eur:
393.59
usd:
367.96
bux:
66389.46
2024. április 24. szerda György

Rogán: Nem szabadul az ároktői banda újabb tagja

Az Országgyűlés még hétfőn dönt a büntetőeljárási törvény módosításáról, ami lehetővé teszi, hogy börtönben maradjon az ároktői banda azon tagja, aki a jogszabály-módosítás híján november 22-én házi őrizetbe kerülne - mondta a Fidesz frakcióvezetője hétfői budapesti sajtótájékoztatóján.

Rogán Antal azután nyilatkozott újságíróknak, hogy a parlament úgy döntött, a házszabálytól eltérve tárgyalják a büntetőjogi tárgyú törvények módosítását, így arról már hétfő este határozhatnak, és legkésőbb november 21-én hatályba is léphet. A módosítás értelmében nem szűnik meg az előzetes letartóztatás, ha a vádlottal szemben legalább tizenöt évig terjedő vagy életfogytig tartó szabadságvesztéssel büntetendő bűncselekmény miatt van folyamatban eljárás.

Hasonló gyakorlat van Németországban, Svédországban, Írországban, Lengyelországban és Romániában is - sorolta.

A Fidesz frakcióvezetője azt mondta, mindenkinek az az érdeke, hogy a gyilkossággal vádolt emberek mindaddig börtönben maradjanak, amíg ügyükben ítélet születik.

Szavai szerint egészen mostanáig fenyegetett annak veszélye, hogy az ároktői banda újabb tagja kerül házi őrizetbe.

Rogán Antal a büntetőjogi tárgyú törvények módosításáról szóló indítvány többi pontját ismertetve elmondta, a jövőben gyorsulnak majd a büntetőeljárások, a jogszabály ugyanis rögzíti: életellenes bűncselekmény esetén a szakértői intézeteknek 90 napon meg kell hozniuk állásfoglalásukat. Megjegyezte, ha lett volna lehetőség a bíróságok közötti ügyátcsoportosításra, akkor "minden bizonnyal" a büntetőeljárások elhúzódásának problémája is kezelhető lett volna, azonban azt részben az ellenzék, részben a Brüsszellel folytatott jogi viták megakadályozták.

Kezdeményezik azt is - folytatta -, hogy minden olyan esetben, amikor két éven túlnyúlik egy ügy, automatikusan vizsgálni kelljen a bíró és az ügyész szerepét.

Emellett ha a jövőben valakinél megszüntetik az előzetes letartóztatást, és házi őrizetet rendelnek el, kötelező lesz alkalmazni a lábperecet, ami lényegesen megnehezíti a szökést - közölte a frakcióvezető.

Kitért arra az ellenzéki javaslatra is, amely szerint négyről öt évre emelkedne az előzetes letartóztatás felső határa. Közölte, nem tudja elfogadni, hogy egy gyilkossággal vádolt ember is kerülhessen házi őrizetbe, fokozott rendőri ellenőrzés mellett. Ez azt jelentené, hogy háromnaponkénti váltásban összesen 18 rendőrnek kellene vigyáznia egy ilyen vádlottra - mutatott rá.

Az ügyészség szerint a hattagú ároktői banda 2008-2009-ben tucatnyi alkalommal támadt rá gátlástalan, embertelen módon 70-80 éves emberekre Budapest peremkerületeiben és vidéken. Két idős ember belehalt sérüléseibe, a vádhatóság szerint több másik esetben is megállapítható az emberölés kísérlete.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×