eur:
393.63
usd:
364.56
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Indul a 3-as villamos felújítása - a nap hírei

Hétfőn kezdődik a 3-as villamosvonal felújítása, a munkálatok várhatóan jövő év novemberéig tartanak. György István városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettes az Inforádióban elmondta: a vonal felújítására 11 milliárd forintot szánnak. Négy ütemben dolgoznak majd, hétfőn a Mázsa tér és az Örs vezér tere közötti szakasz felújítása kezdődik el.

Az előző évekhez képest több, összességében csaknem másfél millió látogató kereste fel a fővárosi temetőket. A Budapesti Temetkezési Intézet Zrt. szolgáltatási igazgatója szerint semmilyen rendkívüli esemény nem zavarta meg a látogatók nyugalmát. Mindössze egyszer kellett mentőt hívni, mert valaki rosszul lett, a Megyeri temetőben pedig egy körözött bűnözőt fogtak el a rendőrök.

Új koncessziós eljárást vezethet be a kaszinóüzemeltetésre, emellett folytathatja a jövő évi költségvetést megalapozó törvénymódosítások általános vitáját az Országgyűlés. Kormánypárti képviselők javaslatára a parlament úgy módosíthatja a szerencsejáték-törvényt, hogy a nemzeti fejlesztési miniszter pályáztatás nélkül is odaítélhetne kaszinóüzemeltetésre vonatkozó koncessziókat a megbízhatónak ítélt szerencsejáték-szervezőknek. Orbán Viktor miniszterelnök ezen az ülésnapon személyesen válaszol a hozzá intézett kérdésekre.

Az 1956-os forradalom és szabadságharc áldozataira emlékeznek hétfőn Budapesten, a forradalom leverésének és a szovjet csapatok bevonulásának 57. évfordulóján. Megemlékezést tartanak a többi között a tavaly november 4-én a XVIII. kerületben felavatott Hargita téri 1956-os emlékműnél. A rákoskeresztúri Új Köztemető 301-es parcellájánál nem lesz ünnepség, de várják mindazokat, akik el akarják helyezni az emlékezés mécseseit és virágait. A gyásznap este 7 órától emlékkoncerttel zárul a Szent István Bazilikában.

Tiltakozik az alkotmánybírókra vonatkozó 70 éves felső korhatár eltörlése ellen az Együtt-PM, amely politikai számításnak nevezte a javaslatot. A Demokratikus Koalíció szerint is a fideszes alkotmánybírók bebetonozását szolgálja az előterjesztés. Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter csütörtök este terjesztette a parlament elé az ötödik alkotmánymódosítással összefüggő törvénymódosító javaslatcsomagját.

Még karácsony előtt megkapják a kártérítést az egyiptomi Hurghadában 2 éve történt buszbaleset károsultjai és az áldozatok hozzátartozói. Kveck Péter kairói magyar nagykövet elmondta: azt nem hozhatják nyilvánosságra, hogy mekkora összegről van szó. 2011 novemberében a Best Reisen utazási iroda csoportja három autóbusszal tartott hurghadai szállodáitól a repülőtérre, amikor az első busz felborult. A balesetben 11 magyar meghalt, 27-en súlyosan megsérültek.

Csaknem 900 megváltozott munkaképességű munkavállaló és fogyatékossággal élő foglalkoztatását segíti a kormány a 325 millió forintos pályázati forrással. Az összeget 44 vállalkozás veheti igénybe. A munkaadók a támogatást bérekre és járulékaira, valamint költségkompenzációra fordíthatják, de a bérek 25 százalékát nekik kell kitermelniük.

Újabb 9 krízisautó segíti a hajléktalanok téli ellátását, így az augusztusban átadott gépkocsikkal együtt 18 jármű segítik a gondozók munkáját. A kormány több mint 370 millió forinttal támogatja a hajléktalanellátó intézmények infrastrukturális fejlesztését ezen felül csaknem 8 milliárd forintot fordít a hajléktalanellátás normatív finanszírozására.

Aláírták az 1-es villamosvonal meghosszabbításáról, valamint a Kerepesi út és a Közvágóhíd közötti szakasz felújításáról szóló kivitelezői szerződést. A 13,2 milliárd forintos beruházást decemberben kezdi el a Rákóczi hídnál az A-Híd Zrt. és a Colas Alterra Zrt. A fejlesztés részeként 3,2 kilométer új vágánypárt építenek ki a Rákóczi híd-Szerémi út-Hengermalom út útvonalon a Fehérvári útig, ahol ideiglenes végállomást alakítanak ki.

Hétfőn lép életbe az új menetrend a váci vasútvonalakon, ahol fennakadásokat okozott az állomás augusztusban kezdődött teljes körű átépítése. A szakaszokon a biztosítóberendezések hibája, felsővezeték-szakadás és kábelvágások miatt kiszámíthatatlanná vált a vasúti közlekedés az elmúlt hetekben, a járatok átlagosan 20-40 percet késtek.

Hősi halottá nyilvánította és posztumusz hadnaggyá léptette elő a belügyminiszter azt a tűzoltót, aki péntek este a Rám-szakadékban egy turista mentése közben vesztette életét. A 32 éves korában elhunyt Kövecs Gergő tűzoltó hadnagyot az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság saját halottjának tekinti.

Szekeres Pált választotta meg alelnöknek a Nemzetközi Kerekesszékes Vívó Szövetség. A Magyar Paralimpiai Bizottság tájékoztatása szerint az Emberi Erőforrások Minisztériumának sportért felelős helyettes államtitkára, háromszoros paralimpiai aranyérmes vívó a szervezet szeptember 23-án rendezett tisztújító közgyűlésén került be a vezető testületbe.

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×