eur:
394.97
usd:
371.83
bux:
66271.03
2024. április 16. kedd Csongor

Októbertől a jegybank veszi át a pénzügyi felügyelet jogköreit - a nap hírei

Teljesíthetőnek tartja a kormány jövő évi hiány- és növekedési prognózisát a Költségvetési Tanács. A szociáldemokratákkal kezd koalíciós egyeztetést a német választásokon győztes konzervatív pártszövetség.

Októbertől a Magyar Nemzeti Bank veszi át az önálló intézményként megszűnő Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete jogköreit, miután az országgyűlés elfogadta az erről szóló kormányzati javaslatot. A képviselők emellett az uniós jogrendhez igazítva módosították a villamos energiáról és földgázellátásról szóló jogszabályokat. A gazdasági stabilitásról szóló jogszabályba került át az a rendelkezés, amely felhatalmazza a kormányt bizonyos intézkedések megtételére az állam jelentős kiadási kötelezettségekor. Az országgyűlés az Európai Bizottság kifogásai nyomán vette ki az alaptörvényből a rendkívüli adókivetésre vonatkozó passzust.

Teljesíthetőnek tartja a kormány jövő évi, 2,9 százalékos GDP-arányos hiány-, és 2 százalékos növekedési prognózisát a Költségvetési Tanács. A testület ugyanakkor jelentős bevételi és kiadási kockázatokat is lát, ezért indokoltnak tartja hogy a kormány néhány tételnél végezzen új kockázatelemzést, és határozza meg a szükséges tartalékokat.

Drasztikusan csökken a gazdaság hitelellátottsága - mondta a Bankszövetség elnöke egy konferencián. Patai Mihály úgy fogalmazott: az európai és a nemzeti szabályok változása, valamint a magyar országkockázat romlása miatt megszűnik a nagy bankok magyar leányvállalatai által eddig igénybe vett likviditásimport. A Bankszövetség elnöke szerint a magyar bankrendszerben megindul a természetes kiválasztódás, mert az állam által szabott terheket hosszú távon nem vállalják a tulajdonosok.

Az MSZP és egyes szakszervezetek is bírálják azt a fideszes javaslatot, amely egyszeri alkalommal lehetővé tenné a ki nem vett szabadságok kifizetését. Szerintük az előterjesztés olyan problémát orvosolna, amelynek kialakulásáért a kormány is okolható.

Csalást emlegetnek és megóvják a bajai időközi választás végeredményét a helyi ellenzéki összefogás pártjai. Baján a Fidesz jelöltje nyerte az időközi választást. Második helyen a baloldali pártok, az MSZP, az Együtt - A Korszakváltók Pártja és a Demokratikus Koalíció közös jelöltje végzett. A jobbik jelöltje a harmadik, az LMP-s induló a negyedik lett.

Újabb mintegy 3 milliárd forint támogatást ítélt meg a nemzeti fejlesztési tárca azokra a panelpályázatokra, amelyek az előző kormány idején fedezethiány miatt nem valósulhattak meg. A szén-dioxid-kvóta értékesítési bevételéből biztosított, most megítélt forrásnak köszönhetően 104 lakóközösség valósíthatja meg energetikai fejlesztéseit.

Már jövőre 300-ra emelné a felvételi ponthatárt az emberi erőforrások minisztere. Balog Zoltán az InfoRádióban a felsőoktatás színvonalának emelésével indokolta az elképzelést. A tárcavezető szerint egyes speciális szakokat leszámítva a klasszikus alapképzések esetében ez a határ lenne reális, ezzel a hallgatói önkormányzatok is egyetértenek.

Alkotmánybírósághoz fordul a köznevelési törvény módosítása miatt a Pedagógusok Szakszervezete. Galló Istvánné, az érdekképviselet elnöke az InfoRádióban azt mondta: a köznevelési törvény módosításait jogsértő módon úgy vezették be, hogy arra nem adtak a pedagógusoknak kellő felkészülési időt. szerint az új munkaszervezési forma miatt az iskolákban kaotikusak az állapotok. A köznevelési államtitkárság közölte: felkérik a Pedagógusok Szakszervezetét, hogy a közösen felállított monitoringrendszeren keresztül a továbbiakban is segítsen feltárni a feszültségeket okozó nehézségeket.

Törvénysértőnek tartja a környezetvédelmi felügyelőségek konzultációs díját az alapvető jogok biztosa. Szabó Máté szerint sérti a jogbiztonság követelményét, hogy a szolgáltatás törvényi felhatalmazás nélkül vált fizetőssé. Több panaszos kifogásolta, hogy az igazgatási szolgáltatási díjak mellett a hatóságtól korábban ingyen kapott tanácsokért is fizetniük kell.

Szerdától ismét csökkenti üzemanyagárait a Mol. A 95-ös benzin literenként 3, a gázolaj 7 forinttal lesz olcsóbb. A Portfolio.hu elemzője az InfoRádióban elmondta: a lépéssel a benzin átlagára 408-409 forintra, a gázolajé 429-430 forintra csökken. Kökösi Gábor a mérséklést a finomított termékárak esésével magyarázta.

Németországban a szociáldemokratákkal kezd egyeztetést a koalíciós tárgyalásokról a választásokon győztes Angela Merkel vezette konzervatív pártszövetség. Az SPD pénteken vitatja meg az ajánlatot, de nem törekszik mindenáron koalícióra. Angela Merkel kancellár a CDU/CSU ülése után elképzelhetőnek nevezte, hogy a Zöldekkel is egyeztetnek. Németországban a hivatalos végeredmény szerint a konzervatívok a szavazatok 41 és fél százalékát szerezték meg, és 5 mandátummal maradtak el az abszolút többségtől. A szociáldemokraták a szavazatok 25,7 százalékát nyerték el. Rajtuk kívül még a Baloldal és a Zöldek jutottak be a szövetségi parlamentbe. A konzervatívok eddigi koalíciós partnere, a Szabad Demokrata Párt 4,8 százalékot kapott, így 64 év után kiesett a szövetségi gyűlésből.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
Belső égésű motorok betiltása: erős EU-s intelem érkezett

Belső égésű motorok betiltása: erős EU-s intelem érkezett

Thierry Breton, az EU egységes piacért felelős vezetője figyelmeztette az európai autóipari cégeket és a tagállami kormányokat, hogy még jelentős változásokra van szükség ahhoz, hogy az EU 2035-ig teljesíteni tudja a zöld megállapodással és az elektromos járművekkel kapcsolatos célkitűzéseket. A „szükséges kiigazítások” szükségességét hangsúlyozva Breton arra figyelmeztetett, hogy a Green Deal céljainak elérése több mint végrehajtási utasítás, azzal kell foglalkozni, hogy segítsék, támogassák a projektek megvalósulását.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×