Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Az új földtörvényt méltatta az OMÉK megnyitóján a kormányfő - a nap hírei

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Ismét csökken az üzemanyagok ára péntektől. Kiengedték a börtönből a csalásért 6 évre ítélt Zuschlag János volt MSZP-s képviselőt.

Az új földtörvény az uniós jogok megsértése nélkül képes megvédeni a magyar földet - mondta a kormányfő. Orbán Viktor az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár megnyitóján, a budapesti Hungexpón arról is beszélt, hogy a mezőgazdasági hatóságok meg tudják védeni a magyar termékeket a rossz minőségű, dömpingáron érkező, egészségtelen élelmiszerekkel szemben. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter egyebek között azt mondta, hogy az ország akkor lehet erős, ha erős vidéki társadalomra támaszkodhat. Az 76. OMÉK-on mintegy 750 kiállító mutatkozik be 45 ezer négyzetméteren. A rendezvény idén turisztikai és kertészeti témákkal is kibővült.

A negyedik kismértékű korrekciójának tartja az alaptörvény eheti ötödik módosítását a Fidesz frakcióvezető-helyettese. Gulyás Gergely az InfoRádió Aréna című műsorában nyilvánvalónak nevezte, hogy egy Magyarországot sújtó büntetés esetén ha nincs költségvetési tartalék, akkor ne az adósságot növeljék, hanem a közteherviselés eszközével éljenek. A kormánypárti politikus emellett a Kövér László Házelnök - szintén InfoRádióban elhangzott - szavai után kialakult vitára utalva szólt arról is: értelmes vitára lenne szükség a parlamenti munka szabályozásáról. Megismételte: a rendeleti kormányzás bevezetése azonban szóba sem került a Fideszen belül, ennek emlegetése az ellenzék lejárató akciója

Magyar Pszichológus Kamara létrehozását tervezi a köznevelésért felelős államtitkárság. A tervezet szerint a pszichológusi tevékenységet végzők szakmai, érdek-képviseleti köztestülete lenne a létrehozandó kamara, jogi személy, országos feladat- és hatáskörrel. A magyarországi pszichológusok három meghatározó szervezete szakmailag megalapozottnak és társadalmi szempontból hasznosnak tartja a javaslatot.

Az alapvető jogok biztosa szerint nem lehetősége, hanem törvényi kötelezettsége az önkormányzatnak, hogy biztosítsa a speciális étkezési szükségletű gyermekek óvodai, iskolai ellátását. Szabó Máté azután vizsgálódott, hogy egy szülő panasszal fordult hozzá. Eszerint lisztérzékeny gyermekének az iskola nem biztosított megfelelő étkeztetést, az önkormányzat pedig elzárkózott a segítségnyújtástól, mert a speciális étrend szerinti menüre nem telik a településnek.

Péntektől ismét csökken az üzemanyagok ára. A benzin literenkénti árát 4, míg a gázolajét 3 forinttal mérsékli a Mol. A héten ez már a második csökkentés. A Portfolio.hu elemzője az InfoRádióban elmondta: a benzinért péntektől átlagosan 411-412, míg a gázolajért 436-437 forintot kell fizetni. Kökösi Gábor hangsúlyozta: az újabb csökkentést a finomított termékárak esése és a forint erősödése indokolja. A Mol a héten szerdán már mérsékelte a nagykereskedelmi árakat: a benzinét bruttó 7 forinttal, a gázolajét 5 forinttal.

Film készül Kincsemről, a csodalóról. Az alkotás 2015 tavaszára készülhet el. Az előkészületekről tartott budapesti tájékoztatón elhangzott: a forgatókönyvet Bereményi Géza írja, a dramaturg Szőcs Géza költő, a miniszterelnök főtanácsadója, rendezőnek egy Oscar-díjas alkotót, a szereplők soraiba pedig két Oscar-díjas színészt kérnek fel, de hogy kiket, azt nem árulták el. A film várhatóan 30-60 millió dollárba, azaz 6,5-13 milliárd forintba kerül, de a teljes összeget támogatók állják, az alkotók nem kértek támogatást a Nemzeti Filmalaptól.

Kiengedték reggel a kecskeméti börtönből Zuschlag János volt MSZP-s képviselőt, aki 6 év után szabadult és bűnszervezet tagjaként elkövetett csalásért ítélték el. Zuschlag János 1998 és 2004 között volt az MSZP parlamenti képviselője. 2011-ben azért ítélték letöltendő szabadságvesztésre, mert 2003-ban a társaival különböző fiatal baloldali szervezeteknek pályázatokon juttatott 72 millió forint közpénzt ellenőrizhetetlen módon költötték el. A politikust 6 év börtönre ítélték, de ebbe beleszámították azt az időt is, amit előzetes letartóztatásban töltött, ezért szabadulhatott most.

Megkezdték a bundabotrány tárgyalását a Pesti Központi Kerületi Bíróságon. Vesztegetéssel és kötelességszegéssel vádolják a REAC korábbi vezetőedzőjét és 16 egykori játékosát, a vád szerint labdarúgó-mérkőzések eredményét befolyásolták. A bundabotrányban 4 külön eljárásban összesen 45 embert vádolt meg az ügyészség 32 mérkőzés manipulálásával, van köztük korábbi és aktív futballista, játékvezető, klubtulajdonos, futballmenedzser és edző is.

A NATO főtitkára szerint Szíria ügyében a katonai beavatkozásnak továbbra is a lehetőségek között kell maradnia. Anders Fogh Rasmussen Londonban úgy fogalmazott: Damaszkuszt nyomás alatt kell tartani, hogy tiszteletben tartsa az orosz-amerikai megegyezést a vegyi fegyverek leszereléséről. Közben a szíriai külügyminiszter-helyettes úgy vélte: nem lesz kényszerítő ereje a szíriai vegyifegyver-készlet felszámolására vonatkozó ENSZ BT-határozatnak.