Inforádió

Meghallgatom Élő adás

"A rasszizmus nem természeti csapás, hanem emberek műve" - a nap hírei

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A romák elleni, öt évvel ezelőtt kezdődött támadássorozat nagycsécsi helyszínén tartottak megemlékezést. Az elmúlt két napban mintegy 670 ezren keresték fel a fővárosi sírkerteket. Összesen 15 biztosító társaság emeli a kötelező gépjármű felelősségbiztosítás díját januártól.

A rasszizmus nem természeti csapás, hanem emberek műve - mondta az önkormányzati államtitkár a romagyilkosságok nagycsécsi támadásának ötödik évfordulója alkalmából rendezett megemlékezésen. Tállai András hozzátette, a kisebbségek elleni gyűlölet erősödik egész Európában, így Magyarországon is. Kovács Zoltán, a társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár arról beszélt, hogy a gyűlölet Nagycsécsen ölt először, és ez a gyűlölet megmagyarázhatatlan, felfoghatatlan, semmivel sem igazolható. A Borsod megyei településen öt éve, akkor még ismeretlen támadók, gyújtóbombát dobtak romák által lakott házakra, majd a menekülők közül agyonlőttek egy 40 éves nőt és egy 43 éves férfit. A négy tettesből hármat idén augusztusban, nem jogerősen, ténylegesen letöltendő életfogytiglanra ítélt a Budapest Környéki Törvényszék, a negyedik vádlott 13 év fegyházat kapott.

Az elmúlt két napban mintegy 670 ezren keresték fel a fővárosi sírkerteket. A Budapesti Temetkezési Intézet Zrt. szolgáltatási igazgatója szerint semmilyen rendkívüli esemény nem zavarta meg a látogatók nyugalmát. Mindössze egyszer kellett mentőt hívni, mert valaki rosszul lett, a Megyeri temetőben pedig egy körözött bűnözőt fogtak el a rendőrök. Az intézet arra számít, hogy idén összességében másfél millióan látogatnak ki a temetőkbe, ami meghaladja az ilyenkor szokásos 1-1,2 milliós látogatói számot.

A biztosítók szövetségének szóvivője szerint korai megbecsülni, hogy mekkora változást hoztak a kötelező gépjármű felelősségbiztosítás most meghirdetett jövő évi tarifái. Gilyén Ágnes arra figyelmeztet, hogy amikor az alkuszok a díjak emelkedését valószínűsítik, akkor a teljes ügyfélkör csak egy szegmensére összpontosítanak, jellemzően azokra, akik interneten keresztül váltanak biztosítót, holott megalapozott számítás csak később, a teljes piac elemzése után várható. Egy internetes alkusz cég szerint másfél millió autósnak emelkedhet a kötelezője, a 15 társaság által bejelentett díjváltozások miatt. A biztosítók szövetségének szóvivője ugyanakkor azt mondja, az ő számításaik szerint a tarifák lényegesen nem változtak, ráadásul a társaságok figyelembe veszik a bónusz besorolásokat és más kedvezményeket is, például több biztosítástípus egyidejű megkötését, az e-mail-es kapcsolattartást, vagy az egyösszegű évi díjfizetést.

Elismerte a német hírszerzés, hogy együttműködött a brit, valamint más európai titkos szolgálatokkal. A szervezet szóvivője a Guardian című brit lap értesülésére reagálva azt mondta, az európai titkosszolgálatok között rendszeres a tapasztalatcsere a technológiai fejlesztésekről. Ugyanakkor cáfolta, hogy megkerülték volna a törvényes korlátokat. A brit újság azt írta, nemcsak Washington, de a nyugat-európai szolgálatok is végeztek széles körű adatmegfigyelést. A lap szerint a német, a francia, a spanyol és a svéd hírszerző szolgálatok is kifejlesztettek olyan technológiát, amely alkalmas az internetes és telefonos adatforgalom tömeges figyelésére.

Zavargások törtek ki a francia adópolitika elleni újabb tüntetésen Bretagne-ban. A rendőrség szerint mintegy 10 ezer, a szervezők szerint 30 ezer helyi gazda, kamionsofőr, vállalkozó, kiskereskedő, munkás és önkormányzati képviselő vonult utcára Franciaország legnyugatibb régiójának székhelyén, hogy tiltakozzon a francia és külföldi teherszállító járművekre tervezett környezetvédelmi adó terve ellen, és több munkahelyet követeljen. Az összecsapások a tüntetés legelején történtek, a tiltakozók egy része kövekkel kezdte dobálni a rohamrendőröket, akik vízágyúval és könnygázzal válaszoltak. Egy héttel ezelőtt szintén összecsapásokba torkollott egy tüntetés, majd a kormány felfüggesztette a környezetvédelmi adó bevezetését.

Börtönbeszállítás közben eltűnt a PUSSZI RÁJOTSZ (Pussy Riots) nevű orosz zenekar egyik tagja. Tíz napja nem tudnak semmit róla - írja az inforadio.hu. Október 21-én tették fel az őrök a vonatra, amely az egyik szibériai büntetés-végrehajtási intézetbe indult. Oda azonban nem érkezett meg a fogoly. - A női punkegyüttes tagjait azután ítélték börtönbüntetésre, hogy tavaly februárban a moszkvai Megváltó Krisztus székesegyházban Putyin orosz elnök politikáját bíráló előadást tartottak. Azóta több politikus és művész emelte fel szavát mellettük, mert túl súlyosnak tartják büntetésüket.