eur:
394.12
usd:
364.9
bux:
65498.37
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Orbán: Magyarország ma a saját lábán áll

Magyarország 2010-hez képest ma szabad és független ország - hangsúlyozta Orbán Viktor a Kossuth Rádió reggeli műsorában. A miniszterelnök kijelentette: Magyarország ma a saját lábán áll, és van annyi pénze, hogy olyan intézkedéseket vezessen be, mint például a sertésáfa-csökkentés vagy az újabb családpolitikai támogatások.

A sertéshús áfájának csökkentésétől elsősorban a munkahelyek megmentését reméli a kormány - fogalmazott a miniszterelnök. Jelezte: a fogyasztói árak mérséklése egy következő lépés.

A kormányfő hozzátette: azért ebben az ágazatban léptek, mert ebben látták a legnagyobb foglalkoztatási kockázatokat. Szólt arról is, hogy a kormány számításai szerint kismértékű lesz a mérséklésből eredő bevételcsökkenés.

A miniszterelnök előremutató kezdeményezésnek nevezte a gyes-gyedről szóló határozatot. Hozzátette: fél év múlva megvizsgálják az intézkedés hatásait és ha szükséges, átalakítják a szabályokat. Jelezte, hogy az intézkedések 65 ezer embert érintenek és 18,6 milliárd forintot jelentenek a jövő évi költségvetésben.

A miniszterelnök is szorgalmazta, hogy a Kúria hozzon jogegységi döntést a devizahitelügyekkel kapcsolatban.
Orbán Viktor a deviza-hitelesek perei kapcsán azt mondta: a kormány újabb segítő intézkedése összhangban lesz az igazságszolgáltatással, tehát a Kúria jogegységes ítéletével.

Orbán Viktor emlékeztetett, hogy egymásnak ellentmondó bírósági ítéletek születtek az elmúlt időszakban a devizahitelek ügyében. Az embereket viszont nem lehet olyan helyzetbe hozni, hogy bevezetnek egy kormányzati megoldást, majd azzal ellentétes bírósági ítéletek születnek, az ugyanis jogi zűrzavart eredményezne - hangsúlyozta.

Ezért arra kell sarkallni az igazságszolgáltatás vezetőit - folytatta -, elsősorban a Kúria elnökét, hogy előbb-utóbb tegyenek rendet a devizahitelügyek területén, vagyis hozzanak egy olyan jogegységi döntést, amely után a bírók az azonos tényállásokat, azonos élethelyzeteket azonos módon fogják megítélni, és azonos ítéletek születhetnek.

"Ha látjuk, hogy itt rend lett, akkor a kormány kockázat nélkül, az emberek mindennapi életének felborítása kockázata nélkül tud úgy döntést hozni, hogy az összhangban legyen az igazságszolgáltatás által kialakított jogi helyzettel" - mondta a kormányfő.

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy a legfontosabb nemzetpolitikai cél az erős anyaország. Enélkül nem lehet megvédeni a külhoni magyarokat.

Orbán Viktor arra is kitért, hogy megítélése szerint Magyarország a saját igazáért folytatott küzdelmen túl van, sokkal kifinomultabb, szakmaibb típusú munka következik a következő néhány évben.

Ha ezt a költségvetést, "így, ahogy van", a parlament elfogadja, és "utána végre tudjuk hajtani, és nem történik változás a politikai felállásban", akkor "fantasztikus évek előtt áll Magyarország" - mondta.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×