Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Mészáros: az adó mentén feszül az új cseh kormány

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Csehországban, a nemrég tartott előrehozott választás, nem oldotta meg az ország belpolitikai válságát. Erről beszélt Mészáros Andor történész az InfoRádió Aréna című műsorában.

A valamivel több, mint két hete megtartott előrehozott választás eredménye inkább elmélyíti, mint megoldja a cseh politikai válságot - mondta a Szt. Adalbert Közép és Kelet - Európa Kutatásért Alapítvány tudományos kutatója.

Minden eddiginél több párt jutott be a cseh képviselőházba, így egy nagyon gyenge parlament állt fel, ami nem volt képes megoldani a politikai válságot Csehországban - tette hozzá a szakértő.

Csehországban azért volt szükség az előre hozott képviselőházi választásra, mert a Petr Necas vezette jobbközép koalíciós kormány korrupciógyanús ügyek miatt nyáron lemondott. Az előrehozott választást megnyerő Cseh Szociáldemokrata Párt az elmúlt 25 év legrosszabb eredményét produkálta, ugyanis az előző választást is ez a párt nyerte, de csak 22 százalékos támogatottsággal, így koalíciós partner hiányában nem tudott kormányt alakítani.

A mostani győzelem ellenére azonban - pont a gyenge eredmény miatt - már a koalíciós tárgyalások megkezdése előtt törésvonal alakult ki a pártban, az államfőhöz hű Michal Hasek első alelnök ugyanis lemondásra szólította fel a párt elnökét Bohuslav Sobotkát.

Mára a belső ellenzék tagjai elhagyták a pártot, így megkezdődhettek a tárgyalások a választáson második helyen végzett ANO mozgalommal, valamint a kereszténydemokrata párttal.

Mészáros Andor úgy vélte: nagyon sok eltérő programpontja van a pártoknak, talán a legfontosabb ebből az adókérdés. A szociáldemokrata párt adóemeléssel, elsősorban a társasági adó emelésével kampányolt, miközben az ANO programjának az adócsökkentés volt az egyik leghangsúlyosabb pontja.

A másik legsúlyosabb vitatéma a szociáldemokraták és a kereszténydemokraták között alakulhat ki az egyházi kárpótlás kérdéséről - tette hozzá Mészáros Andor.

Az Aréna műsorát meghallgathatja, ha ide kattint.

Hanganyag: Sigmond Árpád