eur:
395.5
usd:
366.67
bux:
65553.67
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Szanyi: undorító a Fidesz aláírásgyűjtési gyakorlata

Az MSZP felszólítja a Fideszt, hogy haladéktalanul tisztázza a rezsicsökkentésért folytatott aláírásgyűjtés hátterét. Gyanús, hogy a kormánypárt "az ő híres rezsiharcát hamis és valódi aláírásokkal egyaránt kívánja alátámasztani" - indokolta a szocialisták követelését hétfői, budapesti sajtótájékoztatóján Szanyi Tibor.

A képviselő a hvg.hu birtokába került hangfelvételekre hivatkozott, amelyekről a portál azt írta, hogy aláírásonként 100 forintjában került a Fidesznek a rezsicsökkentés támogatására indított aláírásgyűjtés, ennyit fizetnek az "önkénteseknek" a támogató szignók darabjáért. Az oldal szerint a 100 forintért aláírásokat gyűjtő fiatalokat szervezetten vetették be Dunakeszin, Fóton, illetve a környező településeken.

Botka Gábor János, Dunakeszi fideszes önkormányzati képviselője a hvg.hu-nak e-mailben azt írta: az aláírásgyűjtőknek a Fidesz központilag pénzt nem ajánlott fel, de helyben a maga részéről, saját jövedelméből az aktivisták munkáját "szerény összeggel" jutalmazta, hogy anyagilag is megköszönje segítségüket. "Az aktivisták elkötelezett munkájának is köszönhető, hogy minden idők legsikeresebb aláírásgyűjtését végeztük, több mint 2,2 millió támogató aláírása összegyűlt, (...), mindenkinek köszönettel tartozunk" - idézik a politikust.

Szanyi Tibor azt mondta, a szerkesztőség birtokában lévő bizonyítékok arra utalnak, hogy kiskorúakat is alkalmaztak aktivistaként, valószínűleg adózatlan jövedelmet adtak az érintetteknek, és minden bizonnyal megsértették a számviteli szabályokat is.

Az MSZP számításai szerint a Fidesz 200 millió és egymilliárd forint között áldozhatott "erre az aláírás-szerzői gyakorlatára". Az ilyen akciók tényleges célja "a Kubatov-lista frissítése" - mondta Szanyi Tibor.

A szocialisták szerint ha a Fidesz egy tét nélküli aláírásgyűjtésnél képes "pofátlanul, masszívan csalni", akkor nyilvánvalóan ezt "valamiféle előjátéknak tekinti a választások idejére" - folytatta.

Az MSZP elnökségi tagja ezért több kérdést is feltett a kormánypártnak, köztük azokat, hogy "mi lesz egy-egy megvásárolni szándékozott szavazat árfolyama a 2014-es választásokon, (...) hány szavazatot kíván a Fidesz vásárolni (...), illetve hány hamis szavazatot terveznek a különböző urnákba bedobni".

A szocialista párt elfogadhatatlannak és undorítónak tartja ezt a gyakorlatot és mindenkit a közéletből való távozásra szólítanak fel, akik ebben a "bűnös sorozatban részt vettek" - mondta zárásként Szanyi Tibor.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×