eur:
395.07
usd:
365.68
bux:
65441.16
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Merkel, a Bundesmutti - hetilapszemle

A Figyelő a hamarosan dübörgő választási kampányról, és a fő témákról, így a rezsicsökkentésről ír. A Heti Válaszban a vasárnapi német választásról olvashatnak egy nagyobb összeállítást.

A Figyelőben a lassan kibontakozó választási kampányról és az ehhez köthető rezsicsökkentésről olvashatnak. Az újság kiemeli, hogy gőzhengerként nyomul a Fidesz kampányában a rezsicsökkentés. A hetilap szerint az ellenzék gerillamarketinggel és rövid, markáns üzenetekkel, valamint a munkanélküliséggel vághat vissza, ehhez azonban Mesterházy Attilának célszerű lenne egy határozott és hiteles karaktert kialakítania magának.

Áder János köztársasági elnök szeptember 8-án felhívással fordult Magyarország pártjaihoz. Arra kérte őket, hogy kampányuk elindításával bölcs önmérsékletet tanúsítva várják meg a 2014-es választások kiírását.

A kormányfő az elmúlt napokban rezsiharcot hirdetett, kiemelte, hogy 2014 a rezsiharc éve lesz. A lap által megkérdezett szakértők szerint ez az intézkedés sorozat annyira népszerű, hogy az ellenzék is csak támogatni tudja. A Fidesz másik fontos kampányeszköze a devizahitelesek megmentése a lap a Figyelő szerint kevésbé sikeres, mert a végtörlesztés és az árfolyamgát sem segített a leginkább rászorulókon.

A Heti Válasz egy nagyobb összeállításban foglalkozik a hétvégi németországi választásokkal. A lap szerint a magyar kormány akkor járna a legjobban, ha a vasárnapi referendum után is a kereszténydemokrata-liberális koalíció maradna hatalmon. Néhány nappal a voksolás előtt azonban a CDU/CSU és a FDP-ből álló szövetség, valamint az ellenzéki baloldali pártok támogatottsága nagyon közel került egymáshoz.

A lap kiemeltei, hogy Merkel és a nagyobbik kormányzópárt népszerűsége mögött a kancellár mindenki által átélhető személyes, nyugodt és nyugalomra intő gesztusai állnak. Merkel keletnémet úgynevezett Bundesmutti figuráját, a szövetség édesanyját testesíti meg, aki képes helyes irányba terelni 83 millió német életét. Ezzel a higgadt stílusával tette helyre a kancellári vitában kihívója, Peer Steinbrück egy-egy kijelentését.

Hanganyag: Szabó Gergõ

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×