Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Orbán: segítjük Bosznia közeledését az EU-hoz

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Magyarország mindent megtesz azért, hogy Bosznia-Hercegovina közelebb kerüljön az Európai Unióhoz - erősítette meg Orbán Viktor miniszterelnök a boszniai kormányfőnek, akivel pénteken tárgyalt Budapesten. A megbeszélés utáni sajtótájékoztatón Vjekoslav Bevanda azt mondta, őszinteség és tisztelet jellemzi a magyar-boszniai kapcsolatokat.

Orbán Viktor kifejtette: a magyar kormány szerint mind az Európai Uniónak, mind Magyarországnak, mind az európai, mind pedig a magyar gazdaság számára Bosznia-Hercegovina és térsége nem probléma, hanem esély, egy nagy lehetőség, amelyet az elmúlt években nem használtak ki.

A politikai együttműködés ügyében a miniszterelnök megerősítette, Magyarország mindent megtesz azért, hogy Bosznia-Hercegovina közelebb kerüljön az EU-hoz, és minél hamarabb el is nyerhesse azon belül a helyét. "A mi víziónkban Bosznia-Hercegovina az Európai Unióban van" - jelentette ki.

A gazdasági együttműködésről szólva a magyar kormányfő úgy fogalmazott: Bosznia egy komoly lehetőség, de "mi nem akarunk még egy horvát ügyet", ezért arra kérte a szarajevói vezetést, hogy jelöljék meg azokat a területeket, ahol szükségük lehet Magyarországra. Ennek jegyében arra kérte a magyar iparkamarát, illetve utasította a magyar állami cégek vezetőit, hogy "csak olyan üzleteket csináljanak, amelyeket a helyiek támogatnak", előnyös nekik - mondta.

Emlékeztetett egyúttal, a magyar kabinet már döntött arról, hogy a Budapest-Eszék-Szarajevó-Ploce autópálya-közlekedési útvonal utolsó hiányzó magyarországi szakasza, az M6-os sztráda országhatárig tartó része épüljön meg, az építkezések mellé pedig már forrást is rendeltek.

A Parlamentben tartott tárgyaláson célul tűzték emellett azt - folytatta -, hogy legyen közvetlen légi közlekedés Szarajevó és Budapest között. "Nagy hiba, hogy most nincs, akárhogyan is alakult ez így. Nyilván a magyar légi közlekedési társaságnak az unió kényszere alatt történő megszűnése ebben jelentős szerepet játszott" - mondta.

Megjegyezte, a Budapestet és Belgrádot összekötő gyorsvasút - amelynek kiépítése ügyében jól haladnak a tárgyalások Szerbiával - is közelebb viszi majd Magyarországot Bosznia-Hercegovinához.

Jelezte egyúttal, hogy 2014-től ötven boszniai hallgató kezdheti meg felsőoktatási tanulmányait Magyarországon magyar állami ösztöndíjjal.

Vjekoslav Bevanda a sajtótájékoztatón azt mondta, hogy a Magyarország és Bosznia-Hercegovina közötti kapcsolatokat az őszinteség és a kölcsönös tisztelet jellemzi, a két ország viszonyát nem terhelik viták.

Kiemelte: országa hálás Magyarországnak, amiért nemcsak szavakban, hanem tettekben is támogatja Bosznia-Hercegovinát az euroatlanti integráció felé vezető úton. A politikus üdvözölte azt is, hogy Magyarország nem gyakorol nyomást az európai integráció felé haladó Bosznia-Hercegovinára, hanem "jó akarattal van iránta", és sok hasznos tanácsot, konkrét segítséget ad.

A boszniai miniszterelnök hangsúlyozta, mivel a kétoldalú kapcsolatokban nincsenek nyitott kérdések, a mostani megbeszélésen is több figyelmet fordíthattak a gazdasági együttműködésre. A két ország közötti kereskedelem nem túl nagy, de évről évre nő, a gazdasági kapcsolatok erősítésére van lehetőség - vélekedett.

Vjekoslav Bevanda arról is beszélt, hogy Bosznia-Hercegovina gazdasága, kivitele növekszik, és a magánszektor is újjáéledni látszik. Több szektorban is nagyon szívesen látják a magyar befektetőket - közölte. Õ is megjegyezte, hogy a gazdasági kapcsolatok erősítését segítené a két ország közötti közúti és vasúti közlekedési lehetőségek fejlesztése.

A sajtótájékoztató előtt Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke a két ország gazdasági kamarái közötti kapcsolatokról szóló memorandumot írt alá boszniai kollégájával.