Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Menesztették Belgrád polgármesterét

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Titkos szavazással, 60 százalékos támogatással leváltották kedden Dragan Djilast, Belgrád polgármesterét.

A városi képviselő-testület ülésén a 110 képviselő közül 106 volt jelen, 60-an igennel szavaztak a demokrata párti (DS) politikus menesztésére, saját pártja képviselői tartózkodtak a szavazástól. Dragan Djilas a szavazáskor kivonult az ülésteremből.

A leváltást a Szerb Haladó Párt (SNS) és a Szerbiai Demokrata Párt (DSS) kezdeményezte, és a DS eddigi koalíciós partnerei, egyebek mellett a Szerbiai Szocialista Párt (SPS) képviselői is támogatták. Az indoklás szerint a polgármester túl sok adósságot halmozott fel, és a pénzügyi összeomlás szélére sodorta a szerb fővárost.

Dragan Djilas öt éve vezette Belgrádot. Az ülést követően az újságíróknak azt mondta: újra jelölteti magát a posztra. Szerinte leváltásának politikai okai vannak. Mint fogalmazott: "ez az ország lassan, de biztosan a diktatúra és a tekintélyuralom felé halad, valamint egy modern egypártrendszer felé".

A polgármester mellett távozni kényszerül az alpolgármester és a városi tanács összes tagja, de az új városvezetés megválasztásáig továbbra is elvégzik feladataikat. A képviselő-testületnek 30 napja van arra, hogy új polgármestert válasszon, amennyiben ez nem történik meg, rendkívüli önkormányzati választásokat kell kiírni.