Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Még idén elkezdődhet a szegedi lézerközpont építése

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Néhány héten belül eredményt hirdethetnek a szegedi lézerközpont kivitelezésére kiírt közbeszerzési eljáráson, és a tervek szerint még idén elindulhat az építkezés - közölte Lehrner Lóránt, az ELI-HU Nonprofit Kft. ügyvezetője szerdán a csongrádi megyeszékhelyen.

A csúcstechnológiát képviselő kutatási berendezések épületrészeinek rendkívül szigorú előírásoknak kell megfelelnie, ezek különleges műszaki megoldásokat igényelnek - mondta a szakember az Európai Unió 44 tudományos nagyberuházásának egyikeként megvalósuló fejlesztésről tartott sajtótájékoztatón.

Hozzátette: ezért is kellett szeptember végéig meghosszabbítani a kivitelezési ajánlatok benyújtási határidejét.

A kivitelezési tenderen öt érdeklődő volt, végül három cégtől két ajánlat érkezett, jelenleg ezek értékelése folyik - hangoztatta az ügyvezető.

A 61,3 milliárd forintos összköltségű tudományos nagyberuházás két fázisban valósul meg. A 37 milliárd forintos költségű első építési ütem és a technológiai fejlesztések egy része 2015-re fejeződik be, 2016-ban pedig elkezdődhetnek a kutatások. A második ütemben ma még nem létező technológia kialakítása zajlik majd, a központ teljes tudományos kapacitása pedig 2018-ban válik elérhetővé.

Bizonyos lézerberendezések közbeszerzési eljárásait is kiírták már, más eszközök pedig kutatás-fejlesztési együttműködések nyomán kerülnek Szegedre - közölte a szakember.

Tölgyesi Viktória koordinációs igazgató elmondta, a beruházás előkészítésével párhuzamosan a humánerőforrás-fejlesztés is folyik. A kutatóközpont mintegy 400 munkahelyet teremt 2016-ig, ezek jelentős része világszínvonalú kutatói állás. A tudományos vezetők többségét már megtalálták, folyamatosan hirdetnek kutatói, illetve műszaki álláshelyeket.

A kutatóközpont létrehozása hozzájárul a nemzetközi szinten is elismert teljesítményt nyújtó magyar kutatók hazatelepüléséhez. Így például a kutatói főmérnök, Brockhauser Sándor is franciaországi állását cserélte föl a szegedi pozícióra - közölte az igazgató.

Tölgyesi Viktória kitért arra is, hogy az ELI-HU Nonprofit Kft. komoly hangsúlyt helyez az oktatásra: ösztöndíj-, csere- és tréningprogramokkal segíti a tudományos utánpótlás létrejöttét.