eur:
394.2
usd:
365.02
bux:
65570.08
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Hétfőn nyújtja be a költségvetési javaslatot a kormány - a nap hírei

Rekordot döntött nyáron a foglalkoztatottak száma. Hétfőn nyújtja be a Parlamentnek a jövő évi költségvetési javaslatot a kormány.

Hétfőn nyújtja be a Parlamentnek a 2014-es költségvetésről szóló törvényjavaslatát a kormány. Giró-Szász András kormányszóvivő a Duna televízióban csütörtökön arról beszélt, hogy jövőre több forrás jut az egészségügyre, az oktatásra, a közbiztonságra, illetve a gazdaságfejlesztésre. A kormány 2 százalékos GDP-növekedéssel és 2,4 százalékos inflációval számol.

A versenyszférában létrehozott új munkahelyeknek is köszönhető, hogy nyáron két évtizedes rekordot döntött a foglalkoztatottak száma. Erről Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár beszélt azután, hogy a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint június és augusztus között tavalyhoz képest 1,7 százalékos volt a bővülés. A jelentés szerint ebben az időszakban éves szinten fél százalékponttal, 9,9 százalékra mérséklődött az állástalanok száma.

Megtette javaslatát a Nemzeti Választási Bizottság új tagjaira az államfő. Áder János a Sándor-palotában mutatta be az Országos Választási Bizottság helyébe lépő Nemzeti Választási Bizottság 7 tagját, valamint 3 póttagját. Az államfő emlékeztetett arra, hogy jövőre nemcsak országgyűlési, hanem önkormányzati és Európai Parlamenti választások is lesznek, ezért a megválasztandó bizottsági tagok komoly feladatot vállalnak.

A magyar mezőgazdaság jövőjéről beszélt a vidékfejlesztési miniszter Karcagon, a Szilágyi Gazdaság húsmarhatelepének avató ünnepségén. Fazekas Sándor közölte: 2010 óta 15 ezerrel nőtt a hivatásszerűen gazdálkodók száma miközben a hazai szarvasmarha-állomány 15-18 ezer állattal gyarapodott.

Bűncselekmény hiányában megszüntette a Lázár János ellen rágalmazás miatt indult büntetőeljárást a bíróság. A Miniszterelnökséget vezető államtitkár ellen Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója indított pert, amiért uzsorásnak nevezte őt a politikus. Az indoklás szerint a politikus kijelentései alkalmasak ugyan az emberi méltóság, a társadalmi megbecsülés csorbítására, a szakmai és emberi tisztesség megkérdőjelezésére, de az OTP elnök-vezérigazgatójának közéleti státusza miatt Lázár János mondatai a vélemény és a kritika határain belül maradtak.

Azonnali hatállyal menesztette a Fővárosi Településtisztasági és Környezetvédelmi Kft. ügyvezető igazgatóját a főpolgármester. A főpolgármesteri hivatal közölte: Tarlós István a 18. kerületi Cséry telepen történt olajos iszap elhelyezéssel kapcsolatos bejelentés gyors vizsgálata után döntött erről. Korábban több bejelentő azt állította, hogy a településtisztasági cég haszonjárművei illegális helyeken ürítenek - engedély nélkül - veszélyes hulladékot.

Lezárult a Budapest Airport eladása. Az eddigi tulajdonos német Hochtief építőipari konszern a kanadai PSP Investments nyugdíjalapnak értékesítette az általa üzemeltetett repülőterek, köztük a budapesti légikikötő üzemeltetési jogát. A másfél milliárd eurós üzlet visszamenőlegesen, január elsejei hatállyal lép életbe.

2014-es bértárgyalások megkezdését javasolja a Liga Szakszervezetek. Az érdekképviselet indítványozza, hogy a minimálbért és a garantált bérminimumot egyaránt bruttó 5 és fél százalékkal emeljék jövőre, ezen kívül pedig bruttó 4 és fél százalékos bérajánlásban állapodjon meg a kormány a szociális partnerekkel. Gaskó István, a Liga Szakszervezetek elnöke elmondta: ősszel szeretnének tárgyalni a kormánnyal a Munka törvénykönyvének módosításáról, emellett kiemelten kezelnék a rend- és honvédelmi dolgozók jövő évi béremelését, mivel ezekben az ágazatokban évek óta nem volt emelés.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Korrigál a forint

Korrigál a forint

Csütörtökön kezdetben az euróval és a dollárral szemben is gyengült a forint, utóbbival szemben nagyobb mértékben, később azonban valamelyest korrigált a magyar fizetőeszköz. Ma megjelent a Magyar Nemzeti Bank Inflációs jelentése, amelyben többek között azt írták, hogy a forint gyengélkedése és a szolgáltató cégek visszatekintő árindexálása is hozzájárul ahhoz, hogy a 3%-os inflációs  célt csak 2025-ben éri el a jegybank.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×