Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Gulyás Gergely: Nehéz megfelelni a kritikusoknak

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Minden szükséges törvény készen lesz a jövő évi választás zavartalan lebonyolításához - mondta az InfoRádióban a Fidesz parlamenti frakcióvezető-helyettese. Gulyás Gergely a Büntető Törvénykönyv módosításáról is beszélt az Aréna című műsorban.

A választási eljárásról szóló törvény módosítása már az Országgyűlés előtt van - mondta Gulyás Gergely az InfoRádió Aréna című műsorában. Hozzátette: az Európai Bizottsággal kötött megállapodás értelmében az országos sugárzású kereskedelmi televíziók is közölhetnek politikai hirdetéseket. Azt kellett szabályozni, hogy ezt milyen feltételek mellett.

A Fidesz frakcióvezető-helyettese elmondta azt is, a kampányfinanszírozási törvényhez érkezett néhány észrevétel. Az egyik az, hogy a pártoknak járó állami támogatás esetén nem a jelöltállítás a meghatározó, hanem a jelöltek választáson való megmérettetése, mert visszaélésre ad okot, hogy ha valaki a szükséges aláírások benyújtva jelöltté válik, majd a párt országos listát állíthat, ezért felveszi a kampánytámogatást, másnap pedig az összes jelöltjét visszavonja. Az ilyen kiskapukat be kell zárni - magyarázta a Fidesz frakcióvezető-helyettese.

Gulyás Gergely szerint az új választási és kampányfinanszírozási rendszer kritikusainak nehéz megfelelni, mert ha a korábban hiányolt esélyegyenlőség érdekében állami támogatást biztosítanak a kis pártoknak, akkor az eddig ezt követelő bírálók rögtön a közpénzek elherdálását teszik szóvá.

Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy pusztán a választás egyfordulóssá tételével 4 milliárd forintot spórolnak meg.

Gulyás Gergely beszélt a Büntető Törvénykönyv módosításáról is, amelyet kedden fogadott el az Országgyűlés. A módosítás lényege, hogy szabadságvesztéssel sújtható az, aki mások becsületének csorbítására alkalmas hamis hang- vagy képfelvételt készít. A kormánypártok a bajai videóüggyel indokolták a szigorítást.

Gulyás Gergely azt mondta: büntetés csak abban az esetben jár, ha fennáll a hamisítás szándéka.

Két elkövetési magatartást büntet a kódex új módosítása - fogalmazott a politikus. Ha valaki hamis vagy hamisított kép- vagy hangfelvételt készít, illetve ha nyilvánosságra hoz.

Gulyás Gergely szerint a hamis vád és a rágalmazás már meglévő szabályozása nem volt elegendő a bajaihoz hasonló esetek megelőzésére és szankcionálására, mert büntetni kell a hamis hang-vagy képfelvételt elkészítését és nyilvánosságra hozatalát is, feltéve, ha bizonyítható az ártó szándék.

A bestélgetést meghallgathatja, ha ide kattint.