eur:
394.12
usd:
365.3
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Gulyás: fel sem merült a parlament hatáskörének csorbítása

Nem akarja korlátozni az ellenzék parlamenti mozgásterét a Fidesz - jelentette ki a kormánypárt frakcióvezető-helyettese az InfoRádió Aréna című műsorában. Gulyás Gergely hozzátette: a rendeleti kormányzás bevezetése szóba sem került a kormánypártban, ennek emlegetése az ellenzék lejárató akciója.

Arra a kérdésre, hogy a Fidesz-frakcióban felmerült-e a parlament és a kormány hatáskörének egyensúlyi módosítása, Gulyás úgy válaszolt: ez abban a formában soha nem merült fel, hogy a parlamenti ellenzék ellenőrzési lehetőségeit egy új szabályozás gyengítse. Hozzátette: azt a vitát, amely Kövér László Házelnöknek - szintén az InfoRádió Aréna című műsorában tett - nyilatkozata kapcsán kialakult, azért tartja kifejezetten szomorúnak, mert azt mutatja, hogy értelmes vitáknak ma a magyar közéletben nem lehet tere.

Biztatónak nevezte ugyanakkor a frakcióvezető-helyettes, hogy már a liberális oldalon is voltak, akik igazat adnak a Házelnöknek. Hiszen amit Kövér László mondott, az nem egy rossz értelemben való rendeleti kormányzásra való áttérésről szólt, sőt, ezt egyenesen kizárta az Országgyűlés elnöke. A Házelnök ehelyett azt mondta: ma vannak olyan törvényhozási tárgyak, amelyeket a hatályos alkotmány alapján is lehetne rendeletben szabályozni, és az így felszabaduló időben az ellenzék kormányzati ellenőrzésre vonatkozó jogosítványait lehetne erősíteni - utalt az előzményekre a politikus.

Gulyás Gergely hozzátette: valójában ez egy teljesen értelmes, a jogtudományi vitákban is gyakran előforduló álláspont, amely ráadásul az ellenzék érdekében is áll. Arról nem is beszélve, hogy a Házelnök erről hosszú távon, kompromisszummal születő lehetőségként tett említést.

Fel sem merül tehát, hogy mi ebben az elkövetkező néhány hónapban bármit is változtatni szeretnénk - szögezte le Gulyás Gergely.

A politikus úgy vélte: lejárató akció zajlik az ügyben. Ennek lényege, hogy ne a Házelnök által felvetett, létező és mindenki által érzékelt problémáról legyen szó, hanem megrágalmazzák a Fidesz egyik vezető politikusának számító Házelnököt olyasmivel, amit nem mondott.

Ha ezen túl tudunk lépni, akkor szerintem lesz tere az értelmes vitának; ha nem mi hoznánk e témát szóba, akkor más fogja, egyszerűen azért, mert a felvetésnek a parlamentáris munka színvonalának emelése és a hatékonyabb kormányzati ellenőrzés érdekében komoly létjogosultsága van - hangsúlyozta a kormánypárti politikus.

A Fidesz frakcióvezető-helyettese arról is beszélt, hogy mindenki számára egyszerűbb és olcsóbb lenne, ha az európai parlamenti és az országgyűlési választásokat egy napon, május 25-én tartanák. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy erről nem az Országgyűlés, hanem Áder János köztársasági elnök dönt.

Az Együtt-PM és az MSZP tárgyalássorozatát komikusnak, Bajnai Gordon és Mesterházy Attila megállapodását pedig ellenzéki kudarcnak minősítette Gulyás Gergely. Utalt arra, hogy valójában akik egymással egyezkednek, 7-8 éve egy csődkormányzás időszakában miniszterelnökként, miniszterként, illetve államtitkárként vagy éppen az MSZP-frakció meghatározó tagjaként voltak jelen a közéletben.

Tehát ha akkor is megegyezésre tudtak jutni, akkor azt nem lehet kizárni, hogy újra meg fognak tudni egyezni akár Gyurcsánnyal is az egyéni választókerületekben - jegyezte meg Gulyás. Hozzátette: az viszont nem biztos, hogy érdekük, hogy közös listát is állítsanak vele.

Ami pedig az Országgyűlés munkáját illeti: a kormánypárti politikus arra számít, hogy az ősz folyamán a költségvetéssel, a rezsicsökkentéssel és a devizahitelekkel kapcsolatban lesznek éles viták a parlamentben.

A Fidesz frakcióvezető-helyettese kitért arra is, hogy még ebben a ciklusban legalább módosítani kell a házszabályt, de akár egy új házszabályt is el lehetne fogadni, mert a jelenlegivel egy 199 fős Országgyűlés nem lenne működőképes. Jelezte: műhelymunkák ezzel kapcsolatosan már voltak, de szakmai egyeztetéseket még nem folytattak.

Az alaptörvény újabb változtatásáról pedig úgy nyilatkozott: az ötödik alkotmánymódosítás a negyedik kismértékű korrekciója, ami nem tekinthető a nemzetközi gyakorlattal ellentétesnek. Az alaptörvény fontos szabályai, a közjogi struktúra egésze egyik módosítás következtében sem változott meg - hangsúlyozta a politikus.

Gulyás Gergely az esélyeket latolgatva azt mondta: a jelenlegi helyzetben nem tartja reálisnak, hogy a jövő évi országgyűlési választás után kétharmados többsége legyen a majdani kormányoldalnak.

A teljes Arénát meghallgathatja, ha ide kattint.

Hanganyag: Exterde Tibor

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 21:46
×
×
×
×