eur:
392.87
usd:
365.97
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk

A kormányfő szerint meg kell alkotni a közműszolgáltatási törvényt - a nap hírei

A kormányfő szerint a rezsiharc éve következik. Bűncselekmény gyanújával nyomoz a rendőrség a Kelenföldnél egyazon vágányon egymással szemben megállt vonatok miatt. Az amerikai hírszerzés szerint a szíriai ellenzék egyik csoportjának is van vegyi fegyvere, ezt állítja egy amerikai hírportál.

A kormányfő szerint a rezsiharc éve következik. Orbán Viktor a 12. Kötcsei Polgári Piknik több száz résztvevője előtt azt mondta: a külföldi kézben lévő nagy energiaszolgáltatók és a mögöttük lévő politikai erők kísérletet fognak tenni arra, hogy ellenálljanak, és visszaemeljék a rezsiárakat. Hozzátette: ezzel szembeszállva meg kell alkotni a közműszolgáltatási törvényt, amely kizárja a profitot a lakossági közműszolgáltatásoknál. A Kötcsei Polgári Piknik a Polgári Magyarországért Alapítvány hagyományos rendezvénye, amelyet idén is zárt körben tartottak meg.

A honvédelmi miniszter szerint megértette a rezsicsökkentés melletti ívek 2,1 millió aláírója, hogy többről van szó, mint háztartásonként évi 100 ezer forintról. Hende Csaba a rezsicsökkentés megvédéséért indított országjárás bicskei állomásán azt mondta: november 1-jétől az áram, a gáz és a távfűtés díja újabb 11,1 százalékkal mérséklődik, így éves szinten 20 százalékos lesz az árcsökkenés. Hende Csaba hozzátette: az ország gazdaságilag elég erős, meg tudja akadályozni azt, hogy a külföldi tulajdonú energiacégek extra profitot termeljenek.

Közlekedés biztonsága elleni bűncselekmény gyanújával nyomoz a rendőrség a szakhatóságok bevonásával a szombaton egymással szemben megállt vonatok miatt. Kelenföldnél tegnap meghivásodott a biztosítóberendezés, mivel egy munkagép elszakította a kábelét. Feltehetően emiatt került egyazon vágányra két, egymással szemben közlekedő személyvonat, a szerelvények alig száz méterre álltak meg egymástól a nyílt pályán. A MÁV szerint ez nem jelenti azt, hogy balesetveszély lett volna.

Kedden kezdődik a rendőrtábornokok 2006 őszi fővárosi zavargásokkal összefüggő büntetőpere a Fővárosi Törvényszéken. Bene László volt országos rendőrfőkapitány és Gergényi Péter volt budapesti rendőrfőkapitány, továbbá 12 társuk ellen 15 pontban emelt vádat a Központi Nyomozó Főügyészség Debreceni Regionális Osztálya, amely többnyire felfüggesztett szabadságvesztést, esetenként pénzbüntetést indítványozott a vádlottakra az intézkedések, illetve az eseményeket követő felelősségre vonások elmulasztása miatt.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium támogatásával az idén is folytatódik a Közúti Közlekedési Környezetvédelmi Akció sorozat. A megyei Kormányhivatalok Közlekedési Felügyelőségei 1700 gépkocsi környezetvédelmi állapotát ellenőrzik szeptember 16-a és 20-a között Budapesten, Debrecenben, Győrött és Szegeden. A megfelelő minősítést szerző járművek vezetői jelképes ajándékot kapnak. Az ellenőrzések célja a közlekedési környezetvédelem helyzetének megismerése és a gépkocsiállomány állapotának felmérése.

Az elnéptelenedő falvakba kíván újra életet költöztetni egy jövőre induló modellprogram segítségével a kormány - jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára. Kovács Zoltán közölte: 900 millió forintos, pályázat útján elnyerhető uniós forrás áll rendelkezésre erre a célra. Hozzátette: a pályázatra 22 kistelepülés jelentkezett, az anyagok kiértékelése még tart. Az államtitkár ismertetése szerint csaknem 300 falut fenyeget közvetlenül az elsorvadás veszélye, ahonnan a fiatalok elköltöznek, kevés a gyerek, nincs munka, üresek a házak és elhanyagoltak a porták.

Jövőre is folytatódik a Nemzeti Erdőtelepítési Program - jelentette be a Vidékfejlesztési Minisztérium erdészeti, halászati és vadászati főosztályának helyettes vezetője. Lapos Tamás elmondta: az unió a 2014 és 2020 közötti időszakra is ad támogatást ehhez. A szakember emlékeztetett arra, hogy az ország összes területének csupán 20,7 százalékát borítja erdő, ami elmarad az európai átlagtól. Egy évtizeden belül további 700 ezer hektárnyi területen lenne indokolt erdőt telepíteni, amivel az erdők aránya az összes terület 27 százalékára növekedne.

Először rendezik meg Magyarországon a katolikus társadalmi napok elnevezésű programot. Ennek célja az egyház válaszainak bemutatása a társadalom aktuális problémáira. A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia közlése szerint a kerekasztal-beszélgetéseken és előadásokon főként szociális, gazdasági, vallási, etikai és kulturális kérdésekről tárgyalnak majd.

Az amerikai hírszerzés szerint a szíriai ellenzék egyik csoportjának is van vegyi fegyvere, ezt állítja egy amerikai hírportál. A weboldal egy titkos katonai hírszerzési dokumentumra hivatkozik, amely alapján a szélsőséges szunnita an-Núszra Frontnak is vannak vegyi fegyverei, a szervezet tagjainál tavasszal szarint találtak a török biztonsági erők. A jelentésben állítólag az is szerepel, hogy a szélsőségesek be is vetettek szarint márciusban, a szíriai Aleppónál. John Kerry amerikai külügyminiszter szombaton Genfben közvetve elismerte, hogy a szíriai ellenzéknél is lehet vegyi fegyver.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×