eur:
393.52
usd:
364.52
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Vitatkoznak a pártok: ki pártolja jobban a nyugdíjasokat

Az MSZP szerint Orbán Viktor "teherként tekint a nyugdíjasokra", a Fidesz szerint viszont ma nőnek a nyugdíjak és a rezsicsökkentés segíti a nyugdíjasok megélhetését.

Korózs Lajos, az MSZP elnökségi tagja szombati közleményében azt írta: "azt már tudjuk, hogy a korábbi ígéretével ellentétben az Orbán-kormány idén már nem részesíti nyugdíjemelésben az időseket. Azt azonban még nem árulta el, hogy a jövőre a kampányban mivel kívánja kábítani őket."

Az ellenzéki politikus szerint 2010 tavaszán még a nyugdíjak vásárlóértékét ígérte a kormányfő és Fidesz. Három és fél évvel később, 2013 őszén azonban már világosan látszik, hogy amíg "Orbán kormányoz, sem a nyugdíjak, sem a nyugdíjasok nincsenek biztonságban".

Korózs Lajos szerint "a nagy ígéreteket csak nagy átverések követték: a 3000 milliárd forintos magán-nyugdíjvagyont lenyúlták, a nyugdíjasok speciális fogyasztói kosara pedig legalább 20 százalékkal drágult, de a nyugdíjak legfeljebb az átlaginflációt követték".

A politikus közölte: kormányra kerülésük esetén garantálni fogják a nyugdíjak értékállóságát és növelik a méltányossági nyugdíjra jutó állami forrásokat. Újraindítják a nyugdíjkorrekciós programot és újra bevezetik a nyugdíjprémiumot, a közlekedést pedig újra ingyenessé teszik a 65 éven felettiek számára.

A Fidesz szerint ugyanakkor a Gyurcsány-Bajnai-kormány csökkentette a nyugdíjakat és veszélybe sodorta a nyugdíjasok megélhetését. A nagyobbik kormánypárt szombati válaszközleményében azt írta: ma nőnek a nyugdíjak és rezsicsökkentés segíti a nyugdíjasok megélhetését.

"A szocialisták éppen az ellenkezőjét csinálták mindig annak, mint amit bármikor is ígérgettek" - írták. "Ha a bukott baloldalon múlt volna, akkor ma már nyugdíjadó lenne Magyarországon. A szocialisták tehát jobb, ha hallgatnak a nyugdíjasok ügyében" - tették hozzá.

A Fidesz felidézte: az idei év nyugdíjemeléssel kezdődött, januárban infláció fölött, 5,2 százalékkal emelte a kormány a nyugdíjakat, és minden év szeptemberében megvizsgálja az ellátás összegét, s most is így fog tenni.

Kitértek arra, hogy a rezsicsökkentésnek köszönhetően a nyugdíjasok novembertől már húsz százalékkal fizetnek kevesebbet a gáz, az áram és a távhő áráért a tavalyi árakhoz képest. Emellett tíz százalékkal csökkent a vízdíj, a csatornadíj, a szemétszállítás, a PB-gáz, a szippantott szennyvíz és a kéményseprés díja - tartalmazza a közlemény.

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×