eur:
394.94
usd:
371.28
bux:
66468.12
2024. április 16. kedd Csongor

Szijjártó: Magyarország az autóipar európai fellegvára lett

Magyarország mára az autóipar európai fellegvára lett az elmúlt három évben meghozott intézkedéseknek, így az adórendszer átalakításának, a rugalmas munka törvénykönyve megalkotásának és a szakképzés reformjának eredményként - mondta Szijjártó Péter csütörtökön Szolnokon, az F. Segura spanyol autóalkatrész-gyártó cég gyáravató ünnepségén.

A külügyi és külgazdasági államtitkár rámutatott: ma Magyarországon mintegy 600 gépjárműipari vállalkozás tevékenykedik, ezek 54 százaléka hazai tulajdonban van, több mint százezer embernek adnak munkát, és az általuk előállított termelési érték meghaladja a 15 milliárd eurót. Magyarországon működik és termel az Audi, a Mercedes, az Opel és a Suzuki - sorolta a nagy cégeket a politikus.

Az autóipar azért is fontos a nemzetgazdaság szempontjából, mert egy beruházás soha nem áll meg önmagában, mindig újabb és újabb beruházásokat generál - jegyezte meg Szijjártó Péter.

Franciso Segura Hervás, a Segura Csoport elnöke felidézte: cégük 2005-ben határozta el, hogy kilép a nemzetközi színtérre. Szolnokra a kiváló logisztikai, főként vasúti adottságok, a jól képzett munkaerő, valamint az állami és önkormányzati támogatás miatt esett a választásuk, amit azóta is jó döntésnek tartanak. Az új, 23 millió eurós zöldmezős beruházással épült autóalkatrész-gyár 120 embernek ad munkát. A cég beszállítója a Ford, az Audi, a Volkswagen márkának.

Szalay Ferenc a város fideszes polgármestere arról beszélt, hogy a Tisza-parti településen a rendszerváltást követően a több tízezer embernek munkát adó nagy állami vállalatok, így a vegyiművek, a bútorgyár, a papírgyár, és a cukorgyár, sorra zártak be, ezért egy új ipari struktúra alapjait kellett megteremteni. Ennek jegyében az elmúlt években sikerült több külföldi vállalkozást a városba csábítani, itt működik a svájci Stadler, az amerikai Eagle Ottawa, az ír McHale, és immár a spanyol Segura cég is - mondta.

A spanyol Grupo F. Segura 2007 novemberében jelentette be Szolnokon, hogy autóalkatrész-gyártó üzemet épít az ipari parkban. Az F. Segura Hungária Kft. gyárában elsősorban sajtolt és hegesztett autóalkatrészeket készítenek.

A családi vállalkozásként működő, valenciai székhelyű céget 44 éve alapították. Spanyolországban négy gyáruk működik, képviseletük van Lengyelországban, Portugáliában és Törökországban is. Első külföldi termelő üzemük azonban Szolnokon épült.

Címlapról ajánljuk
Rendőrök vetettek véget a brüsszeli konferenciának, amelyen Orbán Viktor is beszédet mondana

Rendőrök vetettek véget a brüsszeli konferenciának, amelyen Orbán Viktor is beszédet mondana

Az első napon leállíttatta a belga rendőrség a Nemzeti Konzervativizmus Konferenciáját Brüsszelben. A helyi jelentések szerint a rendezvény folytatódik, de új vendégeket már nem engednek be. A hatóságok a délutánra meghirdetett ellentüntetésre hivatkozva akarják beszüntetni a konferenciát, amelyet korábban már két brüsszeli helyszín is elutasított.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
A Fehér Ház szertefoszlatta Zelenszkij reményeit, az ukrán segélycsomagról folyik a vita Amerikában – Híreink az ukrajnai frontról kedden

A Fehér Ház szertefoszlatta Zelenszkij reményeit, az ukrán segélycsomagról folyik a vita Amerikában – Híreink az ukrajnai frontról kedden

Republikánus törvényhozók azt javasolták, hogy próbáljanak meg egy csak Izrael támogatására vonatkozó törvénycsomagot elfogadni. A Fehér Ház hétfőn azonban megismételte, hogy Joe Biden amerikai elnök nem fog jóváhagyni egy önálló, egyedül csak Izraelt támogató finanszírozási törvényjavaslatot, a csomagnak Ukrajna támogatását is tartalmaznia kell. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök fölvetette, hogy a NATO-országok úgy segíthetnék az ukrán védekezést, ahogy tették azt Izraellel, de a Fehér Ház szerint a két ország esete teljesen más, az Egyesült Államok nem fog részt venni az ukrajnai harcokban.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×