eur:
393.48
usd:
364.45
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Csillapítani tudta a pénzügyi válság következményeit a magyar gazdaság - a nap hírei

Kizárta a devizahitelek egyszeri forinthitelre váltásának lehetőségét a nemzetgazdasági tárca államtitkára.

Jelentősen csillapítani tudta a pénzügyi válság következményeit a magyar gazdaság az elmúlt három évben - jelentette ki a nemzetgazdasági miniszter. Varga Mihály Békéscsabán, az 51. Közgazdász-vándorgyűlésen óriási eredménynek nevezte, hogy az ország újabb IMF-hitel nélkül tudta visszafizetni a devizakötvényeket. Hozzátette: az inflációban ez az év a kormány számára is meglepetést hozott, és a jelentős javulás eredményeként jövőre 2,4 százalékkal terveznek.

Mintegy 12 milliárd forintos beruházással 350 új munkahelyet teremt a Grundfos Magyarországon - mondta a miniszterelnök. Orbán Viktor a szivattyúgyártással foglalkozó dán cég új székesfehérvári gyárának avatásakor emlékeztetett: a vállalat másfél évtized alatt csaknem 69 milliárd forintot fektetett be és 2107 munkahelyet hozott létre Magyarországon. Lars Aagaard, a Grundfos cégcsoport alelnöke hangsúlyozta: Dánián kívül magyarországi jelenlétük a legnagyobb, és hamarosan 2500 dolgozójuk lesz.

Kizárta a devizahitelek egyszeri forinthitelre váltásának lehetőségét a Reuters hírügynökségnek adott nyilatkozatában az adó- és pénzügypolitikai államtitkár. Orbán Gábor elmondta: a hiánycélt és a jegybanki devizatartalékot nem veszélyeztetheti a devizahiteles csomag, a bankok viszont számíthatnak veszteségekre. Az államtitkár szerint zéró annak a valószínűsége, hogy a devizahiteles csomag hatására akár csak egy külföldi bank is rendezetlenül elhagyja az országot.

A munkahelyek megőrzésére kapott állami támogatásból vásárolta meg 850 millió forintért a gyulai önkormányzat a felszámolás alatt álló Gyulai Húskombinát eszközeit, valamint a gyulai kolbászok és májas termékek márkavédjegyeit. Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára az InfoRádiónak elmondta: az eszközöket az önkormányzat bérbe adja a Gyulahúsnak, az üzem jelenleg 70 százalékos kapacitással működik, és 270 főt foglalkoztat.

Afganisztánban 2014 után is marad egy kisebb magyar kontingens, amely a kiképzésben vesz majd részt - közölte New Yorkban a külügyminiszter. Martonyi János az ENSZ-közgyűlés őszi ülésszaka alkalmából afgán partnerével tartott megbeszélése után elmondta: a jövőben több afgán diák tanul majd Magyarországon. A magyar diplomácia irányítója iraki illetékesekkel folytatott tárgyalása után arról beszélt, hogy Magyarország tavasszal megnyitja állandó bagdadi nagykövetségét, Erbilben pedig konzulátust létesít, amelynek a Mol tevékenységének a támogatása lesz a fő feladata.

A Vígszínház és az Operettszínház igazgatói posztjára kiírt pályázatot is eredménytelennek nyilvánította a Fővárosi Közgyűlés, így újra meghirdeti mindkettőt. Csomós Miklós főpolgármester-helyettes szerint januárban születhet döntés a két színház vezetői posztjáról. Balázs Péter, a szolnoki színház igazgatója és a Vígszínház jelenlegi igazgatója, Eszenyi Enikő is újra pályázik. A Budapesti Operettszínház esetében a szakmai bizottság korábban a jelenlegi direktor, Kerényi Miklós Gábor kinevezését támogatta. A főpolgármester-helyettes úgy fogalmazott, miután szó van arról, hogy az intézmény állami kézbe kerül, úgy gondolják, az államnak a jövőben nagyobb beleszólást kell kapnia a főigazgató kiválasztásába.

A jegypénztárakban nyomtathatják a jövőben a Budapesti Közlekedési Központ jegyeit és bérleteit, miután megszavazta az erről szóló előterjesztést a Fővárosi Közgyűlés. Ez a gyakorlatban úgy történik majd, hogy a hőpapírra nyomtatott bérleteken az igazolvány számát, valamint a Budapest-hetijegyen a nevet a tulajdonos helyett a pénztáros tünteti fel a vásárláskor. A környéki bérleteken a település, a HÉV-bérleteken pedig a megállók nevét szintén nyomtatással rögzítik. A testület arról is döntött, hogy ingyenessé válik a Soroksár-busz, amely 135 és 135A jelzésű járatként viszi az utasokat.

Több mint 3 milliárd forintot fizet vissza a Fővárosi Vízművek a fővárosi önkormányzatnak a társaság visszavásárlásához kapott kölcsönből. Haranghy Csaba vezérigazgató emlékeztetett: Budapest tavaly döntött arról, hogy visszavásárolja a vízművek kisebbségi, 25 százalékos részvénycsomagját a francia Suez és a német RWE társaságoktól. A 15,3 milliárd forintos tranzakcióhoz a vízművek 12 milliárdos hitelt kapott az önkormányzattól. A fennmaradó 9 milliárd forintot hitelből törlesztik, várhatóan májusig.

Nagyszabású vasútfejlesztés kezdődik a Balatonnál. Az összesen mintegy 100 milliárd forint nagyságrendű, 15 évig tartó programot a Balaton déli partjának vasúthálózat-rekonstrukciójával kezdik, amit annak rossz állapota mellett az is indokol, hogy nemzetközi tranzitútvonalról lévén szó, könnyebb uniós támogatást szerezni hozzá.

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×