eur:
394.63
usd:
371.87
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Kizárták az LMP-ből Várnai Lászlót

Az LMP Országos Választmánya (OV) felkéri a párt zuglói területi szervezetét, hogy törölje a párt tagnyilvántartásából a garázdasággal vádolt Várnai Lászlót - közölte a testület szerdai döntését követően Szél Bernadett. A társelnök hozzátette, a választmány egyúttal felszólítja a politikust, hogy mondjon le a XIV. kerületi önkormányzati képviselői posztról.

Szél Bernadett a részleteket ismertetve azt mondta, hogy az LMP etikai bizottsága (et) kedden olyan állásfoglalást hozott, amelyik szerint Várnai László július 9-e óta már nem is tagja a pártnak. Ezt azzal indokolták, hogy a zuglói képviselő május 8-án - az ellene indult ügyészségi eljárás miatt - párttagságának kéthónapos felfüggesztését kérte.

Miután a határidő lejárt, Várnai László nem kezdeményezte írásban tagviszonyának helyreállítását, ezért az a párt alapszabálya alapján automatikusan megszűnt - közölte az országgyűlési képviselő.

Az etikai bizottság ezért azt kérte, hogy Várnai Lászlót töröljék a tagnyilvántartásából, amit az ov döntése nyomán az LMP zuglói területi szervezete meg is tesz, a határozatról pedig levélben tájékoztatják az érintettet - mondta a társelnök.

Szél Bernadett ezzel összefüggésben azt mondta, zéró toleranciát hirdettek, nem tűrik a bántalmazást és ez különösen igaz a nők bántalmazására.

Az MTI kérdésére hozzátette: értelmezésük szerint ha az ügyészség nem tekintette volna megalapozottnak a Várnai László elleni vádat, akkor azt ejtette volna, nem pedig elhalasztja a vádemelést. Azt is elmondta, tanúk vannak arra, hogy az önkormányzati képviselő bántalmazta volt élettársát, gyermeke anyját, de a társelnök azt nem részletezte, hogy a bántalmazás milyen módon zajlott.

Arra is kitért, hogy Várnai László az ügy fejleményeiről nem, illetve tévesen tájékoztatta az LMP-t. Szavai szerint Schiffer András társelnök például gyakorlatilag a sajtó munkatársaitól szerzett arról tudomást, hogy nem megszüntették az önkormányzati képviselő ellen indított eljárást, hanem elhalasztották a vádemelést. Ekkor derült ki az is, hogy nem magánvádról, hanem garázdaságról van szó - folytatta.

Várnai László méltatlanná vált, hogy az LMP választóit képviselje - összegezte.

A Magyar Hírlap kedden a Fővárosi Főügyészség tájékoztatására hivatkozva azt írta, hogy garázdaság vétsége miatt eljárás indult a XVI. kerületi rendőrkapitányságon Várnai László zuglói önkormányzati képviselő ellen, aki emiatt felfüggesztette LMP-s tagságát.

A Magyar Hírlap cikke szerint a XIV. és XVI. Kerületi Ügyészség korábban a vádemelés elhalasztásáról határozott, amely ellen a gyanúsított panasszal élt.

A napilap megkereste Várnai Lászlót, aki annyit mondott: szakítása után gyermekelhelyezési pere volt, amely azután rendben lezárult. Visszautasította azokat a híreket, hogy felesége vagy élettársa bántalmazása miatt indult volna eljárás ellene.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×