eur:
394.03
usd:
364.7
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Az MVM-nek is nonprofittá kell válnia - a nap hírei

Az állami tulajdonú MVM-nek is nonprofit módon kell majd szolgáltatnia a lakosságnak - mondta a nemzeti fejlesztési miniszter. Keddtől a forgalmazó által visszaigazolt megrendelésre is szükségük lesz a pénztárgép-cserére kötelezetteknek. Ausztriában egy magyar állampolgár meghalt egy közúti balesetben.

Az E.On gázüzletágának hétfői visszavételével az államnak már lehetősége lesz az ártárgyalásra, a tényleges kereskedelmi folyamatok befolyásolására a földgázimportnál - hangsúlyozta a nemzeti fejlesztési miniszter. Németh Lászlóné a Kossuth Rádióban szólt arról is, hogy az áramszolgáltatásban az állami tulajdonú MVM Magyar Villamos Művek Zrt. szerepe erősödni fog, de szintén nonprofit módon kell majd szolgáltatnia a lakosságnak. Hozzátette: hat-hét közműcég tulajdonosával tárgyalnak a visszavásárlásról. Németh Lászlóné azt is elmondta: az önkormányzatok terhein főként a PPP-szerződések megszüntetésével igyekeznek könnyíteni, a következő uniós költségvetési ciklusban a kötöttpályás közlekedést fejlesztenék, illetve a három- és négyszámjegyű utakat újítanák fel.

A rendszeresen sportoló fiatalokra is kiterjesztené az utazási kedvezményt a Jobbik. Az ellenzéki párt azt javasolja, hogy a lakóhelyük és a szervezett sport helyszíne között 90 százalékos kedvezmény járjon a fiataloknak, erről határozati javaslatot terjesztenek a parlament elé. Jelenleg csak a középiskolás és felsőoktatási intézménybe járó fiatalok válthatnak kedvezményes bérletet a lakóhelyük és az oktatási intézmény között. A Jobbik szerint azonban a vidéken és kistelepülésen élő fiatalok gyakran nem tudnak azon a településen sportolni, ahol élnek vagy tanulnak, a heti többszöri edzés miatti utazások pedig megterhelik a családok kasszáját.

A Fidesz által felmondott szolidaritási szerződés újrakötését ígérte Bajnai Gordon a Magyar Szolidaritás Mozgalom kormányellenes demonstrációján, a Clark Ádám téren. Az Együtt - Párbeszéd Magyarországért Szövetség vezetője arról beszélt, hogy ha győznek 2014-ben, ismét alapelvvé teszik, hogy a többség kötelessége segíteni azokat, akik önhibájukon kívül nem tudnak gondoskodni magukról, a segítségre szorulók kötelessége pedig törekedni arra, hogy kilábaljanak nehéz helyzetükből. A tüntetés végén lelepleztek egy Orbán Viktort ábrázoló bronzszínű hungarocell szobrot, amit aztán ledöntöttek. Kónya Péter, a Szolidaritás Társelnöke úgy fogalmazott: a szobor jelképezte mindazt, amitől jövőre meg akarnak szabadulni. A Fidesz szerint Bajnai Gordon nem is tudja, mi az a szolidaritás.

Önállóan indul a jövő évi országgyűlési választásokon a Negyedik Köztársaság Mozgalom, miután az LMP elutasította, hogy választási szövetséget hozzanak létre. Az egyeztetések még szeptember közepén kezdődtek. Az LMP azt közölte: továbbra is hajlandó választási együttműködésre a Negyedik Köztársaság Mozgalommal, de közös választási pártot nem akarnak. Tegnap a szociáldemokraták is úgy döntöttek, hogy önállóan indul a választásokon. A párt országos választmányi bizottsági ülésén a tagok azért javasolták ezt, mert a demokratikus ellenzéki pártok egyike sem támogatta a tömörülés nyugdíjasokra vonatkozó cselekvési tervét.

Tájékoztatást vár a Zuglói Vagyonkezelő Zrt. volt vezetőjétől egy rózsadombi ingatlanvásárlás ügyében az MSZP. Az ellenzéki párt azt szeretné megtudni, hogy miből vásárolt ott százmillió forint értékű lakást. Lukács Zoltán szocialista frakcióvezető-helyettes emlékeztetett arra: a héten nyilvánosságra került hangfelvételen egy vállalkozó arról beszél, hogy százmillió forintos kenőpénzeket fizetett ki zuglói közbeszerzéseknél. A héten a kerületi polgármester feljelentést tett a zuglói önkormányzattól kikerült hangfelvétel miatt. A fideszes Papcsák Ferenc szerint megrendezett volt a személye lejáratását célzó beszélgetés.

Készpénzben is fel lehessen venni a munkabért - ezt szorgalmazza a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége. A szövetség közleménye szerint akár ezer forintnál is többe kerülhet a fogyasztónak, amikor pénzt vesz ki egy bankautomatából, és egyre gyakoribbak az olyan fogyasztói kifogások, amelyek a magas összegű tranzakciós díjakat sérelmezik. Ezért szeretnének törvényi garanciát arra, hogy a fizetést ne csak átutalással lehessen megkapni.

Október 1-jétől, vagyis keddtől a forgalmazó által visszaigazolt megrendelésre is szükségük lesz a pénztárgép-cserére kötelezetteknek. Az érintett vállalkozások már szeptember elseje és 30-a között is csak akkor használhatják a régi gépeket, ha az új típusú, on-line kapcsolatra képes pénztárgép üzembe helyezése érdekében regisztráltak, azaz üzembe helyezési kódot kértek a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól. Október 1-jétől ehhez járul az új feltétel, a visszaigazolt rendelés. Ha az érintettek teljesítik a két elvárást, akkor az adóhatóság október 1-je után nem alkalmaz szankciót azért, mert a nyugtaadási kötelezettséget nem online pénztárgéppel teljesítették.

Ausztriában egy magyar állampolgár meghalt és három megsérült a Nezsider körzetében történt közúti balesetben. Egy osztrák autó a B10-es úton Zuránynál áttért a szemközti sávba, ott súrolt egy szembejövő magyar autót, majd frontálisan összeütközött egy másik magyar gépkocsival. Két súlyos sérültet mentőhelikopterrel vittek a kismartoni és bécsújhelyi kórházba. Az ausztriai A21-es autópályán egy nyerges vontató, egy utánfutóján autót szállító kisteherautó és egy személyautó karambolozott, utóbbi 28 éves magyar vezetője megsérült, őt a mödlingi kórházba vitték.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×