eur:
393.15
usd:
366.96
bux:
66537.27
2024. április 25. csütörtök Márk

Ezen a napon kezdődött a véres leszámolás

57 évvel ezelőtt november 4-én indított támadást Magyarország ellen a szovjet vezetés, hogy leverjék a szabadságharccá váló 56-os forradalmat. Az ellenállást egy héttel később sikerült teljesen felszámolni. A megtorlások során mintegy négyszáz embert végeztek ki, 21 ezernél is többet börtönbe zártak, 16-18 ezer embert internáltak. Nagy Imre miniszterelnököt és több társát halálra ítélték és kivégezték.

1956. november 4-én hajnalban megindultak Magyarországon a szovjet csapatok, hogy leverjék a forradalmat. Reggel öt órakor az ungvári rádió a Szovjetunió által kinevezett ellenkormány vezetője, Kádár János beszédét sugározta. Öt óra húsz perckor a Kossuth Rádióban Nagy Imre miniszterelnök is rövid beszédet mondott.

"Ma hajnalban a szovjet csapatok támadást indítottak fővárosunk ellen, azzal a nyilvánvaló szándékkal, hogy megdöntsék a törvényes magyar demokratikus kormányt. Csapataink harcban állnak. A kormány a helyén van" - mondta akkor Nagy Imre.

Nyolc óra után a Kossuth Rádió adása megszakadt. Budapesten és több más városban is a szovjet csapatok ellenállásba ütköztek. A Szabad Európa Rádió a határokon túlról próbálta követni az eseményeket.

"A szovjet harckocsik Vecsés, Rákoscsaba és a Dunántúl felől támadták meg a fővárost. Szovjet harckocsik vannak már a Rákóczi úton, az Alkotás utcában. Tűz alatt áll a Gellért-hegy oldalán álló távirati iroda épülete. A szabadságharcosok főhadiszállásáéról érkezett jelentések szerint a főváros körül több mint ezer szovjet harckocsi áll" - szólt a Szabad Európa Rádió korabeli híradása.

A szovjet csapatok elfoglalták a Parlament épületét. Nagy Imre és a kormány több tagja a jugoszláv nagykövetségre menekült, élve déli szomszédunk felajánlásával.

A szovjet csapatok délutánra lefegyverezték a szabadságharcban részt vevő magyar hadsereget. A harcok ezután áttolódtak a felkelési gócpontokra, amelyek egy része ellen a szovjet vezetés légi csapásokat is bevetett.

A Szabad Európa Rádió még ekkor is a nyugati segítséggel áltata hallgatóit - emlékezett vissza az InfoRádióban Sárközi Mátyás író, a Szabad Európa és a BBC magyar adásának későbbi munkatársa, az InfoRádió londoni tudósítója.

A Szabad Európa Rádió egy kicsit elvetette a sulykot , arra biztatta a magyar forradalmárokat, hogy csak tartsanak ki a szovjet túlerővel szemben. A BBC-ben egy másodpercig fel sem merült, hogy lehet joga és bármilyen erkölcsi alapja ahhoz egy külföldi rádiónak, hogy embereket harcba és talán a halálba küldjön - mondta el Sárközi Mátyás.

Az ellenállást végül egy héttel később sikerült teljesen felszámolni, amikor Csepel is szovjet megszállás alá került. A megtorlások során három év alatt mintegy négyszáz embert végeztek ki, 21 ezernél is többet börtönbe zártak, 16-18 ezer embert internáltak. Nagy Imre miniszterelnököt és több társát halálra ítélték és kivégezték.

Hanganyag: Domanits András

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×