eur:
394.52
usd:
370.35
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Fidesz-kongresszus - Rogán: nem hajoltunk meg a trojka előtt

Az Európai Unió bürokratáiból, valamint a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az Európai Központi Bank tisztségviselőiből álló trojka ma már nem szólhat bele a magyar családok életébe - jelentette ki Rogán Antal, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője - az országgyűlési képviselőcsoport beszámolóját ismertetve - a Fidesz szombati kongresszusán, Budapesten.

A politikus hangsúlyozta: 2010-ben Magyarország a saját kezébe vette a sorsát, majd idén nyáron visszafizette az IMF-hitelt, így ma újra független, a "trojka" már nem szólhat bele a családok mindennapjaiba.

Ma Magyarországnak olyan kormánya van, amely kiszélesítette a közteherviselést, bevonva abba a multinacionális cégeket és a bankokat, és nem hajolt meg "szolgai módon" az említett trojkának, mint tette azt korábban a Bajnai-kormány - mondta Rogán Antal.

Szavai szerint azonban a magyarországi baloldali ellenzék az elmúlt napokban ismét nyíltan a bankok és a multik oldalára állt, hiszen - utalt Mesterházy Attila MSZP-elnök és az Együtt-PM szövetséget vezető Bajnai Gordon Reuters-nyilatkozatára - egy 532 milliárd forintos megszorítást jelentettek be, és tartani lehet attól, hogy ezt a pénzt a magyar családoktól vennék el. Ezzel veszélyben forog a gyermekek után járó adókedvezmény és másfél havi nyugdíj, továbbá akár 40 százalékos is lehet a személyi jövedelemadó - hívta fel a figyelmet Rogán Antal. Kiemelte: ennek az útnak a végén a nemzeti függetlenség elveszítése áll, ahol ismét tárt karokkal várna Magyarországra a "trojka".

"A baloldali sámánok köreiben a múltidézés még tart" - fogalmazott a frakcióvezető, megjegyezve: reméli azonban, hogy a múltnak már vége.

Mindezzel szemben a mostani kabinet adókedvezménnyel segíti a gyermekes családokat, amit tovább bővít, újra három évre emelte a gyes időtartamát, sőt már előkészítés alatt van a gyed extra, megtörték a rezsiárakat és a munkanélküliség növekedés is, és megküzdöttek a devizahitelesekért, amit novemberben újrakezdenek - sorolta Rogán Antal. Hangsúlyozta továbbá, hogy Magyarországot az Európai Parlamentben is megvédték, ahol "üzleti körök érdekeitől vezérelve" igaztalanul támadták.

Beszédében azt is mondta, hogy 2014-ben nem egy ország, hanem egy egész nemzet szavaz Magyarország ügyeiről. "A nemzet újraegyesítését elkezdtük" - jelentette ki a frakcióvezető a határon túli magyarok választójogára utalva.

Kövér: az ország jövőjéről szól a következő választás

Kövér László szerint a következő választás sokkal inkább szól az ország jövőjéről, mint eddig bármikor.

A Fidesz választmányi elnöke a kormánypárt budapesti, XXV. kongresszusán szombaton kifejtette: minden eddigi választás az ország jövőjéről, nem pedig a következő négy évéről szólt. Sőt 2002 óta egyre inkább az ország puszta létéről, fogyatkozó esélyeink megtartásáról vagy elherdálásáról, szabadságról, függetlenségről, nemzetről, a legalapvetőbb európai civilizációs értékeink és ezeréves megtartó hagyományaink elvesztéséről vagy megvédéséről, Istenről, hazáról, családról szólt - fogalmazott Kövér László.

Hozzátette: erről szól a következő választás is, sokkal inkább, mint az előzőek közül bármelyik.Kövér László szerint ha meg tudják tartani az emberek bizalmát a következő négy évre, akkor végleg lezárhatnak egy korszakot Magyarország történetében, végleg maguk mögött tudhatják a "hosszúra nyúlt" 20. századot.

A politikus szerint "mellékesen" minden választás fordított a Fidesz sorsán is.

Hozzátette: ahová el akarnak jutni, az a 19. század legjobb magyarjainak megvalósulatlan álma, egy polgári ország, mely "önmaga tengelye körül forog", egy magyar ország.

Szólt arról is, hogy 25 év áll a Fidesz mögött. A küldöttekhez fordulva azt kérte, legyenek büszkék erre az időszakra, arra, hogy minden körülmények között talpon tudtak maradni. Megjegyezte, hogy a rendszerváltás kezdete óta rajthoz álló pártok mind elhullottak mellőlük, a KDNP kivételével, amelyet az "erkölcsi megsemmisülés széléről, a kommunisták karmaiból" sikerült Varga László segítségével kimenteniük. Nemcsak Magyarországon, de a volt szocialista országokban is alig találni olyan erőt, amely a rendszerváltozások kezdete óta létezik - mutatott rá.

Kövér László szerint arra a következetességre, hűségre is büszkék lehetnek, amely az alapvető értékekben és célokban mindvégig jellemezte ezt a politikai közösséget. "Nem adtuk el magunkat soha", semmilyen árért senkinek - mondta, hozzátéve: az ország függetlenségét akarták és akarják, ahogy 1989. június 16-án a Hősök terén az oroszokkal szemben, úgy ma az "arctalan és felségjelzés nélküli", nemzetközi hatalmak alávetési kísérleteivel szemben, néha pedig "nem arctalan, hanem inkább csak arcátlan" brüsszeli bürokratával vagy politikussal szemben.

Arra bíztatott, a küldöttek legyenek büszkék közösségük következetes antikommunizmusára, arra, hogy nemcsak szemben állnak a hóhérok és hazaárulók örököseivel, de ők tették a legtöbbet azért, hogy egyszer és mindenkorra ne csak a kommunizmus, de a posztkommunizmus korszakát is lezárhassák végre.

Legyenek büszkék a Fidesz 1998-2002 közötti kormányzására, arra, hogy kormányzati tapasztalat híján is olyan négy évük volt, amely mindmáig az 1990 utáni legjobb, legreménykeltőbb ciklusa volt ennek az országnak - folytatta. Hozzátette, arra is büszkének kell lenniük, hogy miután "elcsalták a reményeiket, és tönkretették, amit építettek", volt erejük felállni és újrakezdeni, és a kudarcból megerősödve Kelet-Közép-Európa legerősebb és legszervezettebb pártjaként kerültek ki, amely 3 év kormányzás után elmondhatja: tudott élni a lehetőséggel, amit a választók kétharmados felhatalmazása jelent.

A Fidesz választmányi elnöke szerint történelmi léptékű átalakítást vittek véghez, végrehajtották a rendszerváltás korrekcióját, megújították az országot, amelyet a szakadék széléről hoztak vissza egy emelkedő pályára.

Kövér László "hibáikkal, gyarlóságaikkal együtt is" vállalhatónak nevezte az elmúlt 25 évet, és azt mondta: az ország jövőjét akarták szolgálni, és erejükhöz, lehetőségeikhez képest tették is azt.

Hozzátette: akik velük szemben állnak, jogutódai és szellemi örökösei '56 vérbe fojtóinak, akik a forradalom és szabadságharc 50. évfordulóján is "terrorlegényeket" szabadítottak a saját népükre, akik "kiárusítják, eladósítják, szétlopják, züllesztik az országot", valahányszor hatalomra kerülnek. Megpróbálják szembe állítani a magyart a magyarral, a nemzetét féltőt a kenyerét féltővel, az alul lévőket a gazdagoknak kikiáltott rétegekkel, hogy "milliárdos haverjaikkal, és a pénzarisztokrácia nemzetközi kasztjába tartozó megbízóikkal együtt uralkodhassanak rajtuk" - mondta.

Kövér László úgy fogalmazott: akik a restség táplálta irigységre, "a löttyös indulatra" építenek, folyton fasisztáznak, szélsőségeseznek, elhatárolódást követelnek, de ha kell, szívesen cigányoznak, 23 millió románoznak egy kicsit. "Akik hazudnak reggel, éjjel, meg este", és ma sincs más esélyük, mint megpróbálni lejáratni, bemocskolni kiszemelt áldozataikat, hisztériát, háborús pszichózist kelteni, hogy ne legyen esély a józan mérlegelésre - tette hozzá. Tudják - mondta -, minden józan gondolat irtózik attól, hogy még egyszer a kezükbe kaparinthassák az országot. Ne hagyjátok magatokat, ne hagyjuk magunkat, hogy az ország ismét haramiák prédájává váljon! - szólított fel.

Kövér László - akinek beszédét a fideszes küldöttek vastapssal fogadták - azzal zárta gondolatait: előttük az áttörés esélye, fél évnyi türelmes, kitartó erőfeszítésre vannak tőle.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×