eur:
394.07
usd:
364.98
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Sokasodnak az átadó ünnepségek a választások előtt

A budapesti közbringa program áprilisi átadásával egy újabb beruházás fejeződik be közvetlenül az országgyűlési választás előtt. A kerékpározás szezonális tevékenység, de tavaszra várható egyebek mellett a 4-es metró startja, valamint a Kossuth tér megnyitása is.

Valószínűleg tele vannak az állami vezetők naptárai 2014 márciusára és áprilisára. Közvetlenül az országgyűlési választás előtt ugyanis egymást érik majd a különböző átadási ünnepségek, leginkább Budapesten. A fejlesztések nagy része uniós forrásból valósul meg.

Szerdán a főpolgármester bejelentette, hogy a MOL Bubi közbringa program 2014 negyedik hónapjában indul, de valószínűleg a prímet a 4-es metró átadása fogja elvinni. Itt nem pusztán egy több évtizedes múltra visszanyúló közlekedési beruházásról van szó, hanem a megállók környezetének megújításáról is.

Március 15-én már állami ünnepség is lehet a Nemzet Főterének nevezett teljesen átalakított Kossuth téren, a Parlament előtt, ahol mélygarázs és múzeum is nyílik. Több évtizedes adósság a Várkert Bazár rendbehozása, valamint megszépül az egyik legnagyobb fővárosi csomópont, a Ferenciek tere és környéke.

A kihasználatlan józsefvárosi pályaudvar területén alakítják ki a Sorsok Házát, a holokauszt gyermekáldozatainak emlékhelyét. A hajdani Ludovika és a mögötte elterülő Orczy-kert a Nemzeti Közszolgálati Egyetem kampuszává változik át. Építenek egy teljesen új épületet, egy hektárral nő a zöldfelület, és felújítják a Ludovika épületét. Ez utóbbi jövő tavaszra lesz kész az előtte lévő térrel együtt. A többi épületnél az engedélyeztetés zajlik, a teljes komplexum 2015-től lesz használható.

Ezeken kívül több kerületben újulnak meg kisebb területek. A rekordgyorsasággal épülő új Fradi stadion valószínűleg nem készül el tavaszig, de áprilisra talán már 80 százalékos készültségben is lehet.

Hanganyag: Németh Zoltán

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×