eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Gulyás Gergely: Nehéz megfelelni a kritikusoknak

Minden szükséges törvény készen lesz a jövő évi választás zavartalan lebonyolításához - mondta az InfoRádióban a Fidesz parlamenti frakcióvezető-helyettese. Gulyás Gergely a Büntető Törvénykönyv módosításáról is beszélt az Aréna című műsorban.

A választási eljárásról szóló törvény módosítása már az Országgyűlés előtt van - mondta Gulyás Gergely az InfoRádió Aréna című műsorában. Hozzátette: az Európai Bizottsággal kötött megállapodás értelmében az országos sugárzású kereskedelmi televíziók is közölhetnek politikai hirdetéseket. Azt kellett szabályozni, hogy ezt milyen feltételek mellett.

A Fidesz frakcióvezető-helyettese elmondta azt is, a kampányfinanszírozási törvényhez érkezett néhány észrevétel. Az egyik az, hogy a pártoknak járó állami támogatás esetén nem a jelöltállítás a meghatározó, hanem a jelöltek választáson való megmérettetése, mert visszaélésre ad okot, hogy ha valaki a szükséges aláírások benyújtva jelöltté válik, majd a párt országos listát állíthat, ezért felveszi a kampánytámogatást, másnap pedig az összes jelöltjét visszavonja. Az ilyen kiskapukat be kell zárni - magyarázta a Fidesz frakcióvezető-helyettese.

Gulyás Gergely szerint az új választási és kampányfinanszírozási rendszer kritikusainak nehéz megfelelni, mert ha a korábban hiányolt esélyegyenlőség érdekében állami támogatást biztosítanak a kis pártoknak, akkor az eddig ezt követelő bírálók rögtön a közpénzek elherdálását teszik szóvá.

Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy pusztán a választás egyfordulóssá tételével 4 milliárd forintot spórolnak meg.

Gulyás Gergely beszélt a Büntető Törvénykönyv módosításáról is, amelyet kedden fogadott el az Országgyűlés. A módosítás lényege, hogy szabadságvesztéssel sújtható az, aki mások becsületének csorbítására alkalmas hamis hang- vagy képfelvételt készít. A kormánypártok a bajai videóüggyel indokolták a szigorítást.

Gulyás Gergely azt mondta: büntetés csak abban az esetben jár, ha fennáll a hamisítás szándéka.

Két elkövetési magatartást büntet a kódex új módosítása - fogalmazott a politikus. Ha valaki hamis vagy hamisított kép- vagy hangfelvételt készít, illetve ha nyilvánosságra hoz.

Gulyás Gergely szerint a hamis vád és a rágalmazás már meglévő szabályozása nem volt elegendő a bajaihoz hasonló esetek megelőzésére és szankcionálására, mert büntetni kell a hamis hang-vagy képfelvételt elkészítését és nyilvánosságra hozatalát is, feltéve, ha bizonyítható az ártó szándék.

A bestélgetést meghallgathatja, ha ide kattint.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×