eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Novembertől 11,1 százalékkal csökken a lakossági gáz, az áram és a távhő ára - a nap hírei

Meghosszabbított nyitva tartással várják a látogatókat a hétvégén a fővárosi temetők. Eltörölné a kormány az alkotmánybírák 70 éves felső korhatárát.

Vasárnap estig hosszabb ideig, reggel 7 órától este 8 óráig tartanak nyitva a temetők Mindenszentek és halottak napja alkalmából. Mindenszentek ünnepe Magyarországon 2000-ben, ötven év elteltével lett ismét munkaszüneti nap. A katolikus egyházban ez a nap az összes üdvözült lélek emléknapja, amely Magyarországon az idén ismét bekerült a kötelező egyházi ünnepek közé. Halottak napja, november 2-a fokozatosan vált egyházi ünnepből a megemlékezés napjává. Gépjárművekkel az ünnepek alatt tilos a behajtás a temetőkbe, az Új köztemető és a Fiumei úti sírkert kivételével. A temetőkben megerősítették a rendészeti szolgáltatást. Az ünnepi hosszú hétvégén egyes buszok, villamosok sűrűbben járnak a temetőket érintő vonalakon, emellett több rendkívüli járatot is indítottak.

November 1-jével 11,1 százalékkal csökkent a lakossági gáz, az áram és a távhő ára. Az újabb rezsicsökkentéssel a közüzemi díjak tavaly decemberhez képest összesen 20 százalékkal mérséklődtek. A parlament október 14-én döntött az újabb rezsicsökkentésről. Az Országgyűlés a fogyasztóvédelmi bizottság javaslatára arról is határozott, hogy az egyetemes földgázszolgáltatókra terhelik a felhasználói berendezések, például a gázkazánok műszaki-biztonsági felülvizsgálatának költségét.

Eltörölné a kormány az alkotmánybírák 70 éves felső korhatárát. Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter csütörtökön terjesztette a parlament elé az ötödik alkotmánymódosítással összefüggő javaslatcsomagját. Ennek része az Alkotmánybíróságról szóló törvény megváltoztatása is. A hatályos szabályok szerint az alkotmánybírák megbízatási ideje 12 év, de 70 éves koruk betöltésekor automatikusan megszűnik a testületben betöltött tagságuk. A kormányzati előterjesztés már a megbízatásukat töltő alkotmánybírák esetében is hatályon kívül helyezné a korlátozást, azaz nekik nem kellene 70 évesen leköszönniük.

Több ponton módosítaná a választási eljárási törvényt a kormány. Az Országgyűlés honlapjára csütörtökön került fel az alaptörvény ötödik módosításával összefüggő javaslat, amely szerint a szavazás napján már nem lehetne közzétenni politikai reklámot. Az indítvány értelmében az ország lakosságának legalább ötven százaléka számára elérhető médiaszolgáltató egyenlő feltételek mellett teheti közzé a jelöltet, illetve listát állító jelölőszervezetek és a független jelöltek politikai reklámjait.

Párbeszéd kezdődött a magyar és az amerikai illetékes szervezetek között a lehallgatási ügyről. Ezt a Külügyminisztérium közölte Martonyi János tárcavezető és az amerikai helyettes külügyi államtitkár csütörtöki gödöllői megbeszélése után. A Külügyminisztérium magyarázatot vár arra, hogy a WikiLeaks napokban közzétett anyaga szerint az amerikai nemzetbiztonsági ügynökség egyik térképén Budapest is szerepel. Martonyi János a HírTV-ben közölte: tisztázni kell azt is, hogy az amerikai titkosszolgálatok lehallgatták-e Orbán Viktor miniszterelnököt.

A tervek szerint a gazdasági együttműködés erősítéséről tárgyal november végi látogatásán Japánban Orbán Viktor kormányfő. Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője ezt azután erősítette meg, hogy a Kyodo japán hírügynökség arról írt: a magyar kormányfő november 21-e és 23-a között tartózkodik majd Japánban, ahol találkozik Abe Sindzó miniszterelnökkel. Tokiói jelentések szerint Japán arra törekszik, hogy nukleáris technológiát exportáljon Magyarországra.

Az Õrségből kitelepítettekre emlékeztek a Vas megyei Szalafőn. Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke az internáltak emlékhelyénél felidézte, hogy 1950. június 23-án egyetlen éjszaka az ország nyugati és déli határsávjából 2500 családot, hozzávetőleg 8000 embert hurcoltak el. A Hortobágyon lévő munkatáborba kitelepített embereket bírósági eljárás nélkül tartották fogva és dolgoztatták.

Már az interneten is kérhetik a választási névjegyzékbe vételhez szükséges regisztrációjukat a határon túl élő kettős állampolgárságú magyarok. A Nemzeti Választási Iroda tájékoztatása szerint eddig több mint 48 ezer választási regisztrációs kérelem érkezett, a legtöbben - csaknem 21 ezren - romániai értesítési címet adtak meg a későbbi kapcsolattartásra. A regisztráció tíz évig érvényes, és automatikusan meghosszabbodik, ha valaki részt vesz egy választáson, vagy ha az adatait frissíti, módosítja.

Mentés közben halt meg egy tűzoltó a Rám-szakadéknál. Egy lezuhant turistát próbált felhozni, de ő is a szakadékba csúszott. A Komárom-Esztergom Megyei Katasztrófavédelem szóvivője elmondta: a bajba jutott kirándulót sem tudták még kimenteni.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×