eur:
393.81
usd:
365.11
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Tölgyessy Péter: Nem követik a magyar utat

A kormány az államszocialista időket idézően eszközként tekint a jogalkotásra - mondta Tölgyessy Péter az InfoRádió Aréna című műsorában. A szakértő szerint nincs a régióban olyan ország, amely teljesen követné a magyar kormány modelljét.

Tölgyessy Péter szerint a kormány az elmúlt években eszközként tekintett a jogszabályokra, amely a rendszerváltozás előtti időket idézi. A politikai elemző az InfoRádió Aréna című műsorában kiemelte, hogy a Fidesz nem csinál a két világháború közötti értelemben vett diktatúrát.

A Fidesz jogalkalmazása sokszor eszközszerű joghasználatra utal, ami államszocialista örökség - mondta Tölgyessy Péter, aki hangsúlyozta: a kormánypárt nem épít diktatúrát, de mégis minden abba az irányba húz, hogy legyen többpártrendszer, de azért az új hatalom csak nehezen legyen leváltható, az ő embereik legyenek a független hatalmi ágak élén. Szerinte ez sokban emlékeztet a régi magyar korlátozott parlamentarizmus gyakorlatára, amikor volt ellenzék, választások is voltak. De ez letérés a 89-es eszméktől - tette hozzá.

Tölgyessy Péter kiemelte, hogy a kormány az elmúlt években fontosnak tartotta a vidéki vállalkozók helyzetét. Hozzátette: a Fidesz-kabinet erősítette az állami beavatkozás szerepét, így próbálta erősebbé tenni a gazdaságot.

Tölgyessy Péter szerint érezhető volt a cél, hogy az állam avatkozzon be sokkal jobban a társadalom gazdasági dolgaiba és vegye el azoktól, akik érdemtelenül jutottak valamihez, elsősorban a külföldiektől és a régi baloldali elithez köthető erőcsoportoktól vegye el az erőforrásokat. Nemcsak adóval, de a tulajdont, a vállalkozási vagy kulturális lehetőségeket is megpróbálja ez a kormány átcsoportosítani a külföldiektől és a régiektől a saját táborához.

A politikai elemző kiemelte, hogy a közép-európai régióban nincs olyan ország, amely teljesen követné a magyar kormány modelljét, részletekben lehet látni, hogy hasonló eszközöket alkalmaznak.

Hozzátette: lehet, hogy Lengyelországban lesz majd hasonló folyamat, és a szlovák kormány is bizonyos költségvetési lyukat magyar módszerekkel tömött be, de sokkal kisebb léptékben és nem csinált belőle rendszert. A magyar utat nem követik, Magyarország is elszigetelődött ezzel.

Tölgyessy Péter hangsúlyozta, hogy Magyarországon ugyan működik a politikai váltógazdaság, de ez nem hozott társadalmi békét és gazdasági növekedést, a politika egyre több kárt okozott.

Címlapról ajánljuk
Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Alig terjedt el a brit közösségi médiában egy londoni vonaton történt, brutális késelésről szóló videó, pár órával később egy metróállomásról jelentettek hasonló támadást. A késes támadások korábban bűnbandák vagy tinédzserek leszámolásaira voltak jellemzők.

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×