eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

KSH: lassult a népességfogyás üteme az év első hét hónapjában

Kevesebb gyermek született az év első hét hónapjában, mint egy évvel korábban, ám a halálozások száma nagyobb mértékben csökkent ugyanebben az időszakban, így valamelyest lassult a népességfogyás üteme - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb tájékoztatójából, amelyet kedden juttattak el az MTI-hez.

Az előzetes adatok szerint 2013 első hét hónapjában 50 008 gyermek született, 3,3 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban. A 74 267 halálozás 4,6 százalékos csökkenést jelent a 2012. január-júliusi időszakhoz képest. A természetes fogyás 24 259 volt, ami 1870-nel kevesebb az egy évvel korábbinál.

A születésszám az év első öt hónapjában átlagosan 5,4 százalékkal múlta alul az előző évit, júniusban viszont 1,1, júliusban pedig 2,0 százalékkal több újszülött jött a világra, mint az előző év azonos hónapjaiban.

A halálozások száma hat hónapban mérséklődött, júniusban viszont 2,4 százalékkal emelkedett az előző év azonos hónapjához képest. Különösen a február-márciusi és a júliusi visszaesés volt jelentős, az előbbi átlagosan 7,3 százalékkal, az utóbbi több mint 10 százalékkal volt kevesebb, mint egy évvel korábban.

A házasságkötések száma minden hónapban másként alakult. Az áprilisi és májusi emelkedés mellett az év többi hónapjában kevesebb házasságot anyakönyveztek, mint egy évvel korábban. A legjelentősebb visszaesés január-februárban volt, amikor átlagosan 11,6 százalékkal csökkent a házasságkötések száma az előző év azonos hónapjaihoz képest. 2013 július végéig összességében 19 074 házasságot kötöttek, 1 százalékkal kevesebbet az egy évvel korábbinál.

Ezer lakosra 8,7 élveszületés és 12,9 halálozás jutott, előbbi 0,3, utóbbi 0,6 ezrelékponttal volt alacsonyabb, mint egy évvel korábban. Az év első hét hónapjában ezer élveszületésre 5,2 csecsemőhalálozás jutott, 0,2 ezrelékponttal több az egy évvel korábbinál.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×