Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Nyáron halnak meg legtöbben az utakon

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Bár idén az első nyolc hónapban némileg emelkedett a sérüléssel végződő közúti balesetek száma, augusztus végéig kevesebben haltak meg az ország közútjain, és csökkent az ittasan okozott balesetek száma - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság.

Ugyanezen idő alatt az előző évhez képest 1,47 százalékkal kevesebb halálos baleset történt, idén augusztus végéig 336 baleset végződött halállal. Ezzel együtt a halálos áldozatok száma is kevesebb volt. Augusztus végéig 376-an vesztették életüket az ország közútjain, ami 3,34 százalékos csökkenésnek felel meg.

Emellett a könnyű sérüléssel végződő balesetek száma is csaknem 1 százalékkal csökkent.

A rendőrség arra is kitért, hogy az ittasan okozott, sérüléssel járó közúti balesetek száma is csökkent. Augusztus végéig 994-en okoztak ittas állapotban közúti balesetet, több mint 12 százalékkal kevesebben, mint a tavalyi év azonos időszakában. Ennek ellenére átlagosan még minden tízedik, sérüléssel végződő balesetet ittas vezető okozott.

A közúti balesetek legfőbb okai változatlanok. A sérüléssel végződő balesetek 29 százaléka a gyorshajtással függött össze. A balesetek 23 százaléka az elsőbbségi jog megsértése miatt, 16 százaléka pedig a kanyarodási szabályok megszegése miatt történt.

A közúti balesetek több mint felét (57 százalékát) a személygépkocsi-vezetők okozták. A tehergépkocsi-vezetők a balesetek 9 százalékának, az autóbusz-vezetők továbbra is a balesetek 1 százalékának az okozásáért voltak felelősek. A statisztikák szerint a balesetet okozóknál nőtt a kerékpárosok aránya, elérte a 14 százalékot.

A rendőrség szerint hosszú évek tapasztalata alapján augusztusban és júliusban történik a legtöbb közlekedési baleset, ez a rendőrség szerint összefügg a zsúfolt utakkal, a szabadságolásokkal, az idegenforgalmi főszezonnal, valamint a kánikulával.

A harmadik legveszélyesebb hónap az október - olvasható a police.hu-n.