eur:
394.42
usd:
370.25
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Újbudai polgármester: változtassanak a kilakoltatási szabályokon!

Súlyos problémának tartja Újbuda polgármestere, hogy a lakáshiteleket nyújtó pénzintézetek nem jelzik az állami vagy önkormányzati intézményeknek, ha szociálisan rászorulót készülnek kilakoltatni. Hoffmann Tamás csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján közölte: a vonatkozó jogszabályok módosítását kezdeményezi, miután szerdán otthonvédők akadályozták meg egy 93 éves asszony kilakoltatását.

Bár az önkormányzat a vitát kiváltó esetben igen rövid idő alatt, még aznap fel tudott ajánlani egy ideiglenes helyet - amellyel az idős nő családja nem élt -, a kerület a szociálisan rászorulókat sokkal hatékonyabban tudná segíteni, ha értesülne problémáikról - mondta Hoffmann Tamás.

A polgármester szerint a bankoknak, pénzintézeteknek humánusabb megoldást kellene alkalmazniuk, figyelembe véve a szociális szempontokat vagy az életkorból fakadó problémákat. Úgy vélte: az ilyen esetekben erkölcsi kötelességük lenne a kormányhivatalok vagy az önkormányzatok tájékoztatása.

Beszámolt arról is, hogy nehezítik a szociálisan rászorulók helyhatóság általi támogatását a korábbi önkormányzati ciklusok alatt végrehajtott, túlzott mértékű bérlakás-eladások. Tudatta: mára a XI. kerületnek mintegy 1400 bérlakása maradt, holott a rendszerváltáskor még 33 ezerrel rendelkezett. Eközben Újbuda 60 évnél idősebb lakóinak száma meghaladja a 40 ezret.

Sajtóinformációk szerint a szerdai kilakoltatásban érintett hölgy a családja devizahitele miatt került nehéz helyzetbe. A polgármester elmondta: az asszony egy hónapos haladékot kapott a pénzintézettől, és mivel október közepétől életbe lép a kilakoltatási moratórium, várhatóan a telet a lakásban töltheti.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×