eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Tizenegy tonna illegális hússzállítmányt talált a NAV

Illegális hússzállítmányra csapott le a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) péntek hajnalban egy dunakeszi parkolóban. A jól szervezett hálózat tagjait akkor érték tetten, amikor 11 tonna külföldről illegálisan behozott nyershúst rakodtak - közölte a NAV hétfőn az MTI-vel.

Mint írták, a NAV Pest megyei adóigazgatóságához érkezett jelzés szerint az egyik dunakeszi bevásárlóközpont parkolójában éjszakánként illegális húsátrakás zajlott. Pénteken az adóellenőrök és pénzügyőrök a Nébih munkatársaival közösen ütöttek rajta a húscsempészeken.

A külföldi kamionokból előkerült darabolt baromfi nyersárura és hasított félsertésekre már több magyar húsipari cég teherautója várakozott, hogy az illegális szállítmányt fővárosi és vidéki vágóhidakon keresztül adózatlanul értékesítsék a magyar piacon.

A termékek állapotából a Nébih szakértői arra következtettek, hogy a húst vélhetően szabálytalanul tárolták, az levet engedett, majd újrafagyasztották. Az árun semmilyen jelölés nem szerepelt. Bizonytalan eredete és állapota miatt a teljes mennyiséget megsemmisítették.

A lefoglalt dokumentumokból kiderült, hogy egy lengyel kamion rendszeresen szállította az illegális húsárut részben magyar, részben szlovák vállalatoknak. A vevők az áru átvételekor készpénzben fizettek. Az adóhatóság nyilvántartása szerint az ügyben érintett magyar cégek áfabevallást eddig nem nyújtottak be, velük szemben az adóhatóság már a rajtaütést megelőzően áfaellenőrzéseket indított.

A NAV további vizsgálatokat folytat, különös tekintettel arra, hogy az ügyben egy európai csalási lánc ismert tagja és több nagyobb magyar cég is érintett - áll a közleményben.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×