenek nélkülözni.