Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Újbudai polgármester: változtassanak a kilakoltatási szabályokon!

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Súlyos problémának tartja Újbuda polgármestere, hogy a lakáshiteleket nyújtó pénzintézetek nem jelzik az állami vagy önkormányzati intézményeknek, ha szociálisan rászorulót készülnek kilakoltatni. Hoffmann Tamás csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján közölte: a vonatkozó jogszabályok módosítását kezdeményezi, miután szerdán otthonvédők akadályozták meg egy 93 éves asszony kilakoltatását.

Bár az önkormányzat a vitát kiváltó esetben igen rövid idő alatt, még aznap fel tudott ajánlani egy ideiglenes helyet - amellyel az idős nő családja nem élt -, a kerület a szociálisan rászorulókat sokkal hatékonyabban tudná segíteni, ha értesülne problémáikról - mondta Hoffmann Tamás.

A polgármester szerint a bankoknak, pénzintézeteknek humánusabb megoldást kellene alkalmazniuk, figyelembe véve a szociális szempontokat vagy az életkorból fakadó problémákat. Úgy vélte: az ilyen esetekben erkölcsi kötelességük lenne a kormányhivatalok vagy az önkormányzatok tájékoztatása.

Beszámolt arról is, hogy nehezítik a szociálisan rászorulók helyhatóság általi támogatását a korábbi önkormányzati ciklusok alatt végrehajtott, túlzott mértékű bérlakás-eladások. Tudatta: mára a XI. kerületnek mintegy 1400 bérlakása maradt, holott a rendszerváltáskor még 33 ezerrel rendelkezett. Eközben Újbuda 60 évnél idősebb lakóinak száma meghaladja a 40 ezret.

Sajtóinformációk szerint a szerdai kilakoltatásban érintett hölgy a családja devizahitele miatt került nehéz helyzetbe. A polgármester elmondta: az asszony egy hónapos haladékot kapott a pénzintézettől, és mivel október közepétől életbe lép a kilakoltatási moratórium, várhatóan a telet a lakásban töltheti.