eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Megnyílt "Budapest Eiffel-tornya"

Noha az előző városvezetés csak egy torzót hagyott hátra, mára sikerült befejezni a Bálna Budapestet, így a kulturális és kereskedelmi centrum akár "Budapest Eiffel-tornya" lehet - mondta az épület pénteki megnyitóján Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes.

Bagdy Gábor emlékeztetett: egy műszakilag befejezetlen, kereskedelmileg hasznosítatlan, pénzügyileg alulfinanszírozott beruházást, egy jogilag felelőtlenül kidolgozott PPP-konstrukciót örököltek 2010-ben.

Hozzátette: a közbeszerzési pályázatot annak idején egy 3 milliós tőkéjű kft. nyerte el, amely mögé a fővárosnak be kellett állnia a hitelfelvételnél, így az előnytelen szerződések 25 évre adósították volna el a Budapestet.

A Kaas Oosterhuis által tervezett Duna-parti épületnek eredetileg 2010 augusztusában kellett volna megnyílnia, a beruházó azonban az építkezést egyszerűen félbehagyta, és a használatbavételi engedélyt sem tudta megszerezni, ezért a 3,9 millió eurós bankgaranciát a főváros - mint utóbb a Kúria döntéséből is kiderült, jogosan - lehívta - idézte fel.

Bagdy Gábor elmondása szerint a főváros az alvállalkozókkal nem állt jogviszonyban, mégis fontosnak tartotta, hogy azok hozzájuthassanak jogos követeléseikhez. Ennek érdekében 2012-ben megvásárolta a generálkivitelező beruházóval szembeni követeléseit, hogy az kifizethesse az alvállalkozókat, ami a főváros tudomása szerint meg is történt, ennek ellenére a problémák még ma sem oldódtak meg teljesen - utalt arra a néhány tucat ember, a beruházás alvállalkozói részvételével tartott demonstrációra, amely a megnyitó előtt zajlott az épület előtt.

Egyetlen per folyik még, amelyben az MKB Bank az építkezési hitel teljes összegét a Fővárosi Önkormányzattól követeli. Az előző városvezetés 31 milliárd forintos kötelezettséget vállalt, ez az összeg még a per esetleges kedvezőtlen végkimenetele esetén is a felénél kisebb lesz - jegyezte meg.

Mostantól már a budapestieken múlik, mi lesz az épületből, legyen ez Budapest Eiffel-tornya - fordult a közönséghez a főpolgármester-helyettes, aki arról is szólt, hogy a főváros két új elemmel töltötte meg a Bálnát: a 2. emeletre költözött az Új Budapest Galéria, a -1. szint pedig egy régiség- és egy biopiacot fogadott be.

A Új Budapest Galéria Budapesti merítés című, 58 kortárs művész munkáit felvonultató tárlata már péntektől látogatható, az épület pedig vasárnapig háromnapos programsorozattal várja a közönséget.

A megnyitót követően Bagdy Gábor és Finta Sándor, Budapest főépítésze ünnepélyesen elhelyezték a Bálnában kiállított Budapest-makettben a Bálna épületének makettjét.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 20. 13:40
×
×
×
×