eur:
393.89
usd:
364.74
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Még idén elkezdődhet a szegedi lézerközpont építése

Néhány héten belül eredményt hirdethetnek a szegedi lézerközpont kivitelezésére kiírt közbeszerzési eljáráson, és a tervek szerint még idén elindulhat az építkezés - közölte Lehrner Lóránt, az ELI-HU Nonprofit Kft. ügyvezetője szerdán a csongrádi megyeszékhelyen.

A csúcstechnológiát képviselő kutatási berendezések épületrészeinek rendkívül szigorú előírásoknak kell megfelelnie, ezek különleges műszaki megoldásokat igényelnek - mondta a szakember az Európai Unió 44 tudományos nagyberuházásának egyikeként megvalósuló fejlesztésről tartott sajtótájékoztatón.

Hozzátette: ezért is kellett szeptember végéig meghosszabbítani a kivitelezési ajánlatok benyújtási határidejét.

A kivitelezési tenderen öt érdeklődő volt, végül három cégtől két ajánlat érkezett, jelenleg ezek értékelése folyik - hangoztatta az ügyvezető.

A 61,3 milliárd forintos összköltségű tudományos nagyberuházás két fázisban valósul meg. A 37 milliárd forintos költségű első építési ütem és a technológiai fejlesztések egy része 2015-re fejeződik be, 2016-ban pedig elkezdődhetnek a kutatások. A második ütemben ma még nem létező technológia kialakítása zajlik majd, a központ teljes tudományos kapacitása pedig 2018-ban válik elérhetővé.

Bizonyos lézerberendezések közbeszerzési eljárásait is kiírták már, más eszközök pedig kutatás-fejlesztési együttműködések nyomán kerülnek Szegedre - közölte a szakember.

Tölgyesi Viktória koordinációs igazgató elmondta, a beruházás előkészítésével párhuzamosan a humánerőforrás-fejlesztés is folyik. A kutatóközpont mintegy 400 munkahelyet teremt 2016-ig, ezek jelentős része világszínvonalú kutatói állás. A tudományos vezetők többségét már megtalálták, folyamatosan hirdetnek kutatói, illetve műszaki álláshelyeket.

A kutatóközpont létrehozása hozzájárul a nemzetközi szinten is elismert teljesítményt nyújtó magyar kutatók hazatelepüléséhez. Így például a kutatói főmérnök, Brockhauser Sándor is franciaországi állását cserélte föl a szegedi pozícióra - közölte az igazgató.

Tölgyesi Viktória kitért arra is, hogy az ELI-HU Nonprofit Kft. komoly hangsúlyt helyez az oktatásra: ösztöndíj-, csere- és tréningprogramokkal segíti a tudományos utánpótlás létrejöttét.

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×