Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Tölgyessy Péter: Nem követik a magyar utat

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A kormány az államszocialista időket idézően eszközként tekint a jogalkotásra - mondta Tölgyessy Péter az InfoRádió Aréna című műsorában. A szakértő szerint nincs a régióban olyan ország, amely teljesen követné a magyar kormány modelljét.

Tölgyessy Péter szerint a kormány az elmúlt években eszközként tekintett a jogszabályokra, amely a rendszerváltozás előtti időket idézi. A politikai elemző az InfoRádió Aréna című műsorában kiemelte, hogy a Fidesz nem csinál a két világháború közötti értelemben vett diktatúrát.

A Fidesz jogalkalmazása sokszor eszközszerű joghasználatra utal, ami államszocialista örökség - mondta Tölgyessy Péter, aki hangsúlyozta: a kormánypárt nem épít diktatúrát, de mégis minden abba az irányba húz, hogy legyen többpártrendszer, de azért az új hatalom csak nehezen legyen leváltható, az ő embereik legyenek a független hatalmi ágak élén. Szerinte ez sokban emlékeztet a régi magyar korlátozott parlamentarizmus gyakorlatára, amikor volt ellenzék, választások is voltak. De ez letérés a 89-es eszméktől - tette hozzá.

Tölgyessy Péter kiemelte, hogy a kormány az elmúlt években fontosnak tartotta a vidéki vállalkozók helyzetét. Hozzátette: a Fidesz-kabinet erősítette az állami beavatkozás szerepét, így próbálta erősebbé tenni a gazdaságot.

Tölgyessy Péter szerint érezhető volt a cél, hogy az állam avatkozzon be sokkal jobban a társadalom gazdasági dolgaiba és vegye el azoktól, akik érdemtelenül jutottak valamihez, elsősorban a külföldiektől és a régi baloldali elithez köthető erőcsoportoktól vegye el az erőforrásokat. Nemcsak adóval, de a tulajdont, a vállalkozási vagy kulturális lehetőségeket is megpróbálja ez a kormány átcsoportosítani a külföldiektől és a régiektől a saját táborához.

A politikai elemző kiemelte, hogy a közép-európai régióban nincs olyan ország, amely teljesen követné a magyar kormány modelljét, részletekben lehet látni, hogy hasonló eszközöket alkalmaznak.

Hozzátette: lehet, hogy Lengyelországban lesz majd hasonló folyamat, és a szlovák kormány is bizonyos költségvetési lyukat magyar módszerekkel tömött be, de sokkal kisebb léptékben és nem csinált belőle rendszert. A magyar utat nem követik, Magyarország is elszigetelődött ezzel.

Tölgyessy Péter hangsúlyozta, hogy Magyarországon ugyan működik a politikai váltógazdaság, de ez nem hozott társadalmi békét és gazdasági növekedést, a politika egyre több kárt okozott.